Vlammenwerper: de strijd tussen de Wrekers en de Epics gaat verder

Marcia van der Zwan26 november 201680/1003
Titel
Vlammenwerper
Oorspronkelijk
Firefight
Auteur
Brandon Sanderson
Serie
De Wrekers #2
Uitgeverij
Q
Jaar
2016
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Afgelopen zomer las ik Staalhart, een wervelwind van actie. Een boek waarop ik vanaf pagina één verliefd werd en waarover ik van de daken schreeuwde hoe goed, hoe origineel en hoe verslavend het was. Ik kon dan ook niet wachten om het vervolg Vlammenwerper in handen te krijgen. Wist Brandon Sanderson opnieuw mijn hart te stelen?

Let op! Vlammenwerper is het vervolg op Staalhart. Als je dit boek nog niet gelezen hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over Vlammenwerper zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Vlammenwerper

Epics onderdrukken de mens

In de wereld van David wordt de gewone mens onderdrukt door Epics; mensen die bijzondere superkrachten hebben ontwikkeld. Sinds Calamity tien jaar geleden aan de hemel verscheen kregen deze Epics niet alleen een gave, maar ook een onstilbare honger naar macht en destructie. Niemand durft zich tegen de Epics te verzetten, behalve de Wrekers. Deze geheimzinnige groep maakt er hun missie van om Epics uit de weg te ruimen.

Sinds David zich heeft aangesloten bij de Wrekers hebben ze al meerdere, onverslaanbaar geachte Epics uit de weg geruimd. David heeft ondertussen zelfs de bijnaam ‘Staaldoder’ gekregen. Maar nu heeft hij een nieuwe missie. Hij wil de hoge Epic Vlammenwerper opsporen. Het gerucht gaat dat die in Babilar is, het voormalige Manhattan. Babilar is een onder water gelopen stad, geregeerd door de mysterieuze Regalia. Het binnendringen van de stad onder het juk van deze tirannieke Epic is een levensgevaarlijke missie, maar David is vastberaden Regalia te trotseren. Hij moet en zal Vlammenwerper vinden. Zelfs als hij dit met de dood moet bekopen.

Vlammenwerper

Iedere Epic heeft zijn eigen wreedheden

Vlammenwerper is opnieuw een zeer spannend verhaal dat je vanaf begin tot eind zal weten te verrassen. De originele wereld vol Epics blijkt nog altijd zeer interessant. In Babilar maken we kennis met een nieuwe manier van onderdrukking. Iedere hoge Epic heeft zijn eigen manier ontwikkeld om een stad te overheersen, waardoor het verhaal keer op keer een nieuwe invulling krijgt en nergens saai wordt. Ook leren we enorm veel nieuwe personages kennen van Wrekers tot Epics.

Allesbehalve een woordkunstenaar

Net als in boek één heb ik genoten van de hilarisch grappige metaforen die ons hoofdpersonage David probeert te bedenken. Hij is een impulsieve vechter, maar met woorden is hij heel wat minder goed. Dat geeft het verhaal een grappige ondertoon en zorgt dat het hoofdpersonage niet te perfect is, zoals je dat mijns inziens veel te vaak in YA boeken tegenkomt.

Al met al vond ik Vlammenwerper heerlijk om te lezen. Het is opnieuw een spannend verhaal over de strijd tussen de Wrekers en de Epics. De wereld is origineel en klopt tot in de details. Het verhaal kent naast actie ook humor en een vleugje romantiek. Maar: op de één of andere manier vond ik dit boek niet zo geweldig, fantastisch, you take my breath away, als Staalhart. Het is zeker een goed boek dat ik met veel plezier heb gelezen, maar het is deze keer geen vijf sterren-pareltje. Desondanks kijk ik enorm uit naar Calamity, het laatste deel van deze trilogie . Ik ben benieuwd hoe Brandon Sanderson deze toffe reeks tot een einde zal brengen!

Vlammenwerper

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Q voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

3 reacties

 • ursulavisser

  27 november 2016 at 13:11

  Alweer een mooie cover en een verleidelijk verhaal. Komt ook op mijn -nog te kopen – lijst!

  Reageer

  • Marcia

   27 november 2016 at 16:30

   Zeker aanschaffen of aan de goede Sint of kerstman vragen 😉

   Reageer

   • ursulavisser

    27 november 2016 at 19:30

    Ja! Goeie tip! *schrijft smekende lijst aan Kerstman…*

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan