Jumanji: avontuurlijke familiefilm voor jong en oud

Marcia van der Zwan28 augustus 201880/1009
Titel
Jumanji
Regisseur
Joe Johnston
Acteurs
Robin Williams
Kirsten Dunst
Bonnie Hunt
Jaar
1995
Gebaseerd op
Jumanji
door Chris Van Allsburg
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Een tijdje geleden waren Jimi en ik in Middelburg. We liepen langs de Boekenvoordeel en ik kon het niet laten om tussen de goedkope dvd’s te snuffelen. Algauw viel mijn oog op Jumanji, een film waar ik als kind van genoten had. Ook Jimi had goede herinneringen aan de film met Robin Williams, dus mocht hij mee naar huis.

Jumanji

Een bovennatuurlijk bordspel

De film start in 1969. Alan Parrish wordt ontzettend gepest. Dan ontdekt hij een mysterieus bordspel, Jumanji. Alan is echter niet bekend met de bovennatuurlijke krachten die het spel in zich heeft. Door een ongelukkige worp met de dobbelstenen wordt hij voor de ogen van zijn vriendinnetje Sarah de jungle van Jumanji ingezogen.

Zesentwintig jaar later vinden Judy en Peter het magische spel op de zolder van hun nieuwe huis. Ook zij willen Jumanji ontdekken. Door verder te gaan met het potje Jumanji uit 1969 weten ze Alan terug te halen uit de jungle. Samen met Judy en Peter moeten de inmiddels volwassen geworden Alan en Sarah het spel uitspelen. En daar komt heel wat bij kijken. Het huis verandert in een jungle met levensgevaarlijke leeuwen, grote spinnen en vleesetende planten. Elke dobbelsteenworp zet de spelers voor een nieuw gevaar. Maar ze moeten het spel helemaal uit spelen om er voor eens en voor altijd vanaf te zijn. Kunnen ze Jumanji verslaan?

Apen, neushoorns en olifanten

Ik kan me voorstellen dat Jumanji voor kinderen echt een feestje is om naar te kijken. Het bordspel zorgt voor bijzondere uitdagingen voor de spelers. Van wilde apen en neushoorns, tot olifanten, zebra’s en leeuwen. Maar ook angstaanjagende spinnen en moordlustige krokodillen komen om de hoek kijken. Het toffe is dat de dieren en hun bijbehorende uitdagingen niet enkel de spelers van Jumanji betreffen. De horde neushoorns trekt de wijde wereld in en hetzelfde geldt voor de apen. Heel het stadje gaat ten onder aan de gevolgen van het bordspel.

Toch was het ook voor mij als volwassen kijker een fijne film. Gedurende Jumanji kreeg ik een nostalgisch gevoel. Ik moest denken aan alle bordspellen die er bij ons vroeger op tafel kwamen – en ik stelde me eventjes voor wat er zou gebeuren moest er opeens een kudde olifanten door mijn ouderlijk huis razen.

Grappig en eng tegelijkertijd

De humor van de film was niet helemaal de mijne. Sowieso ben ik niet zo’n fan van Robin Williams en zijn clowneske manier van acteren. Toch verscheen er tijdens de film af en toe een glimlach op mijn gezicht. De aapjes die wegrijden met de politieauto vond ik toch wel aandoenlijk. Ook de vele manieren waaronder het stadje lijdt onder de uitdagingen van Jumanji vond ik tof.

Behalve grappig is de film trouwens ook behoorlijk eng. Ik denk dat het voor kinderen verstandig is om deze film samen met een volwassene te kijken. De achtervolging door de jager joeg ook mij de stuipen op het lijf. En van de spinnen kreeg ik de rillingen.

Jumanji is met recht een familiefilm voor jong en oud te noemen. Het verhaal over een mysterieus bordspel is intrigerend en de uitwerking – zeker voor een film uit 195 – nog altijd goed te doen. De humor was niet meteen de mijne, maar desalniettemin heb ik genoten van deze nostalgische film. Ik ben nu heel benieuwd naar Jumanji: Welcome to the Jungle uit 2017, waarin vier jongeren terechtkomen in een videogame.

Jumanji

9 reacties

 • Luna

  28 augustus 2018 at 18:20

  Ik heb deze film nog op VHS gezien. Toentertijd was er zo’n hype dat er ook een heus replica bordspel in de winkel lag rond de release van de film. Ik vond het een leuke film, met een eng randje. Vooral de tweede helft wordt wat enger van toon. Ik vond het einde ook wel wat hebben, de ‘weder-ontmoeting’ op het feest.
  Heb jij het tweede deel ook gezien?

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   29 augustus 2018 at 11:13

   Zo leuk dat er een bordspel van in de winkel lag. Ik heb het eens gegoogled en dat spel ziet er fantastisch uit! Eens zien of ik die ergens op de kop kan tikken 🙂 Ik heb Jumanji: Welcome to the Jungle nog niet gezien, maar hoop daar binnenkort verandering in te brengen. Lijkt me tof om te zien hoe het verhaal eruit ziet als de spelers in een videogame belanden in plaats van in een bordspel.

   Reageer

 • Annelies

  28 augustus 2018 at 19:30

  Ik vond dit altijd zo’n enge film vroeger dat ik hem als volwassene zelfs nooit meer gezien heb 🙂

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   29 augustus 2018 at 11:11

   Ik vond sommige stukjes zelfs als volwassene nog eng haha 😉 maar dat heeft misschien ook met mijn spinnenfobie te maken!

   Reageer

 • Nancy

  29 augustus 2018 at 14:49

  Ik heb vroeger van Jumanji genoten en ik kan dat nog altijd 🙂
  Zelf heb ik Jumanji: Welcome to the jungle wel al gezien. Ik vind niet dat je ze kunt vergelijken. De humor is helemaal anders. De. 4 personages belanden in een videogame, maar het is eigenlijk een gewone wereld. De humor zit meer in het feit dat de 4 personages in het spel bijna tegengesteld aan zichzelf zijn: de nerd wordt een gespierde hunk, de hunk wordt een brillerige nerd, het nerdy meisje wordt een soort Lara Croft en het knappe meisje wordt een oudere mannelijke professor.
  Een paar elementen van een game komen wel aan bod: personages die stilstaan of zichzelf herhalen totdat je de juiste vragen stelt, het verliezen van een leven, …
  Ik denk dat ik toch meer hou van de Jumanji van vroeger 🙂

  Zathura vond ik ook wel goed: een soort vervolg op Jumanji, maar dan in de ruimte.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Zathura:_A_Space_Adventure

  Reageer

 • Tamara

  29 augustus 2018 at 16:54

  Ik vond de oude Jumanji ook heerlijk! Was een van mijn favoriete films! Ik ben gaan kijken naar de nieuwe film en ik hou wel van zo’n brainless cliché film. Mijn vriend daarentegen ergerde zich enorm aan alle clichés en voorspelbaarheid, hij vond dat de oude goede film zo door het slijk gehaald werd. Ook mijn andere vrienden vonden hem eigenlijk slecht. Maar ik hield stiekem ook wel van de nieuwe. 🙂

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   29 augustus 2018 at 17:05

   Nu weet ik dat ik een aantal clichés kan verwachten in de nieuwe film! Dan zal ik met niet al te hoge verwachtingen gaan kijken en kan ik er hopelijk net als jij van gaan genieten 😀

   Reageer

 • zwartraafje

  12 september 2018 at 17:25

  Goh, dat is lang geleden. Eigenlijk wil ik de originele film wel nog eens opnieuw zien voor ik me aan de remake waag. Zathura heb ik nog niet gezien maar ik weet wel dat er een jonge Kristen Stewart in meespeelt.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   16 september 2018 at 10:34

   Voor mij was het ook enorm lang geleden dat ik deze film zag! Heerlijk zo’n avondje nostalgie 😀

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan