4 bordspellen met dinosaurussen

Wie houdt er niet van dinosaurussen? Iedereen is toch gek op deze beesten? Daarom tip ik je vandaag vier bordspellen waarin je de strijd aangaat tegen dino’s of elkaar, of gewoon je eigen Jurassic Park bouwt.

Jurassic World: The Boardgame

Jurassic World: The Boardgame

Jurassic World: The Boardgame is een leuk coöperatief bordspel, met name door het onderwerp en de vormgeving. Alle spelers werken samen om een bloeiend themapark met dinosaurussen te vullen. Het is een race tegen de klok: kun je het gevaar ontwijken en op tijd de benodigde dino’s én het entertainment level behalen? Je kunt het spel op drie verschillende niveau’s spelen en je wint als je de bijbehorende missie haalt. Voor je aan het spel begint kies je het niveau van deze missie: makkelijk, gemiddeld of moeilijk. Elke missie heeft een eigen kaartje en op dit kaartje staat precies hoeveel dinosaurussen het park moet bevatten en hoe hoog de entertainment meter moet zijn om het spel te winnen. De spelers verliezen het spel als de danger meter op twintig komt. Aangezien het spelmechanisme vrij eenvoudig is, is dit een goed spel om kennis te maken met coöperatieve games. Het vele dobbelen kan na een tijdje echter wel gaan vervelen. Gelukkig zijn er dan altijd nog de fijne dino-illustraties om naar te kijken.

Jurassic World: The BoardgameJurassic World: The Boardgame, Just Games. Voor 2-6 spelers. Speelduur: ca. 60 minuten.

 

 

Bordspel: Jurassic Park Danger

Jurassic Park: Danger!

In Jurassic Park: Danger! reizen de spelers af naar Isla Nublar. Eén speler kruipt in de huid van de dino’s, terwijl de anderen een team van menselijke personages besturen. De dinosaurus-speler sluipt met een T-Rex, een Dilophosaurus en een Velociraptor door de jungle om de mensen aan te vallen. Ondertussen proberen de menselijke personages het park weer online te krijgen en te ontsnappen naar het helikopterplatform voordat het te laat is. Ik vind het erg leuk dat we in dit spel alle bekende personages uit de films terugzien. Ook de scheve verdeling maakt het spel origineel. Met twee spelers is het simpelweg mens tegen dino, maar vanaf meerdere spelers is het een heel ander gevecht. Bijvoorbeeld 3 tegen 1. Ook de vormgeving is prachtig, waardoor het een waar feestje is om dit spel op tafel te leggen. Al is de kans groot dat je daarna meteen Jurassic Park opnieuw zult willen kijken.

Bordspel: Jurassic Park DangerJurassic Park: Danger!, Wonder Forge. Voor 2-5 spelers. Speelduur: ca. 50 minuten.

 

 

Bordspel Triassic Terror

Triassic Terror

In Triassic Terror begint elke speler met één kudde dinosaurussen. Het doel is om nieuwe kuddes te vestigen en ze te laten groeien tot grotere kuddes. Door je kuddes te migreren door de vier pre-historische landschappen, strijd je met je tegenstanders om de beste habitats. Let op! De buitenwereld is echter niet zonder gevaar. Zorg dat je dinosaurussen niet ten prooi vallen aan de T-Rex, de Velociraptors of de Pterodactyls. Tel daar de kans op uitbarstende vulkanen bij op en het gevaar is compleet. De speler die deze verschrikkingen het beste weet te vermijden en de grootste kuddes in alle vier de omgevingen onderhoudt, wint het spel.

Bordspel Triassic TerrorTriassic Terror, Kayal Games. Voor 2-6 spelers. Speelduur: 90-120 minuten.

 

Bordspel: Dinosaur Island

Dinosaur Island

In Dinosaur Island moeten spelers DNA verzamelen, de DNA-sequenties van uitgestorven dinosaurussoorten onderzoeken en vervolgens het oude DNA in de juiste volgorde combineren om deze prehistorische wezens weer tot leven te brengen. Alle spelers strijden elk seizoen om het meest opwindende pretpark te bouwen en zoveel mogelijk bezoekers te trekken. Iedereen kiest zijn eigen strategie. Velociraptors zullen potentiële bezoekers zeker opwinden, maar zorg voor veilige kooien en voldoende beveiliging. Want als ze uitbreken, heb je heel wat doden op je geweten. Dan is het misschien beter om een stel herbivoren te kweken, maar zullen zij opwindend genoeg zijn voor je publiek? Of kan het bouwen van een achtbaan hen overhalen naar jou park te komen?

Bordspel: Dinosaur IslandDinosaur Island, Pandasaurus Games. Voor 1-4 spelers. Speelduur: 90-120 minuten.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan