5 boekentips uit de bibliotheek van Stockholm

Eind april bracht ik een zestal dagen door in Stockholm. Wat een heerlijke stad! Ik houd van de mooie mannen met baarden, lang haar en tatoeages. En van de taal, het enthousiasme van de mensen, de genderneutrale toiletten, de cashloze samenleving, … Er zijn ontzettend veel redenen waarom mijn liefde voor deze stad zo groot is. Ook de prachtige bibliotheek wist algauw een plaatsje in mijn hart te vinden. Op de Science Fiction afdeling – waar Engelstalige en Zweedse boeken door elkaar stonden – vond ik bovendien ook nog een aantal fijne boekentips. Bij deze deel ik de inspiratie die ik daar opdeed met jullie!

Science Fiction boekentips Bibliotheek StockholmScience Fiction boekentips Bibliotheek Stockholm

Radiate – C.A. Higgins

Radiate is het derde deel in de Lightness trilogie, een serie die zich afspeelt in Outer Space. Computerwetenschapper Althea bevindt zich aan boord van de Ananke, een experimenteel militair ruimteschip dat is gelanceerd door de meedogenloze organisatie die de aarde en het zonnestelsel regeert. Althea heeft een emotionele band opgebouwd met de elektronische systemen van het schip. Ze is bevriend (of misschien zelfs meer?) met een AI. Maar wanneer een paar voortvluchtige terroristen toegang krijgen tot de Ananke, moet Althea haar schip met hart en ziel verdedigen.

Ik pakte dit boek uit het rek omdat de eenvoudige zwart-witte cover me direct aansprak. Bovendien lees ik graag over de relatie tussen mens en robot, dus ik denk dat deze trilogie zeker iets voor mij gaat zijn. Ik zet het eerste deel alvast op mijn verlanglijstje!

Crashing Heaven – Al Robertson

De cover van Crashing Heaven vind ik echt prachtig. Het contrast, de lucht, .. Als het een boekhandel was geweest in plaats van een bibliotheek, dan mocht dit boek – op basis van de cover – meteen mee naar huis. Al moet ik zeggen dat de tekst op de achterflap stiekem toch iets minder overtuigend is. In Crashing Heaven heeft de mensheid planeet achter zich gelaten en woont men op Station, een geïndustrialiseerde asteroïde. Het bestuur is in handen van zelflerende AI’s met goede bedoelingen, maar er zijn er ook een aantal losgebroken. Dit zorgt voor een oorlog tussen de mensen en de losgeslagen AI’s.

Science Fiction boekentips Bibliotheek Stockholm Science Fiction boekentips Bibliotheek Stockholm

After the Flare – Deji Bryce Olukotun

De prachtige kleurrijke cover van After the Flare wist meteen mijn aandacht te trekken. Ik houd van de kleurstelling en ook de illusie van een andere planeet spreekt mij aan. Algauw ontdekte ik dat dit boek het vervolg is op Nigerians in Space. Dit eerste deel in de serie speelt zich af in Houstn, 1993. Maansteengeoloog Dr. Wale Olufunmi heeft een leven waar de meeste Nigeriaanse immigranten een moord voor zouden plegen. Maar de meeste Nigerianen zijn niet zo als Wale – een grote wetenschappelijke geest in ballingschap met galactische ambities. Dan wordt hem een bizarre opdracht gegeven: steel een stuk van de maan. Met zowel persoonlijke als nationale glorie op het spel, slaagt Wale er in om het bijna onmogelijke mogelijk te maken. Dit dient ter inspiratie voor Nigerianen wereldwijd.

Null States – Malka Older

Null States is het tweede deel van de Centenal Cycle, een politieke dystopie. Het eerste deel Infomocracy gaat over macht en corruptie. Over de democratie en haar ondergang. Het boek krijgt op Goodreads zeer wisselende recensies en de samenvatting is eigenlijk behoorlijk nietszeggend. Een prima boek om te lezen uit de bibliotheek – als het niet bevalt is er niets aan de hand. Om aan te schaffen ben ik persoonlijk iets te onzeker over wat te verwachten van dit verhaal.

Science Fiction boekentips Bibliotheek StockholmScience Fiction boekentips Bibliotheek Stockholm

Crosstalk – Connie Willis

In de nabije toekomst bestaat er een procedure die de empathie tussen romantische partners vergroot. En dit is een ware rage geworden. Briddey Flannigan is heel blij als haar vriend Trent voorstelt deze procedure te ondergaan. Om te genieten van een betere emotionele connectie en een perfecte relatie met volledige communicatie en begrip. Helaas gaan de dingen niet helemaal als gepland. Briddey merkt dat ze verbonden is met iemand anders – en op een heel andere manier dan ze op voorhand had verwacht..

Volgens de achterflap is Crosstalk een genre-bending roman die sociale media, smartphones en onze obsessie om vierentwintig uur per dag bereikbaar te zij naar hilarische en huiveringwekkende extremen duwt. Dat klinkt mij heel interessant in de oren!

Doe jij wel eens leesinspiratie op in de bibliotheek?

2 reacties

 • zwartraafje

  4 juni 2019 at 22:55

  Ja, ik vond het vroeger heerlijk om in de bibliotheek rond te slenteren en nieuwe auteurs te ontdekken. Zeker toen ik nog naar de stadsbibliotheek in Antwerpen ging vermits het aanbod daar een pak groter is dan in onze kleinere plaatselijke bibliotheek. De laatste tijd kom ik er echter veel minder vermits ik mijn eigen tbr wat wil laten zakken.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   5 juni 2019 at 20:40

   Ik probeer ook zoveel mogelijk eigen boeken te lezen, maar uiteindelijk brengt de bibliotheek me steeds in verleiding. Ik ga minstens een keer per maand en kom dan met overdreven stapels thuis..

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan