Eve: de strijd tegen een dodelijk virus

Marcia van der Zwan21 september 201580/1002
Titel
Eve
Auteur
Anna Carey
Serie
Eve #1
Uitgeverij
HarperTeen
Jaar
2011
Pagina's
318
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Een paar maanden geleden kocht ik Eve bij Awesomebooks. Nu ik onlangs ook het vervolg kocht bij deze website werd het hoog tijd me aan deze trilogie te wagen. het verhaal gaat over een wereld waarin een dodelijk virus het grootste deel van de bevolking heeft vernietigd. De achttienjarige Eve gaat op zoek naar een veilige plek.

Eve - Anna Carey

Een dodelijk virus

Zestien jaar geleden vernietigde een dodelijk virus het grootste deel van de wereldbevolking. Nu is planeet aarde een gevaarlijke plaats. De achttienjarige Eva is nog nooit buiten de zwaarbewaakte perimeter van haar school geweest. Hier woont ze samen met tweehonderd andere weeskinderen. Allemaal worden ze opgeleid als de leraren en de kunstenaars van het nieuwe Amerika. Maar op de avond van haar afstuderen, ontdekt Eve de schokkende waarheid achter haar school. Er staat haar een gruwelijk lot te wachten.

Eve - Anna Carey

Eve gaat op de vlucht. Op de vlucht voor het enige huis dat ze ooit gekend heeft. Ze gaat op zoek naar een plek waar ze kan overleven. Onderweg ontmoet ze Arden, haar voormalige rivaal, en Caleb, een ruige, rebelse jongen die in het wild leeft. Eve is al haar hele leven van mannen gescheiden en heeft geleerd hen te vrezen, maar Caleb wint langzaam haar vertrouwen. Alsook haar hart. Hij belooft haar te beschermen. Maar wanneer ze achtervolgd worden door soldaten, moet Eve kiezen tussen de liefde en haar leven.

Eve - Anna Carey

Perfect of niet?

Als je begint met lezen lijkt het hoofdpersonage Eve te perfect. Ze is de beste leerlinge van haar jaar, het lievelingetje van de leraressen en ze is overal goed in. Ik ben zelf een beetje allergisch voor zulke perfecte personages. Gelukkig blijkt algauw dat dit helemaal niet het geval is. Hoewel Eve veel wijsheid uit boeken heeft, kan ze zich niet alleen redden in de wildernis. Hier krijgt ze echter hulp uit onverwachte hoek.

Een link met de klassieke literatuur

Het verhaal van Eve deed me sterk denken aan The Handmaid’s Tale. Het boek begon echter ook met een quote uit deze klassieker, dus ik neem aan dat de schrijfster geïnspireerd werd door het boek van Margaret Atwood. Toch weet Anna Carey het verhaal een originele wending te geven. Voornamelijk door de manier waarop meisjes geleerd wordt om mannen te haten. Ze hebben hier zelfs een speciaal vak voor op school, namelijk de ‘Dangers of Boys and Men class’.

Eve kent bovendien een heleboel verwijzingen naar klassieke literatuur, bijvoorbeeld naar Anna Karenina, The Great Gatsby en Lord of the Flies. Deze intertekstualiteit vond ik erg leuk – en zeker ook de manier waarop de leraressen van Eve hier lessen uit weten te trekken over de slechtheid van mannen in het algemeen.

Eve - Anna Carey

Vriendschap en romantiek

Wat ik daarnaast heel leuk vond aan Eve is het feit dat er twee heel verschillende vrouwelijke personages de hoofdrol spelen. Eve en Arden zijn letterlijk elkaars tegenpolen die elkaar steeds beter leren begrijpen en naar elkaar toe groeien. Vriendschap speelt dan ook een belangrijke rol in dit boek.

Eve - Anna Carey

Daarnaast is er aandacht voor romantiek. Ik moet zeggen dat de liefde tussen Eve en haar love interest naar mijn mening wel een beetje insta love was. Het is liefde op het eerste gezicht. Waarom de twee elkaar zo leuk vinden, blijft voor mij wel wat onduidelijk. Maar hoe de liefde langzaam opbloeit vind ik persoonlijk wel mooi omschreven. Het is een romantisch verhaal, maar zonder al te veel onnodig gezwijmel.

Al met al was ik aangenaam verrast door Eve. Het boek draait niet alleen rond vriendschap en romantiek, maar kent ook veel actie en onverwachte plotwendingen. Ik vond het een zeer tof en origineel verhaal – met een heel onverwacht einde. Ik ben dan ook erg benieuwd naar het vervolg Once.

Eve - Once - Anna Carey

2 reacties

 • Iris

  27 november 2015 at 23:20

  Al zo vaak langs dit boek gekomen, maar toch niet toegehapt. Tot deze leuke recensie. Nu denk ik dat dit boek wel bij mij in de smaak zal vallen 🙂

  Reageer

  • Marcia

   28 november 2015 at 16:11

   Veel leesplezier alvast!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan