The Jewel: Gevangen in een baljurk

Marcia van der Zwan11 januari 201780/1007
Titel
The Jewel
Oorspronkelijk
The Jewel
Auteur
Amy Ewing
Serie
The Jewel #1
Uitgeverij
Young & Awesome
Jaar
2016
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Komend weekend vieren we alweer het éénjarig jubileum van de Dear Book Nerd Book Nerd. Dat vieren we niet alleen met taart, een hoop gezelligheid én een skype gesprek met Amy Ewing. Er wordt natuurlijk ook een boek besproken. Deze keer is de keuze gevallen op The Jewel geschreven door, jawel, Amy Ewing.

The Jewel

Het leven als surrogaat

Violet Lasting is een surrogaat. Sinds haar twaalfde zit ze in Southgate – een houderij voor surrogaten – om zich voor te bereiden op haar taak in de Jewel. Het boek begint op haar laatste dag als Violet. Vanaf de dag van de veiling zal ze door het leven gaan als nummer 197. Op deze veiling wordt Violet verkocht aan een hertogin, één van de rijkste dames van het land. In het landhuis van de hertogin wacht haar een leven vol luxe, maar ook een leven vol gevangenschap en duistere plannen. Want de Jewel is niet zo’n paradijs als het van buitenaf lijkt.

De toekomst zoals Amy Ewing deze schetst in The Jewel is allesbehalve origineel, maar wel goed uitgewerkt. Ik zie de verschillende ringen van de stad goed voor me en ook het leven van een surrogaat wordt in de details uitgewerkt. Deze toffe toekomstvisie zorgde er in combinatie met de vlotte schrijfstijl voor dat ik dit boek echt verslonden heb. Ik las The Jewel in één middag uit (op twee hoofdstukken na).

The Jewel

Naïef en ongehoorzaam

Na het uitlezen van The Jewel weet ik nog altijd niet zo goed wat ik van het hoofdpersonage Violet, oftewel 197, moet vinden. Ze komt enerzijds nogal naïef over, maar tegelijkertijd is ze wel voortdurend ongehoorzaam. Ook vind ik haar iets te perfect, maar dat is natuurlijk wel te verwachten van een surrogaat met zo’n hoog nummer. Het is niet dat ik dit Violet echt stom vond, maar ik kreeg gewoon geen band met haar. Personages die ik wel heel tof vind zijn Dahlia, Garnet en Raven.

De romantiek in dit boek was helaas een duidelijk geval van insta-love die nergens verdieping kreeg. Opeens zeggen de personages dat ze elkaar ‘heel maken’. Al lijkt me dat wat onwaarschijnlijk als je elkaar pas net kent, maar misschien ben ik hier gewoon te onromantisch of te cynisch voor. Daarnaast stoort het me ontzettend dat personages in boeken nooit van voorbehoedsmiddelen gehoord hebben. Zeker als je weet dat je partner wisselende seksuele contacten heeft gehad, dan lijkt het me belangrijk om een condoom te gebruiken. Zo jammer dat er in Young Adult boeken maar zo weinig aandacht wordt besteed aan zo’n belangrijk onderwerp.

Mijn derde kritiekpuntje op dit boek heeft te maken met de Auguriën. Persoonlijk zag ik deze gave (?) niet zo goed voor me. Bovendien vormde dit voor mij niet echt een meerwaarde voor het verhaal. Er zou wat mij betreft een andere / betere reden bedacht mogen worden waarom de adel geen kinderen kan krijgen en jonge surrogaten moet aanstellen. Maar dat is misschien gewoon omdat ik dit vleugje fantasy niet bij de rest van het verhaal vind passen.

The Jewel

The Jewel vs. The Selection

Veel mensen maken de vergelijking tussen The Jewel en The Selection, maar zelf zie ik de gelijkenis eigenlijk alleen in de cover en de mooie jurken die de personages mogen dragen. In The Selection draait het allemaal om het hart van één man te winnen in een afvalrace, terwijl de meisjes in The Jewel heel wat slechter af zijn. Zij worden behandeld als slavinnen of zelfs huisdieren en zijn enkel nuttig om het nageslacht van de adel te dragen. Dan zie ik eerder overeenkomsten met bijvoorbeeld The Handmaid’s Tale, Eve en Wither waarin vrouwen ook als broedmachine gezien worden.

Zoals je ziet heb ik behoorlijk wat aanmerkingen op The Jewel. Het verhaal was allesbehalve origineel, de romantiek was erg cliché en ik kreeg ook niet echt een band met Violet. Toch kan ik niet anders dan dit boek met vier sterren beoordelen. Ik heb namelijk ontzettend genoten van het lezen. Ik las het hele boek in één middag uit. De geschetste toekomstvisie sprak me enorm aan en de (ietwat voorspelbare) cliffhanger maakt me nieuwsgierig naar meer. Er is van alles aan te merken op het verhaal, maar uiteindelijk is het voor mij het leesplezier dat de doorslag geeft. Een prima boek om je aan te verwarmen in de koude wintermaanden.

The Jewel

Met dank aan Young & Awesome en WPG België voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

7 reacties

 • zwartraafje

  11 januari 2017 at 18:42

  Deze recensie doet me wel wat denken aan mijn eigen leeservaring. Die opbouw van de stad vond ik erg leuk gedaan maar het liefdes-aspect vond ik nogal geforceerd overkomen. Langs de andere kant las het verhaal wel ontzettend vlot en heb ik het absoluut niet tegen mijn zin uitgelezen. Dus net als bij jou was het een beetje een twijfelgeval voor de beoordeling.

  Reageer

 • Kiki @ de Bookgeek

  12 januari 2017 at 08:32

  Ongeacht de recensies moet ik dit boek lezen, dus nu weet ik wat mij te wachten staat! Instalove is altijd zo vreselijk. Urgh. Amy Ewing komt naar YALFest en daar ga ik heen, dus tja…

  Reageer

  • Marcia

   14 januari 2017 at 10:58

   Ondanks de insta-love is dit boek gelukkig wel de moeite waard hoor 😉

   Reageer

 • readinge

  12 januari 2017 at 10:28

  Wat gek dat het boek niks verteld over voorbehoedsmiddelen zeg. Ik heb het boek nog niet gelezen, dus ik weet niet wat de context was, maar het zou inderdaad belangrijk zijn dat er dan in ieder geval gevraagd wordt of diegene een condoom heeft en deze dan gebruikt wordt. Misschien vinden auteurs dit suf klinken? Maar het is wel belangrijk dat het aangekaart wordt natuurlijk.

  Reageer

  • Marcia

   14 januari 2017 at 11:00

   Ik vind dat echt storend in veel YA boeken, dat er vaak geen aandacht is voor voorbehoedsmiddelen. Dat klinkt misschien suf, maar lijkt me juist wel een goede manier om jongeren hierop te wijzen!

   Reageer

   • readinge

    14 januari 2017 at 12:03

    Ja, ik ben het helemaal met je eens!

    Reageer

 • mariaharut

  13 januari 2017 at 16:34

  Ik las dit boek gisteren uit en ik ben het met de meeste punten van je recensie eens. De romance was inderdaad een extreem geval van instalove. Ik vond dat echt cringy om eerlijk te zijn. En Violet was ook ZO verschrikkelijk naïef! Sommige van haar keuzes waren gewoon ontzettend dom. Maar net als jou bleef ik wel de hele tijd lezen en kon ik het boek maar moeilijk wegleggen.

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan