Het dagelijks leven van een astronaut aan boord van ruimtestation ISS

Afgelopen zondag was het in België de dag van de wetenschap en op het Wooow Wetenschapsfestival te Gent ging één van mijn dromen in vervulling. Ik ontmoette een echte astronaut! In het MIAT gaf Frank De Winne een uitgebreide lezing over zijn leven aan boord van het internationale ruimtestation ISS. 

astronauten
Rechtsboven zie je Frank De Winne. (By NASA/Expedition 20 crew [Public domain], via Wikimedia Commons)

Het leven aan boord van een ruimtestation

Frank De Winne begon zijn lezing met het tonen van filmbeelden, waarbij hij het dagelijks leven van een astronaut toelichtte. Van sporten in de ruimte tot naar het toilet gaan en van wetenschappelijk onderzoek tot het uitzicht op aarde. Hij gaf het publiek, dat in grote getale aanwezig was, een kijkje achter de schermen aan boord van het ISS.

Wist je bijvoorbeeld dat 70% van het gebruikte water aan boord van het ruimtestation gerecycleerd wordt? En dat geldt overigens ook voor de urine. Dus eigenlijk drinken de astronauten gewoon hun eigen urine én dat van elkaar. Daar moet je maar niet te veel over nadenken.

Gewichtsloosheid is bovendien niet gemakkelijk om aan te wennen en ook als je terug op aarde komt moet je weer even omschakelen. Een astronaut moet dan opnieuw leren lopen, maar dat moet binnen twee of drie weken toch wel weer lukken.

Frank De Winne astronaut
Een volle zaal voor de lezing van Belgisch ruimtevaarder Frank De Winne.

De grens tussen feit en fictie

Gravity is volgens astronaut De Winne een film die enorm mooie en levensechte beelden van de ruimte toont. Maar: het verhaal is ongeloofwaardig van begin tot eind. Van de botsing met het ruimteafval tot het binnenklimmen van het Chinese ruimtestation en het eenzaam ronddolen door de ruimte – dat is overduidelijk geromantiseerd. Gelukkig ben ik niet de enige die deze film verschrikkelijk slecht vond 😉

The Martian daarentegen is vele malen realistischer volgens ervaringsdeskundige De Winne. Op dit moment zijn veel van de technieken uit The Martian nog onder ontwikkeling, maar de technische kanten van dit verhaal kunnen binnen twintig, dertig of veertig jaar zeker de realiteit worden. Met uitzondering van het trucje met de handschoen tegen het einde, vond De Winne dit dan ook een zeer sterke film. En dat ben ik helemaal met hem eens!

Frank De Winne astronaut

Hoe word je astronaut?

Het was een zeer interessante lezing en meneer de astronaut stond open voor alle vragen uit het publiek. En wat blijkt maar weer: kinderen stellen absoluut de beste vragen! Hoe ga je naar de wc? (je moet heel goed mikken), Wat eten astronauten eigenlijk? (eten uit blik en gedroogde poeder zoals noodles), Kun je balsporten spelen in de ruimte? (Nee, want de bal blijft altijd rechtdoor zweven) en: Hoe word je astronaut? (met het juiste cv, geselecteerd worden uit meer dan 10.000 aanmeldingen en dan een astronautenopleiding volgen).

Ik heb in ieder geval een hoop bijgeleerd – en heb helaas ook moeten vaststellen dat de kans dat ik ooit als astronaut de aarde mag verlaten erg klein is. Maar wie weet komt het ruimtetoerisme ooit op en kan ik mijn gedroomde ruimtereis alsnog in vervulling laten gaan!

Zou jij ook zo graag eens naar de ruimte reizen?

Frank De Winne astronaut

4 reacties

 • Karlijn

  29 november 2016 at 12:32

  Interessant om een keer bij zo’n lezing te zijn! Toch durf ik geen ruimteschip of raket in te stappen zonder dat er een “veilige” manier van ruimtereizen is à la Star Trek.

  Reageer

  • Marcia

   1 december 2016 at 19:41

   Ik zou het risico wel willen nemen – als er ook een terugreis tegenover staat. En dus niet zoals bij het Mars One Project 😉

   Reageer

 • zwartraafje

  3 december 2016 at 22:14

  Ik zag me meteen in zo’n ruimteschip zweven terwijl ik mijn medicatie Pac Man’s gewijs uit de lucht moet happen. Nee, laat me het maar bij droid houden en een astronauten-carrière aan anderen overlaten.

  Reageer

 • appel

  11 december 2017 at 14:04

  hoi dit is een reactie

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan