4 geeky uitstapjes in Stockholm

In april ging ik zes dagen naar Stockholm en daar had ik het heerlijk naar mijn zin! Al die verschillende eilandjes zorgen voor heel veel verschillende belevingen in een stad. En er is zoveel te zien en te doen. Vandaag tip ik vier uitstapjes voor echte geeks.

Science Fiction Bokhandeln Stockholm Science Fiction Bokhandeln Stockholm

De Science Fiction Boekhandel

Deze keten kende ik al van mijn bezoekje aan Malmö, anderhalf jaar geleden. Opnieuw was ik mega gelukkig toen ik het logo ontdekte. De Science Fiction boekhandel in Stockholm is gevestigd in de kleine straatjes van het sfeervolle Gamla Stan. Het filiaal in Stochholm is een stuk groter dan die in Malmö. Misschien iets minder sfeervol, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het aanbod. Je vindt hier niet alleen Science Fiction boeken, maar ook fantasy. Zowel in het Engels als in het Zweeds. Daarnaast zijn er rekken vol comics, graphic novels en manga’s. Ook de bordspellen op de bovenverdieping vond ik erg tof! Hier had ik alleen helaas geen plaats voor in mijn koffer.. En dat is misschien maar goed voor mijn portemonnee.

Science Fiction Bokhandeln | Västerlånggatan 48, Stockholm (Zweden).

Bergrummet Stockholm Bergrummet Stockholm Bergrummet Stockholm

Bergrummet: Speelgoed & Comics museum

Per toeval kwamen wij terecht in Bergrummet op het eilandje Skeppsholmen. Een charmant museum gevestigd in een grot. Dit is de grootste speelgoedverzameling van Scandinavië. Bovendien is het museum erg interactief. En aangezien wij de enige bezoekers waren, heb ik daar met hartelust van geprofiteerd. Want hoe lang was het niet geleden dat ik nog eens op een draaimolenpaard had gezeten? Ook de comics afdeling is erg groot en interessant, net als de complete inkleding van het museum overigens. En dan hadden we ook nog het geluk dat de tijdelijke tentoonstelling over barbie ging. De nostalgie! Een heerlijk uitstapje voor een regenachtige middag dat het kind in je naar boven laat komen.

Bergrummet Tidö Collection of Toys & Comics | Svensksundsvägen 5, Stockholm (Zweden).

Comics Heaven StockholmComics Heaven Stockholm

Comics Heaven

Hoewel ik eigenlijk geen grote comic of graphic novel lezer ben, houd ik enorm van dergelijke winkels. De sfeer is meestal erg fijn, en er wordt veel toffe merch verkocht. Dat was ook in Comics Heaven op Gamla Stan het geval. Bij binnenkomst werd ik enthousiast begroet en iedere vierkante centimeter van de winkel werd benut om comics aan te prijzen. Het lukte me niet om met lege handen naar huis te gaan. Gelukkig neemt zo’n comic maar weinig plaats in.

Comics Heaven |  Stora Nygatan 23, Stockholm (Zweden).

Junibacken Stockholm Junibacken Stockholm

Junibacken: Astrid Lindgren museum

Als kind was ik gek op de boeken van Astrid Lindgren – van Ronja de Roversdochter tot de Gebroeders Leeuwenhart. Ik verheugde me dan ook enorm op mijn bezoekje aan Junibacken. Maar eerlijk gezegd werd ik teleurgesteld. Dit is eerder een overdekte (prachtige) kinderspeeltuin, dan een echt museum. Ik ben weinig nieuws te weten gekomen over Astrid Lindgren. Bovendien zijn de meeste bordjes enkel in het Zweeds. Erg leuk was wel het overzicht van de auteurs die tot nu toe een Astrid Lindgren Memorial Award gewonnen hebben. Alleen was het rijtje nog niet helemaal compleet, want Bart Moeyaert werd helaas nog niet genoemd. Het tofste aan Junibacken is echter de zogenoemde StoryTrain waarin je wordt meegenomen langs de verschillende verhalen van Lindgren.

Junibacken | Galärvarvsvägen 8, Stockholm (Zweden).

Stockholm - Abba Museum Stockholm

& Verder

Op mijn lijstje stond ook Stockholms Spelmuseum, een interactief museum in het teken van games. Helaas had ik me vergist in de openingstijden en heb ik dit uitstapje moeten overslaan. Andere aanraders zijn het Zweedse oorlogsschip Vasa, het Viking museum en Stockholms Stadsbibliotek. Deze prachtige bibliotheek, naar een ontwerp van Gunnar Asplund, wordt gekenmerkt door een mooie ronde ruimte vol boeken. Ook het Middeleetmuseet (over Stockholm in de middeleeuwen) en openluchtmuseum Skansen zijn een aanrader.

Vergeet vooral ook niet om een bezoekje te brengen aan het Abba museum. Hier kun je dansen en zingen met de originele bandleden. Leer zelf de unieke Abba-sound mixen en bewijs in een quiz hoeveel je weet over de band. En als je geluk hebt, krijg je zomaar Björn, Benny, Anni-Frid of Agnetha aan de telefoon. Bovendien was er momenteel een tentoonstelling over de Mamma Mia! films. Probeer op een ochtend te gaan en zeker niet in het weekend – hoe drukker het is, hoe meer geduld je moet hebben voor de interactieve onderdelen.

Bezoek zeker ook de vele prachtige parken (met zoveel vogels!) en check de concertkalender van Debaser. Wij gingen daar naar een fantastisch concert van Stoned Jesus. Ook de wijk SoFo op Södermalm is erg tof. Vergeet niet de tweedehands vintage winkeltjes te bezoeken, alsook de vele boek- en platenwinkels. The English Bookshop op Södermalm is absoluut een aanrader. Oftewel: er is voor ieder wat wils. Je hoeft absoluut geen geek te zijn om je te vermaken in Stockholm!

4 reacties

 • Emmy

  10 mei 2019 at 11:19

  Hier wil ik ook zeker nog eens naar toe!

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   10 mei 2019 at 12:04

   Stockholm is absoluut een aanrader! Een hele mooie stad vol natuur en vriendelijke mensen 😀

   Reageer

 • zwartraafje

  16 mei 2019 at 20:17

  Die leuke foto van jou tussen de opgesplitste wagen lijkt wel een screenshot uit een film. Jammer dat je rekening moest houden met de draagcapaciteit van je koffer anders had je je ongetwijfeld helemaal kunnen laten gaan in die winkel.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   18 mei 2019 at 15:37

   Haha stiekem was ik in Stockholm om mijn eigen actiefilm op te nemen 😉

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan