Gravity: een hoop onhandigheid in de ruimte

Marcia van der Zwan18 november 201540/1004
Titel
Gravity
Regisseur
Alfonso Cuarón
Acteurs
Sandra Bullock
George Clooney
Jaar
2013
Overall Score
Rating Summary

Gravity, winnaar van maar liefst zeven oscars in 2014, stond al lang op mijn lijstje om te kijken. Deze film, die zich afspeelt in de ruimte, wordt gedragen door slechts twee acteurs. En dan gaat het ook nog eens om grote namen als George Clooney en Sandra Bullock. Redenen genoeg dus om nieuwsgierig te zijn naar deze kaskraker from outer space.

Film Gravity

Een ongeluk in de ruimte

Dr. Ryan Stone, een briljant medisch ingenieur gaat op haar eerste ruimtemissie met veteraan astronaut Matt Kowalsky. Tijdens een routinecontrole slaat het noodlot toe. De shuttle wordt vernietigd en Stone en Kowalsky blijven helemaal alleen achter. Vastgebonden aan niets anders dan elkaar zweven ze verder de ruimte in. Door de kille stilte realiseren zij zich dat ze ieder contact met de aarde zijn verloren en daarbij de enige kans om gered te worden. Langzaam slaat de angst om in paniek en neemt elke hap naar lucht het beetje zuurstof weg dat nog over is. Is de enige weg terug naar huis de onwaarschijnlijke weg, dieper de ruimte in?

Van hoge verwachtingen tot enorme tegenvaller

De poster, de trailer, de lovende recensies; al deze dingen hebben bijgedragen aan mijn hoge verwachtingen voor Gravity. Tel daar zeven Oscars bij op (en houd de nominatie voor Best Motion Picture in je achterhoofd) en je bent helemaal klaar voor een heerlijk avondje film kijken! Lekker genieten van George Clooney en Sandra Bullock. Of toch niet?!

Helaas vond ik Gravity enorm tegenvallen. Mijn hoge verwachtingen zijn dan ook allesbehalve ingelost. Persoonlijk heb ik de ongezouten mening dat je aan de trailer genoeg hebt. Meer dan dat hoef je echt niet te zien van deze film. Sorry dat ik de Oscar-critici tegen spreek, maar ik vind deze film niet de moeite waard.

Gravity vs. The Martian

Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat mijn mening beïnvloed is door het feit dat ik onlangs The Martian zag. Gravity kan daar gewoon niet tegenop. Beide films gaan over iemand die zich alleen moet weten te redden in de ruimte. Maar waar in The Martian aandacht is voor techniek, persoonlijke ontwikkeling, strijdlust en hoop, zien we in Gravity enkel wanhoop en onhandigheid.

Maar wat is het dan precies wat Gravity voor mij zo doet tegenvallen? Ik denk dat het allereerst te maken heeft met het trage ritme en de voorspelbaarheid. Visueel ziet de film er enorm mooi uit, maar de long takes komen de spanning niet echt ten goede. Daarnaast is de film gewoon heel saai. Er is weinig diepgang, weinig verhaal en na afloop blijf je achter met een heel onbevredigend gevoel. Ook de humor die er op sommige momenten in verwerkt is, is niet echt mijn soort humor. Ik vond het eerder ergerlijk dan grappig.

Platte personages

Daar komt bij dat de personages in Gravity heel vlak zijn. Je zou verwachten dat er in een film met slechts twee personages tijd genoeg is om een personage uit te diepen, maar helaas blijven de personages stereotiep en saai. Bovendien vond ik de backstory van Ryan Stone (Sandra Bullock) enorm cliché en weinig toevoegen aan het grotere verhaal. Om maar niet te spreken van haar onhandigheid. Aan deze klunzigheid heb ik me echt enorm geërgerd, zeker omdat dit minstens driekwart van de film beslaat.

Hoewel Gravity er visueel enorm goed uitziet en vooral ook de audionabewerking van zeer hoge kwaliteit is, is dit een film die ik zeker niet nog eens zal kijken. Ik vind het oprecht jammer voor Sandra Bullock en George Clooney dat ze zich voor deze tergend trage film hebben weten te laten strikken. Al hebben ze er toch een mooi aantal van zeven Oscars mee in de wacht gesleept. Achja, smaken verschillen! Maar persoonlijk zou ik je, als je een film wilt zien over iemand die zich alleen moet weten te redden in de ruimte, liever The Martian aanraden!

Film Gravity

4 reacties

 • runawayisabella

  18 november 2015 at 20:10

  Tja, er zit inderdaad niet echt een heel hoog tempo in de film. Ik kreeg het vooral spaans benauwd van het los gezweef van de ruimte, dat gaf me echt geen fijn gevoel. En helaas bestaat de film uit erg veel klunzig gezweef dus tja, knap dat de film me wel zo raakt, maar niet helemaal op de juiste manier 😛

  Reageer

  • Marcia

   19 november 2015 at 12:22

   Aangezien ik deze film in dezelfde week zag als The Martian kreeg ik het er totaal niet meer benauwd van, maar ik denk dat als ik Gravity al eerder had gekeken ik misschien ook wel geraakt werd door het gevoel van eenzaamheid in de ruimte..

   Reageer

 • zwartraafje

  19 november 2015 at 20:58

  Die heeft mijn echtgenoot een keer gezien terwijl ik naast hem zat te lezen. Had niet echt het gevoel dat ik iets miste en was dus erg blij dat ik een boek had om in weg te duiken.

  Reageer

  • Marcia

   20 november 2015 at 12:28

   Ik zou bijna willen dat ik ook een boek had gelezen in plaats van deze film te kijken 😛

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan