Eve of Man: Een wereld zonder vrouwen

Titel
Eve of Man
Auteur
Giovanna & Tom Fletcher
Serie
Eve of Man #1
Uitgeverij
Penguin Books
Jaar
2018
Pagina's
400
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Voor een leesclub op Hebban mocht ik Eve of Man lezen voordat het boek in de winkel lag. Ik was geïntrigeerd door de premisse: een wereld waarin voor het eerst sinds vijftig jaar een meisje geboren wordt, klinkt als het geniale begin van een spannend post-apocalyptisch verhaal. Helaas viel de uitwerking me enorm tegen. Wat mij betreft is Eve of Man van Giovanna en Tom Fletcher het prototype van een doorsnee Young Adult boek. Helaas.

Eve of Man - Giovanna & Tom Fletcher

Een wereld zonder meisjes

In de nabije toekomst geschetst in Eve of Man worden al vijftig jaar geen meisjes meer geboren. Totdat Corinne bevalt van een dochter: Eve. Voorlopig blijft het bij één enkele vrouw op de wereld, waardoor Eve een zware taak op haar schouders krijgt. Als enige jonge vrouw is zij verantwoordelijk voor de herbevolking van de planeet.

De insteek van Eve of Man voelt als een hedendaagse kruising van klassiekers The Handmaid’s Tale (een groot deel van de vrouwen is onvruchtbaar) en Children of Men (alle vrouwen zijn onvruchtbaar) met Young Adult titels als The Only Boy en Who Runs the world? (er zijn nog enkel vrouwen op de planeet) en Eve, The Jewel en Only Ever Yours (vrouwen staan ten dienste van de voorplanting). Geen originaliteitspunten dus voor de thematiek, maar wel een premisse die mijn aandacht trekt.

Helaas is ook de aanpak van het verhaal allesbehalve origineel. Eve groeit op in een toren, afgeschermd van de echte wereld. De Mothers, vrouwen die hun leven hebben achtergelaten om in de toren te wonen, zorgen voor haar. Nu Eve zestien is zijn er drie jongemannen geselecteerd om met haar te daten. Zij zal een van deze Potentials kiezen en met hem proberen een nieuwe generatie te starten. Even dacht ik dat het boek een andere versie van The Selection zou zijn, maar helaas krijgt het datingproces maar weinig aandacht.

Eve of Man - Giovanna & Tom Fletcher

Liefde op het eerste gezicht

Op een tergend traag tempo maak je als lezer kennis met de twee hoofdpersonages Eve en Bram, die afwisselend het perspectief nemen. Aangezien Eve de enige vrouw onder de vijftig is, krijgt ze in het dagelijks leven gezelschap van Holly – een geprojecteerde vrouwelijke leeftijdsgenoot, die in werkelijkheid bestuurd wordt door verschillende jongens. Bram is een van de Pilots van Holly, degene die ze al het langste kent en het meeste vertrouwd. Als ze hem plots in zijn eigen gedaante ziet kan Holly nog maar aan één ding denken: Bram.

Het eerste gedeelte van het boek ben je aan het wachten totdat Eve en Bram elkaar ontmoetten. Zoals aangekondigd op de achterflap en wat ook wel erg duidelijk is door de keuze voor deze twee perspectieven. Je krijgt veel informatie over je heen. De world building is interessant maar tijdrovend en daarnaast krijg je heel wat gezwijmel te verduren. Ook zijn de meeste wendingen in het plot erg voorspelbaar, zeker voor de doorgewinterde Young Adult lezer. Pas de laatste vijftig à honderd pagina’s wordt het verhaal een beetje spannend. Dan gaat het allemaal opeens veel te snel.

Eve of Man is zo’n typisch eerste boek in een serie waarin er super weinig gebeurt, maar dat je net nieuwsgierig genoeg maakt om het volgende boek toch te kopen. Al vond ik het einde eerlijk gezegd behoorlijk slap. Dus ik weet nog niet zeker of ik het vervolg wel zal aanschaffen.

Al met al geen slecht boek, maar niets wat ik nog niet eerder las. Een typisch duizend in een dozijn YA boek.

Eve of Man - Giovanna & Tom Fletcher

Met dank aan de Hebban Leesclub voor het opsturen van een leesexemplaar!

6 reacties

 • Karlijn

  30 mei 2018 at 11:49

  Jammer dat het zo tegenviel! Ik vind het soms ook lastig om door alle “typische” YA boeken nog iets te vinden dat echt origineel en vernieuwend is om te lezen, terwijl ik wel weet dat die er boeken er zijn! Maar misschien ben ik ook gewoon een stuk kritischer geworden als het om Young Adult als genre gaat :’)

  Reageer

  • Marcia

   4 juni 2018 at 21:17

   Ik denk dat ik door het vele lezen ook gewoon veel kritischer ben geworden!

   Reageer

 • Daenelia

  31 mei 2018 at 15:47

  Ja, je vergelijkt nu een YA boek met Handmaid’s Tale en Children of Man. Dat is niet helemaal eerlijk, misschien. Dat neemt niet weg dat ik wel begrijp dat YA je op een gegeven moment niet meer zo kan boeien, als je breder bent gaan lezen.
  Maar … is dit wel een leuk boek voor ‘beginnende’ lezers van 16+? Als dit je eerste, of vijfde YA boek zou zijn: zou je dan niet heel gelukkig zijn geworden?

  Reageer

  • Marcia

   4 juni 2018 at 21:19

   Ik vergelijk het ook met andere YA boeken in de sfeer van The Handmaid’s Tale en Children of Men 😉 en ik denk dat ‘Eve of Man’ dan echt ondermaats is: het cliché gehalte is te hoog, de opbouw te traag en de romantiek te zwijmelachtig. Ook als beginnende lezer zou ik teleurgesteld zijn in dit boek, omdat het verhaal zijn premisse absoluut niet waar weet te maken..

   Reageer

 • Vivian (@VivianvLeeuwen)

  11 juli 2018 at 15:23

  Oh, ik vind dit verhaal wel heel goed klinken dus ik ben nu wel heel benieuwd haha! Jammer dat je ‘m vond tegenvallen.

  Reageer

  • Marcia

   11 juli 2018 at 15:51

   Misschien is het boek voor jou geen tegenvaller! Ik had gewoon het gevoel niets nieuws te lezen.

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan