The Martian: een eenzame astronaut op mars

Marcia van der Zwan3 november 2015100/1006
Titel
The Martian
Regisseur
Ridley Scott
Acteurs
Matt Damon
Jessica Chastain
Kristen Wiig
Jaar
2015
Gebaseerd op
The Martian door Andy Weir
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Na het lezen van The Martian was ik enorm benieuwd naar de verfilming hiervan. Gelukkig wilde mijn moeder deze film ook graag zien, dus maakten we er een gezellig moeder-dochter-uitje van. Ondanks de oncharmante 3d-brillen hebben we enorm van deze film kunnen genieten!

The Martian film The Martian film

Een achterblijver op mars

Tijdens een bemande missie naar Mars, wordt astronaut Mark Watney na een hevige storm dood verondersteld door zijn bemanning. Zij laten hem achter op planeet Mars terwijl ze maken dat ze wegkomen. Maar Watney heeft het overleefd. Nu is hij gestrand en alleen op de vijandige planeet. Met slechts karige voorraden moet hij zijn vindingrijkheid, humor en geest gebruiken om te overleven én een manier vinden om de aarde te laten weten dat hij leeft.

Vol verwachting nam ik plaats in de bioscoop. Het boek van Andy Weir had al mijn verwachtingen overtroffen en ik vroeg me af of de verfilming net zo’n kwalitatief hoogstandje zou zijn. Hier hoefde ik echter niet lang over te twijfelen, want vanaf de eerste seconde zat ik aan het bioscoopscherm gekluisterd!

Matt Damon als astronaut

Hoewel ik geen fan ben van Matt Damon – ik baalde stiekem zelfs een beetje toen ik hoorde dat hij de hoofdrol zou gaan spelen – vond ik dat hij het erg goed deed. Oké, het personage Mark Watney kwam in de film een heel stuk minder grappig over dan in het boek, maar dat kan ook aan het script of de regisseur gelegen hebben. De rest van de personages vond ik ook heel authentiek overkomen. Vooral de andere crewleden uit de missie van Mark vond ik hilarisch. Net als in het boek.

Wat ik erg tof vond aan de film is dat ik nu eindelijk alle moeilijke termen waarover ik heb gelezen in het echt kon zien. Mijn fantasie op het gebied van ruimtereizen is duidelijk niet echt accuraat als je naar de echte apparaten kijkt. Tijdens het lezen vond ik het soms lastig een voorstelling te maken van bijvoorbeeld een MAV of de HAB en ik vond het heel fijn om deze dingen nu te kunnen zien! Op deze manier kan je de film The Martian zien als extra uitleg bij het boek.
The Martian film

Langdurige eenzaamheid in de versnelling

Maar, er zijn ook dingen die me tegenvielen. In het boek gaat de tijd soms tergend langzaam voorbij. Watney zit immers dagen en dagen in alle eenzaamheid op Mars. In de film gaat de tijd veel sneller. Ondanks dat er tijdsaanduidingen in beeld verschijnen, kreeg ik veel minder het beklemmende gevoel van langdurige eenzaamheid. Zoals ik deze wel tijdens het lezen van het boek ervoer. Ook vind ik dat het – door het versnellen van de tijd – behoorlijk eenvoudig lijkt om helemaal alleen op Mars te zitten, terwijl Watney in het boek toch met enorm veel tegenslagen te maken krijgt.

Tot slot vond ik het einde van de film een beetje vreemd – en dan bedoel ik het gedeelte wanneer de aftiteling begint. Persoonlijk vond ik dit heel weinig toevoegen aan het verhaal. Voor een film met zo’n sterk verhaal, vond ik het einde aan kracht missen.

Al met al heb ik enorm genoten van deze film. In vergelijking met het boek heb ik een aantal kritische puntjes, maar The Martian op zich is zeker een aanrader. Het is geen film boordevol actie, maar wel eentje die je van begin tot eind weet te boeien. Want de grote vraag blijft natuurlijk: weet Mark Watney in zijn eentje te overleven op Mars? En om deze vraag beantwoord te zien raad ik je aan naar de bioscoop te gaan ofwel het boek te lezen. Geniet ervan!

The Martian film

6 reacties

 • Daenelia

  3 november 2015 at 09:43

  En mijn gozer heeft het boek bijna uit (langzame lezer …) dus we kunnen na deze week eindelijk de film zien 🙂 Matt Damon is wel een goeie acteur, hoor. Hij is wat eigenwijs, en belerend, maar ook best slim. En ik hou wel van slimme mannen. Hij lijkt mij perfect voor de rol, want de stem in het boek klinkt al als Matt Damon. Goeie casting 🙂

  Reageer

  • Marcia

   4 november 2015 at 10:27

   woehoe ik ben benieuwd wat je van de film gaat vinden!

   Reageer

 • Anne

  3 november 2015 at 15:24

  Ik heb het boek niet gelezen maar in de film vond ik het ook irritant dat die eenzaamheid niet uitgespeeld wordt. (Ik heb er trouwens ook een review over geschreven 😉 )

  Reageer

 • runawayisabella

  3 november 2015 at 17:00

  Ik vond het einde juist wel wat hebben, juist omdat ik me wel afvroeg wat er van de personages terecht was gekomen! Maar goed, ik hou misschien ook wel van erg afgesloten eindes 😉

  Reageer

 • Lieke

  4 november 2015 at 11:38

  Zelf vind ik Matt Damon ook echt drie keer niks ^^” Maar toch ben ik heel benieuwd naar deze film! Ik lees er alleen maar positieve recensies over.

  Reageer

  • Marcia

   4 november 2015 at 11:46

   Zeker gaan kijken! Op een gegeven moment zit je zo in het verhaal dat je helemaal vergeet dat het hoofdpersonage gespeeld wordt door Matt Damon 😉 haha

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan