Jumanji: The Next Level: de regels van de game zijn veranderd

Titel
Jumanji: The Next Level
Regisseur
Jake Kasdan
Acteurs
Dwayne Johnson
Karen Gillan
Kevin Hart
Jack Black
Jaar
2019
Beoordeling
★★★

Zodra Jumanji: The Next Level in de bioscoop draaide, besloten Jimi en ik om te gaan. We zijn beiden fan van de originele film en ook Jumanji: Welcome to the Jungle wist ons aangenaam te verassen. De nieuwste film speelt zich weer af in deze online game – met een groot deel van dezelfde acteurs. Kon ook deze aanvulling op de franchise ons aan het lachen brengen?

Terug naar de wereld van Jumanji

Onze vier (ietwat stereotiepe) tieners zijn terug. De nerd Spencer, sportieveling Fridge, social media verslaafde Bethany en de verlegen Martha zijn na hun eerdere avontuur in Jumanji allemaal hun eigen weg gegaan. Maar nu is het vakantie en zien ze elkaar eindelijk terug. Tenminste, dat was de bedoeling. Spencer komt niet opdagen en de anderen beseffen algauw dat hij is teruggekeerd naar de gamewereld. Zonder al te veel twijfel en met gevaar voor eigen leven besluiten Martha, Fridge en Bethany de game te betreden om Spencer thuis te brengen. Ze hebben de game al eens gewonnen, dat moet toch nog een keer lukken?

Eenmaal aangekomen in Jumanji is het spel compleet veranderd. De personages hebben extra eigenschappen en niet iedereen speelt met dezelfde avatar als voorheen. En dan zijn er per ongeluk ook nog eens andere spelers in de game terechtgekomen..Er wacht een nieuwe tegenstander en een hoop nieuwe uitdagingen op onze gamers. Ze moeten het meest onheilspellende spel ter wereld opnieuw trotseren om te kunnen ontsnappen.

Een trage intro en een voorspelbaar plot

Het duurt behoorlijk lang alvorens we in Jumanji: The Next Level in de daadwerkelijke game belanden. Ik denk dat de intro zeker een kwartier duurde, voordat de gamers Spencer achternagaan. Dat stelde mijn geduld behoorlijk op de proef. En eigenlijk geldt dat meteen voor de complete film. Er zit veel minder actie in het verhaal en het game-aspect is veel minder goed uitgewerkt. De spelers moeten minder ‘echt gamen’ en zijn meer bezig met achtervolgingen en hun eigen emotionele problemen. Dat vond ik jammer. Wat overigens niet wegneemt dat het complete plot wel een fijn feelgood verhaal is, waarbij ik meerdere keren een traantje heb weggepinkt.

Daarnaast is Jumanji: The Next Level een ontzettend voorspelbare film. Ook de humor is erg flauw. Maar omdat ik wist dat ik dit kon verwachten van de film, stoorde ik me er niet echt aan. Je weet wat je krijgt – geen hoogstaande film – en dat is uitermate onderhoudend.

Ik vond het bijvoorbeeld erg leuk dat het computerspel veranderd is. Op deze manier komen de gamers voor verassingen te staan, zeker wanneer blijkt dat de personages zijn veranderd. Zowel hun sterke als zwakke punten zijn aangepast, wat tot grappige situaties leidt. Daarnaast vond ik het erg grappig dat niet alle gamers dezelfde avatar hebben als voorheen. Dit levert niet alleen goede acteerprestaties op (hartjes voor Jack Black!), maar ook wat onnozele grappen. En dat past prima in deze film.

Hoewel Jumanji: The Next Level een prima film was om de kerstperiode mee in te zetten, haalt deze film bij lange na niet het niveau van de originele Jumanji of haar voorganger Jumanji: Welcom to the Jungle. Het game-aspect heeft een veel kleinere rol in het verhaal, de humor is flauw en voorspelbaar en de aandacht voor emoties is absoluut veel meer dan strikt noodzakelijk. Ondanks al deze minpunten is Jumanji: The Next Level een film die aan alle verwachtingen voldoet. Hij is slecht genoeg om goed te zijn. Met het verstand op nul is een glimlach nooit ver weg. Een prima film voor een koude winteravond.

Jumanji The Next Level

2 reacties

 • Joost (NerdyGeekyFanboy)

  11 januari 2020 at 08:41

  Ik hoor inderdaad veel wisselende verhalen over deze film. Welcome to the jungle vond ik echt hilarisch (vooral Jack Black, die weet perfect een tutje te spelen), maar ik denk dat ik deze film pas ga zien als die op Netflix verschijnt.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   13 januari 2020 at 12:12

   Als je niet met al te hoge verwachtingen gaat kijken, dan denk ik dat je zeker van de film gaat genieten. Er zitten sowieso veel leuke Jack Black momenten in!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan