Jubilee Manor: detective in baljurk zkt moordenaar

Marcia van der Zwan2 december 201680/100
Titel
Jubilee Manor
Auteur
Bethany Hagen
Serie
Landry Park #2
Uitgeverij
Dial Books
Jaar
2015
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Na het lezen van Landry Park, een origineel verhaal waarin het gebruik van kernenergie in een dystopische toekomst gecombineerd wordt met de luxe van baljurken en grootste feesten, was ik ontzettend benieuwd naar het vervolg. Jubilee Manor wist mij opnieuw een heerlijk uitstapje uit de werkelijkheid te bieden.

Let op! Jubilee Manor is het vervolg op Landry Park. Als je het eerste deel van dit tweeluik nog niet gelezen hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over Jubilee Manor zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Jubilee Manor

De kloof tussen arm en rijk

In Landry Park heeft Madeline haar oude leventje in de elite de rug toegekeerd. Ze verkoos het helpen van de Rootless, de armste groep in de samenleving belast met het werken onder radioactieve straling, boven haar eigen familie en vrienden. In dit tweede boek worstelt ze om de Gentry en de Rootless bij elkaar te brengen. Maar wanneer er opeens verschillende Gentry-erfgenamen vermoord worden, weet Madeline niet meer aan welke kant ze eigenlijk moet staan.

De dystopische toekomst die geschetst wordt in dit tweeluik vond ik persoonlijk erg interessant. De opa van Madeline heeft een vorm van kernenergie ontwikkelt die het luxeleven van de Gentry mogelijk maakt en de vraag naar elektriciteit wist te vervangen. Dat de Rootless hierdoor een armzalig, ongezond en kort leven tegemoet gingen, liet hij maar even terzijde. Maar Madeline is niet langer van plan om in de voetsporen van haar grootvader te treden.

Jubilee Manor

Een meisje van adel

Het tweeluik van Bethany Hagen biedt een zeer originele dystopische toekomstvisie. Ook het feit dat het personage tot de hoogste klasse van de bevolking behoort, de gentry, geeft het verhaal een onderscheidende invalshoek. Het is deze keer geen arm meisje die opkomt tegen het allesoverheersende regime, maar een rijke dame die haar luxe leventje moet opgeven. Ze moet zich tegen haar eigen familie keren om de arme mensen van de Rootless meer kansen in het leven te bieden. En dan lijkt me zeker geen gemakkelijke beslissing.

De romantiek daarentegen was helaas behoorlijk cliché en afgezaagd. Waarom kunnen personages in YA nooit eens een relatie hebben zonder drama, zonder ruzie? Ik heb me echt dood geërgerd aan al het geruzie en de vele misverstanden in de relatie van Madeline en haar boyfriend. De beste vriend van Madelin, Jamie, vond ik wel een super lief en leuk personage. Een hardwerkende jongeman die het beste met de mensheid voorheeft. Wel vond ik het een tikkeltje onrealistisch dat hij alle research alleen deed. Dat lijkt me qua thematiek toch een beetje te hoog gegrepen voor zo’n jonge dokter (is hij überhaupt al afgestudeerd?).

Jubilee Manor

Een duister verhaal

In Jubilee Manor krijgt het tweeluik een behoorlijk duister kantje. Er worden verschillende moorden gepleegd op mensen uit de gegoede klasse. Sowieso blijkt het al niet gemakkelijk om de gentry en de Rootless met elkaar te verenigen. Daarvoor hechten beide groepen te veel aan hun eigen tradities. Juist deze strijd maakt het boek voor mij enorm universeel. Overal ter wereld strijden diverse groepen voor gelijke rechten en de oplossing is niet altijd gemakkelijk.

Hoewel ik de zoektocht naar de moordenaar stiekem wat lang vond duren – ik had al lang voorspeld wie de dader was – kan ik niet anders dan vier sterren geven voor originaliteit, toffe world building en een fijne schrijfstijl. Landry Park en Jubilee Manor zijn een absolute aanrader voor fans van The Selection die iets meer diepgang willen naast romantiek en baljurken.

Jubilee Manor

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan