Jumanji Fluxx: wie overleeft in de jungle van Jumanji?

Titel
Jumanji Fluxx
Designer
Andrew Looney
Uitgever
Looney Labs
Jaar
2019
Spelers
2-6
Speelduur
5-30 minuten
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Met de films Jumanji: Welcome to the Jungle en Jumanji: The Next Level lijkt de franchise rondom de nostalgische Jumanji film nieuw leven in te zijn geblazen. En nadat ik het al eerder aandurfde om het échte Jumanji bordspel te spelen, kwam ook Jumanji Fluxx op mijn pad. Een grappig kaartspel voor twee tot zes spelers waarbij de regels constant veranderen, net als de manier waarop je kunt winnen.

Bordspel: Jumanji fluxx

Vermijd wilde dieren en ander gevaar

Jumanji Fluxx is een speciale editie van het kaartspel Fluxx. In dit spel bepalen de spelers de spelregels. Aan het begin van het spel heeft elke speler drie kaarten. De speler die aan de beurt is trekt één kaart en speelt vervolgens één kaart. Door kaarten te spelen kun je nieuwe regels in het spel brengen die verschillende aspecten van het spel veranderen: hoeveel kaarten je moet trekken of spelen, hoeveel kaarten je in de hand mag houden of voor je op tafel mag leggen, en (het belangrijkste) hoe je het spel kunt winnen.

Jumanji Fluxx herinnert je eraan hoe chaotisch en gevaarlijk de wereld van Jumanji kan zijn. Als je wilt overleven moet je het landschap zorgvuldig doorkruisen, de juiste uitrusting verzamelen en de vele wilde dieren vermijden. Pas op voor de Danger-kaarten, want die kunnen spelers elimineren.

Bordspel: Jumanji fluxx

Nieuwe regels

Met een New Rule kaart voeg je een nieuwe spelregel toe. Je bepaalt bijvoorbeeld hoeveel kaarten je aan het begin van de beurt mag pakken, hoeveel kaarten je per beurt mag spelen of hoeveel kaarten je maximaal in je hand mag hebben. Er zijn ook regels die de spelers extra acties geven in hun beurt.

Bordspel: Jumanji fluxx

Dieren, avonturiers en voorwerpen

De keeper kaarten heb je nodig om het spel te kunnen winnen. Er zijn drie soorten keepers: dieren, avonturiers en voorwerpen. Als je een keeper kaart speelt leg je deze voor je op tafel. Deze heb je vanaf dat moment in het bezit. Normaal gezien mag je er zoveel hebben als je wilt, maar een kaart met een nieuwe regel kan het aantal keepers per persoon beperken. De keeper kaarten maken je bovendien vatbaarder voor gevaar.

Bordspel: Jumanji fluxx

Het doel van het spel

Als je begint met Jumanji Fluxx is het niet direct mogelijk om te winnen. Eerst moet iemand in het midden op de tafel een doelkaart neerleggen. Als het doel ‘Stripes’ op tafel ligt, win je wanneer je de keeper kaarten van de tijgers en de zebra voor je hebt liggen. Maar voor je het weet legt iemand een andere doelkaart neer in plaats van degene op tafel en moet je weer van voren af aan beginnen met verzamelen.

Bordspel: Jumanji fluxx

Actiekaarten

In je hand kun je naast nieuwe regels, keepers en doelen ook nog actiekaarten hebben. Deze laten je bijvoorbeeld een keeper van iemand anders stelen of diens handkaarten bijvoorbeeld. Voor sommige actiekaarten mag je ook extra handkaarten pakken of een aantal van de regels die inmiddels midden op tafel liggen resetten.

Bordspel: Jumanji fluxx

Danger

Tot slot zijn er dan nog de Danger kaarten. Hiermee kun je het je tegenspelers lastig maken en ze proberen te elimineren.

Bordspel: Jumanji fluxx

Een vrolijk kaartspel voor tussendoor

Jumanji Fluxx klinkt in eerste instantie een beetje ingewikkeld, maar eens je aan het spelen bent is het spel eenvoudig te begrijpen. Hoe meer regels er in het spel komen, hoe onoverzichtelijker het opnieuw wordt. De ene keer is een spelletje zo voorbij, de andere keer ben je toch zeker een half uur aan het spelen. Wat mij betreft is het echter vooral de thematiek die het spel aantrekkelijk maakt. De kaarten met doelen en keepers zien er allemaal zo leuk uit.

Daarnaast spreekt ook het verrassingseffect me aan. Je kunt proberen strategisch te spelen, maar als iemand plots het doel of de regels van het spel verandert zal dat niet altijd mogelijk zijn.

Jumanji Fluxx is een prima spel om een spelletjesavond mee af te trappen. Het is een fijn en eenvoudig spelletje met een toffe vormgeving en een onvoorspelbaar spelverloop. Meer dan een potje op rij zou ik persoonlijk niet aanraden, want dan kan het gaan vervelen. Het spel is sowieso eerder een aanrader voor mensen die niet zo frequent een bordspel spelen. Ik denk dat echte bordspelfanatiekelingen hier snel op uitgekeken zullen zijn. Pluspunten voor het thema, maar wat mij betreft geen hoogvlieger.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan