Ik durfde Jumanji te spelen!

Titel
Jumanji
Uitgever
Rachel Lowe Limited
Jaar
2018
Spelers
2-4
Speelduur
ca. 30 minuten
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Onlangs keek ik in een nostalgische bui naar Jumanji. In deze familiefilm komt een jongetje vast te zetten in een bordspel. Jaren later beginnen andere kinderen aan het spel en redden ze hem uit de jungle. Toen ik ontdekte dat het bordspel uit de film ook gewoon in de (online) winkel lag, ging ik direct tot actie over. En ik durfde het ook nog eens aan om dit spel te spelen!

Bordspel: Jumanji

Net als in de film

Het leukste aan Jumanji vind ik de vormgeving. De doos lijkt enorm op die uit de film – alleen iets minder luxueus. Helaas ontbreken ook de prachtige speelfiguren uit de film en moeten we het met normale pionnen doen. Dat wordt echter ruimschoots goedgemaakt door het kleurrijke spelbord, inclusief waarschuwing.

Bordspel: Jumanji

Sfeervolle gedichtjes

Het leukste vindt ik echter de Danger Cards. De gedichtjes en de tekeningen van deze kaarten zijn erg sfeervol. Op deze manier voel je echt de link met de film. En wanneer er bijvoorbeeld een aardbeving wordt aangekondigd, zie je meteen de scène terug voor je.

Bordspel: JumanjiBordspel: Jumanji

Een eenvoudig spelmechanisme

Jumanji is een spel dat je eenvoudig uitlegt aan je medespelers. Het interessante is dat je tegen elkaar speelt – wie als eerste het midden bereikt en Jumanji roept wint – maar dat je wel elkaars hulp nodig hebt om in de jungle te overleven. Iedere speler heeft een zogenoemde reddingsdobbelsteen, waarmee je de andere spelers in gevaarlijke situaties te hulp kunt schieten. Door het juiste symbool te gooien, help je je medespeler uit de nood. En als iedereen het juiste symbool gooit, levert het jou ook nog eens iets op.

Hoe gaat dat precies in zijn werk? Wie aan de beurt is gooit met cijferdobbelsteen en loopt het aantal stapjes dat de steen aangeeft. Het vakje waar je terecht komt, bepaalt wat er nu volgt. Een leeg vakje betekent dat je in de jungle staat en dat je een Danger Card moet pakken. Het is nu aan de tegenstanders om jou te redden door allemaal, binnen de tijd, het symbool op de Danger Card te gooien. Als dit iedereen lukt, gaan alle andere spelers het aantal vakjes vooruit dat op de kaart aangegeven staat. Luk het niet, dan moet jij dit aantal vakjes achteruit.

Bordspel: Jumanji

De wraak van de neushoorn

Kom je terecht op een vakje met ‘wait for 5 or 8’, dan gooien je tegenspelers om de beurt met de cijferdobbelstenen, net zo lang totdat iemand 5 of 8 gooit. Iedere keer dat het mislukt doe jij een stapje achteruit.

Ten slotte heb je ook nog vakjes met een neushoorn: hiermee mag je de kartonnen neushoorn besturen waarmee je andere spelers kunt blokkeren.

Al dobbelend is het de bedoeling om als eerste het midden van het bord te bereiken (exact geteld!) en Jumanji te roepen. Je kunt het spel ook collectief verliezen: als het Doomsday Grid vol ligt met Danger Cards van mislukte reddingspogingen, verliest iedereen en eindigt het spel.

Bordspel: Jumanji

Voor 2 tot 4 spelers

Jumanji is bedoeld voor twee tot vier spelers. Eerlijk gezegd moet ik toegeven dat het vanaf drie spelers pas echt spannend wordt. Als je met twee speelt, is het heel eenvoudig om de ander al dobbelend te redden. Terwijl dit met drie of vier spelers meer moeite vraagt: iedereen moet immers hetzelfde symbool gooien om jou te redden. En dat ook nog eens binnen de tijd.

Degene die voorgesteld heeft het spel te spelen, mag overigens beginnen. Dat vind ik wel een heel goede regel!

Het leukste aan Jumanji is de sfeer van het spel. Er komen meteen nostalgische gevoelens op en veel herinneringen aan de film. De vormgeving is prachtig, evenals de leuke gedichtjes op de danger cards. Het spelmechanisme is heel eenvoudig – er wordt voornamelijk met dobbelstenen gegooid gedurende het spel. Dat maakt het soms wel wat monotoon om te spelen. Ik vind het echter wel interessant dat je je medespelers moet helpen om jezelf verder te helpen. Toch ontbreekt spanning, zeker als je slechts met twee personen speelt. Een toffe game om een spellenavond mee te openen, maar geen echte hoogvlieger. Een extra ster vanwege de nostalgische gevoelens.

Bordspel: Jumanji

7 reacties

  • Marcia van der Zwan

   14 juni 2019 at 08:55

   Ik was ook aangenaam verrast toen ik het spel online tegenkwam!

   Reageer

 • Annemieke

  17 juni 2019 at 17:32

  Oh wat cool. Ik wist inderdaad ook helemaal niet dat deze bestond. Ik zal hem eens moeten onthouden voor als cadeau voor Maarten gezien hij wel erg van de film houd. 🙂

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   19 juni 2019 at 10:34

   Dat is vast een cadeau wat hij absoluut niet verwacht! 😀

   Reageer

 • zwartraafje

  23 juni 2019 at 14:47

  De teksten op die kaarten zijn super leuk. Ik had geen flauw idee dat het spel ook echt bestond. Nu ja, een ‘eenvoudigere’ versie van het spel want vermits ik op social media nog steeds posts van je zie verschijnen vermoed ik dat deze editie een beetje veiliger is dan die uit de film.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   24 juni 2019 at 10:28

   hahaha ja gelukkig heb ik het spel overleefd 😉 Maar die avonturen in de jungle.. daar durf ik niets over te vertellen!

   Reageer

 • Femke

  24 december 2019 at 10:58

  Ik heb er een film van gezien

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan