Ticket to Mars: strijd om een plaatsje in een raket

Titel
Ticket to Mars
Designer
Eugeni Castaño
Uitgever
Intrafin
Jaar
2017
Spelers
2-5
Speelduur
15-20 minuten
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Heb je er altijd al van gedroomd om een ruimtereis te maken? Om aan boord te gaan van een echt ruimteschip naar Mars? In het bordspel Ticket to Mars kun je proberen tickets te bemachtigen voor de ruimteschepen die de mensheid – of tenminste een deel daarvan – evacueren naar de Rode Planeet. Een tof en leuk spelletje voor tussendoor.

Bordspel: Ticket to Mars

Bemachtig een plaatsje aan boord van een raket

De Aarde staat op het punt vernietigd te worden, maar de mens is erin geslaagd ruimteschepen te bouwen om een deel van de bevolking naar Mars te evacueren. Er is echter niet voor iedereen plaats; slechts enkele bofkonten krijgen een ticket. Elke speler maakt deel uit van een megacorporatie met uiteenlopende belangen. De speler die erin slaagt de meeste doelen te behalen wint het spel.

Bordspel: Ticket to Mars

Iedere speler handelt uit eigenbelang

Er zijn drie soorten doelkaarten: Personages, Passagiers en Paren. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler van elke soort 1 kaart. Deze kaarten houd je strikt geheim, want de verschillende doelen laten zien hoe jij punten kunt verdienen. De puntentelling is dus voor iedere speler anders en afhankelijk van de doelkaarten die je hebt gekregen.

Een personage doelkaart levert punten op voor een bepaald personage, bijvoorbeeld het hondje op de kaarten hierboven. Voor elke token van het hondje dat zich aan het einde van de ronde in een ruimteschip bevindt krijg je twee punten. Passagiers doelkaarten leveren punten op door het juiste aantal passagiers op de juiste plaats in een ruimteschip te plaatsen. Er zijn ook passagiers doelkaarten die punten opleveren voor elk ruimteschip met meer volwassen dan kinderen aan boord (of andersom). Tot slot leveren de paren doelkaarten overwinningspunten op voor elk paar in je bezit op hetzelfde ruimteschip.

Bordspel: Ticket to Mars

Ga aan boord en maak je klaar voor de lancering

Maar hoe komen die passagiers eigenlijk aan boord? Heel simpel. Elke speler heeft vijf actie kaarten. Als je aan de beurt bent leg je één van je actiekaarten af en voer je de bijbehorende actie uit. Er zijn vier soorten actiekaarten:

  • Kom aan boord: Plaats een bemanningstoken naar keuze op een leeg vakje in een van de ruimteschepen;
  • Stap af: Haal een bemanningstoken naar keuze uit een van de ruimteschepen;
  • Verplaats: Verplaats een bemanningstoken van een van de ruimteschepen naar een vrij vakje op een ander ruimteschip;
  • Aftelling; Verplaats de aftelmarker een vakje naar beneden en krijg al jouw afgelegde actiekaarten terug.

Bordspel: Ticket to Mars

Win die felbegeerde reis naar Mars

Wanneer de aftelmarker op 0 staat eindigt de spelronde direct. Elke speler toont zijn doelkaarten en de punten worden geteld. Deze worden toegevoegd aan de scoretrack rondom het speelbord. Vervolgens start je weer van voren af aan door elke speler van nieuwe doelkaarten te voorzien. Het spel duurt verschillende rondes en eindigt wanneer een speler dertig punten behaalt.

Bordspel: Ticket to Mars

Strijd om de kleurrijke bemanningsleden

Iedere keer als ik Ticket to Mars in mijn spelletjeskast zie staan word ik vrolijk. De doos is ontzettend kleurrijk en geeft me goesting het spel te spelen. Ook de artwork van het spel zelf maakt gelukkig. Het speelbord is gedetailleerd en kleurrijk; de personages grappig en lief.

Wat ik fijn vind aan Ticket to Mars is het eenvoudige spelverloop. Je kunt het spel in een paar minuutjes uitleggen en meteen beginnen spelen. Een eenvoudig spelverloop betekent gelukkig niet dat het spel saai of makkelijk is. Je kunt elkaar behoorlijk in de weg zitten door de bemanningsleden van raket naar raket te verplaatsen of van boord te laten gaan. Het enige nadeel is dat je met twee spelers wel heel gemakkelijk het doel van de ander kunt raden. Al blijft het alsnog de keuze: kies je ervoor zo veel mogelijk je eigen doelen te behalen of probeer je de ander te dwarsbomen.

Ticket to Mars is een prachtig vormgegeven spelletje dat ongeveer een kwartiertje tot twintig minuten duurt. De regels zijn eenvoudig uit te leggen, waardoor je meteen van start kunt gaan. Het is leuk om je tegenstanders zo veel mogelijk dwars te zitten en hun doelen te raden, maar je moet ook je eigen missie niet uit het oog verliezen. Voor echte veelspelers kan ik me voorstellen dat Ticket to Mars misschien wat licht is. Maar ik word er keer op keer vrolijk van. Een goede match voor mensen die nog maar net een bordspelverzameling starten of voor ouders met kinderen.

Bordspel: Ticket to Mars

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan