Mei: Ik las 13 boeken en ontmoette Ottessa Moshfegh

Mei was een maand waarin mijn lichaam me vertelde dat ik wat meer rust moest nemen. Dus bracht ik veel weekenden lui in mijn pyjama door en las ik extra veel boeken. In totaal las ik er namelijk dertien deze maand! Ook voegde ik zeven nieuwe boeken aan mijn collectie toe en keek ik eindelijk de verfilming van The Circle.

nieuwe boeken mei 2019

7 nieuwe boeken

In de maand mei kocht ik geen enkel boek! Ik ben echt super trots op mezelf. Wel ontving ik voor een leesclub op Hebban Qualityland van Marc-Uwe Kling. Daarnaast waren ook een aantal uitgeverijen mij gunstig gezind.

Van Uitgeverij Vrijdag ontving ik de dichtbundels Op de rand van het zwijgen (akim a.j. willems) en Massastrandingen (Moya De Feyter). VBK België was zo lief om mij een exemplaar van Echo van Thomas Olde Heuvelt op te sturen. Van L&M Books kreeg ik de nieuwe verhalenbundel van Ottessa Moshfegh: Heimwee naar een andere wereld.

Op de laatste dag van de maand kreeg ik nog twee boeken van VBK België in de brievenbus. Prentenboek Honderd (Heike Faller) en de roman Frankusstein (Jeanette Winterson).

Gelezen in mei

Ik las 13 boeken …

In mei las ik vijf recensie-exemplaren, vijf eigen boeken en drie bibliotheekboeken. Hier zaten twee dichtbundels bij, een prentenboek en een essay. Voor de rest waren het romans en Science Fiction verhalen.

The Terranauts – T.C. Boyle
Confituurwijk – Femke Vindevogel* (b)
Hex – Thomas Olde Heuvelt
Op de rand van het zwijgen – akim a.j. willems* (b)
De grote angst in de bergen – Charles-Ferdinand Ramuz* (b)
♥ Moeders van anderen – Mirthe van Doornik
♥ The Testament of Jessie Lamb – Jane Rogers
♥ Mijn jaar van rust en kalmte – Ottessa Moshfegh
♥ Een heldenleven – Persis Bekkering
♥ QualityLand – Marc-Uwe Kling
♥ Honderd – Heike Faller*
♥ Vertel me het einde – Valeria Luiselli
♥ Massastrandingen – Moya De Feyter*

* = recensie-exemplaar
(b) = recensie op boekvinder.be

Gelezen in mei 2019
Volg mij op instagram om op de hoogte te blijven van wat ik lees.

… en slechts 1 FanFic

De laatste maanden ben ik eindelijk een beetje afgekickt van mijn Harry Potter FanFiction verslaving. Net als in april las ik deze maand slechts een verhaal. In Letters From No One krijgt Harry Potter een brief uit het verleden, van niemand minder dan Draco Malfoy. Ook in het dagelijks leven komt hij oog in oog te staan met zijn voormalige vijand.

Een Escape Room, Amenra en Ottessa Moshfegh

Ik begon de maand mei met een weekje verlof. Eind april ging ik naar Stockholm en bij thuiskomst was ik nog een zestal dagen vrij. Ik sloot mijn vakantie af door met vriendinnen een VR Escape Room te doen. Eerlijk gezegd kreeg ik er vooral hoofdpijn van. Ook was het voor mijn gevoel eerder een computer game, dan echt een escape room. Maar desalniettemin was het een fijne dag met vriendinnen.

Op zondag 19 mei ging ik naar een concert van Amenra in Vooruit. Het was een zeer bijzondere avond – het voorprogramma was echt vreemd. Body Of Reverbs heette deze act, waarin iemand live op het podium getatoeëerd werd. Ik vond het er soms als een marteling uitzien. Ik heb er nog net geen nachtmerries van gekregen..

Mei was vooral ook een maand waarin ik rust moest nemen. Mijn lichaam gaf heel duidelijk aan dat ik veel te veel hooi op mijn vork had genomen. Dus besloot ik een weekendje Rotterdam te cancellen en mezelf wat minder taken op te leggen op vrije dagen.

Op Hemelvaartsdag stond er tot slot een literair uitje op mijn programma. In Passa Porta Bookshop ging Ruth Joos in gesprek met Ottessa Moshfegh. De auteur van het geniale boek Mijn jaar van rust en kalmte.

Ottessa Moshfegh
Volg mij op instagram om fotoverslagen van events te zien.

Ondertussen op het scherm

In mei keken Jimi en ik naar Fiskepark op Canvas, een hilarische mockumentary over de moord op Bent Van Looy. Niet alleen het verhaal zit steengoed in elkaar, maar ook de vertelwijze is briljant. De laatste twee afleveringen bewaarden we voor juni.

Via de website van VTM begon ik aan Blind Getrouwd Australië, maar toen ik ontdekte dat dit seizoen 42 afleveringen telt ben ik toch maar gestopt. Dat is toch iets te veel tijdverspilling wat mij betreft. Ik heb dan maar gewoon op Wikipedia gelezen hoe het afloopt en wie er bij elkaar blijven en wie niet.

In mei keek ik slechts één film, namelijk The Circle. Nadat ik onlangs De parade las van Dave Eggers, kreeg ik opeens zin om de verfilming van zijn boek De cirkel te kijken. Hoewel dat boek bij mij niet in goede aarde viel, was ik nieuwsgierig hoe Emma Watson het er vanaf zou brengen als hoofdpersonage in de film. En dat deed ze meer dan prima. Wat mij betreft is boekverfilming The Circle dan ook beter geslaagd dan het oorspronkelijke verhaal van Dave Eggers.

The circle: boekverfilming

Bestgelezen blogposts

♥ Een (bijna) perfect einde voor Under the Dome | Dit artikel valt iedere maand in de prijzen.

♥ Uitbraak: wanneer de hele school in quarantaine wordt geplaatst | Ik denk dat dit jeugdboek populair is onder schoolgaande jongeren. Misschien staat het zelfs wel ergens op een leeslijst. In ieder geval komt het vaak voor dat dit artikel een plaatsje heeft in de lijst met best gelezen blogposts.

♥ 7 dystopische boeken voor volwassenen | Ook een ‘oudje’ die me maandelijks veel verkeer oplevert.

Opvallend is ook dat de themapagina’s en de categorieën het enorm goed lijken te doen. Deze maand vinden we korte verhalen en thrillers in de top 10.

Op de rand van het zwijgen - akim aj willems
Volg mij op instagram om iedere zondag een poëzietip te krijgen.

Ondertussen op Boekvinder.be

Ook op mijn andere blog verschenen er afgelopen maand een aantal artikelen. Ik recenseerde diverse boeken, deelde een stapeltje super dunne boeken en mijn fotoverslag van een bezoekje aan de bibliotheek van Stockholm.

01/05: Ik bezocht de bibliotheek van Stockholm!
02/05: 5 kleine boekjes met grootse verhalen
08/05: In Ingesloten wordt de Ander buiten de samenleving geplaatst
12/05: Deze 12 boeken las ik in april
19/05: Confituurwijk: leven en liefhebben in een achterstandswijk
21/05: Je weet dat je dit wil is wat mij betreft de hype niet helemaal waard
26/05: Als niet dan zou: bijzonder humoristische roman van Ali Smith
30/05: Vrouwland: Migratieroman over een windroos aan persoonlijkheden

Hoe was de maand mei voor jou?

4 reacties

 • zwartraafje

  10 juni 2019 at 13:34

  Schoon is dat … eerst een vriendin aansteken met een fanfic-verslaving en dan zelf gaan afkicken. 🙂 Ik grijp er jammer genoeg nog steeds naar terug wanneer ik me op niets anders kan focussen.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   10 juni 2019 at 16:31

   Haha mijn excuses! Helpt het als je ik zeg dat ik vandaag op Pinkstermaandag twee complete FanFics heb gelezen?

   Reageer

 • Annemieke

  11 juni 2019 at 18:34

  Oh poeh, 42, dat is wel heel veel afleveringen voor een reality tv show haha.
  Fijn dat je in Mei wat meer kon relaxen.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   11 juni 2019 at 21:31

   Haha ja dus heb ik er maar de brui aan gegeven! 42x 1 uur is echt te veel tijdverspilling.. ik ben inderdaad ook blij dat ik wat heb kunnen uitrusten!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan