Het verdwijnen: wanneer er steeds meer gaten in de stad vallen

Titel
Het verdwijnen
Oorspronkelijk
The Town
Auteur
Shaun Prescott
Vertaling
Peter Abelsen
Uitgeverij
Koppernik
Jaar
2020
Pagina's
253
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Wat zou jij doen moesten er plots allemaal gaten in de grond van jouw stad verschijnen? Putten zo diep dat je de bodem niet kunt zien en zo breed dat je niet meer kunt passeren. Dit gebeurt in een naamloos stadje in New South Wales. Een jonge schrijver is naar dit stadje getrokken om onderzoek te doen naar verdwijnende stadjes in de Australische outback, maar hij had niet verwacht dat het verdwijnen zo letterlijk zou plaatsvinden. Het verdwijnen is een interessante debuutroman over eenzaamheid en een leven zonder kansen.

Het verdwijnen - Shaun Prescott

Stad in verval

In Het verdwijnen arriveert een jonge schrijver in een naamloos, doodlopend stadje in de Australische outback. Hij wil een boek wijden aan het verdwijnen van kleine stadjes in New South Wales (Australië) – of zal zijn boek toch over dit specifieke stadje gaan? Shaun Prescott beschrijft een stadje in verval: in de pub en het hotel zijn nooit gasten, op het station kun je geen enkele trein nemen en de lokale bus rijdt zijn route zonder passagiers op te pikken. De bevolking lijdt aan collectief geheugenverlies. Men verheerlijkt “dat wat vroeger was” en is wantrouwend tegenover buitenstaanders zoals de schrijver.

Ondanks de vijandigheid jegens buitenstaanders probeert de schrijver zijn draai te vinden in de gemeenschap. Hij werkt als  als vakkenvuller in de plaatselijke supermarkt en gaat vaak iets drinken in de pub. Waar hij de enige klant is. Ook bezoekt hij de bibliotheek om over de lokale geschiedenis te leren. Hier maakt hij kennis met de eenzame bibliothecaris. Ooit was ook deze man van plan een boek te schrijven, maar dat is hem uiteindelijk nooit gelukt.

Volgens de bibliothecaris was er intussen niets memorabels meer aan het stadje. En niemand geloofde dat er nog nieuwe mijlpalen konden worden bereikt. Het zou alleen maar poverder worden, glanslozer, verder verwijderd van wat het ook mocht zijn dat nog bewondering zou kunnen afdwingen, en de mensen van het stadje hadden daar geen enkele invloed op. Zij konden slechts afwachten hoe de buitenwereld het lot van het stadje zou bepalen. Maar toch, hoe onduidelijker het erfgoed werd, des te hartstochtelijker werd het beschermd en bejubeld door de mensen.

De stad is in verval, dat is duidelijk. Maar de schrijver had niet verwacht dat deze spookstad letterlijk voor zijn ogen zou verdwijnen. In het park verschijnt opeens een groot in de grond. Meerdere meters breed en niemand weet hoe diep. Dat is nog maar het begin. Er ontstaan steeds meer gaten in de grond. Mensen verlaten hun huizen en de winkels trekken helemaal geen klanten meer. Een epidemie van mysterieuze gaten bedreigt het voortbestaan van de stad.

Ciara vroeg wat er zo belangrijk was aan de verdwijnende plaatsjes. Ik zei dat er niets belangrijks was aan de verdwijnende plaatsjes, dat de verdwijnende plaatsjes het omgekeerde waren van belangrijk, omdat niemand wist dat ze bestonden, en dat als ze wél zouden bestaan, niemand de behoefte had erover te schrijven.

Het verdwijnen - Shaun Prescott

Stad zonder toekomst

Ik vond Het verdwijnen prachtig geschreven en genoot van de sombere, bijna apathische sfeer in het stadje. Personages als Ciara, Jenny en Rick geven het verhaal een komische noot, maar tegelijkertijd ook een pijnlijke benauwdheid. Ze zijn wereldvreemd en kennen enkel het leven binnen het stadje. Hun levens kabbelen maar voort, zonder echte dromen of doelen. In combinatie met de langzaam verdwijnende stad lijkt voor de bewoners geen enkele toekomst weggelegd. Behoorlijk confronterend.

De mensen van het stadje leefden alsof ze nooit zouden sterven, maar ze waren niet heldhaftig of dwaas zoal in boeken en liedjes. Ze waren er alleen maar. Ze leken beter dan wie ook te begrijpen dat ze er alleen maar waren.

In Het verdwijnen onderzoekt een jonge schrijver het verdwijnen van kleine stadjes in de Australische outback. Doel van zijn boek lijkt aan te willen tonen ‘hoe het bijvoorbeeld is om oninteressant te zijn, en daardoor ook eenzaam’. Shaun Prescott schrijft de prachtigste zinnen en neemt de lezer mee in een sombere, bijna apathische sfeer. Voor de bewoners van de langzaam verdwijnende stad lijkt geen enkele toekomst te zijn weggelegd. En dat is confronterend.

Het verdwijnen - Shaun Prescott

Met dank aan Elkedag Boeken voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan