Mijn 7 favoriete post-apocalyptische films

Ik vind het heerlijk om te lezen over of te kijken naar werelden waarin de mensheid na een catastrofe moet proberen de samenleving terug op te bouwen. Oftewel: ik ben groot van fan post-apocalyptische verhalen. Vandaag geef ik je zeven filmtips binnen dit genre!

The Children of Men - P.D. James

Children of Men (Alfonso Cuarón, 2006)

Wanneer de vrouwen op aarde zonder duidelijke reden onvruchtbaar zijn geworden, ziet het er naar uit dat het menselijk leven zal uitsterven. In deze hopeloze wereld moet Theo Faron zien te overleven en een keuze maken. Houdt hij zijn uitzichtloze leven in stand? Of helpt hij de rebellie? Andere belangrijke thema’s zijn terrorisme, milieuvervuiling en niet onbelangrijk: de vluchtelingenproblematiek. Het is zeer pijnlijk om te zien in welke omstandigheden de vluchtelingen moeten overleven. Eerlijk gezegd vond ik de film Children of Men, beter dan het gelijknamige boek van P.D. James.

Post-apocalyptische films

Snowpiercer (Joon Ho Bong, 2013)

In deze post-apocalyptische wereld is heel de aarde in een complete ijswoestijn veranderd. De complete oppervlakte van onze planeet is bevroren en de aarde is niet langer leefbaar. Toch zijn er overlevenden: en die zitten allemaal aan boord van een rijdende trein. Snowpiercer is een zeer vreemde film om naar te kijken. Het plot is niet geheel waterdicht en het duurt erg lang voordat je informatie krijgt over de trein en zijn origine. Toch is het nergens saai: de actiescènes volgen elkaar in hoog tempo op. Bovendien zijn de personages hilarisch en over the top. De thematiek van de kloof tussen arm en rijk spreekt mij enorm aan en de uitwerking, zeker ook in het decor, vond ik erg goed gedaan. Een actiefilm die ongelijkheid en klimaatverandering aan het licht brengt.

Blindness (Fernando Meirelles, 2008)

Blindness begint met een scène op een druk kruispunt. Er staat een rij auto’s te wachten voor een rood stoplicht. Wanneer het licht eindelijk op groen springt, trekt de eerste auto – tot grote ergernis van de automobilisten achter hem – niet op. Achter het stuur zich een wanhopige man die van het ene op het andere moment blind geworden is.De blindheid blijkt besmettelijk. Algauw is een epidemie geboren. Blindness volgt nauwgezet het plot van De stad der blinden, maar boet niet in aan beklemmendheid. Het verhaal blijf rauw en hard. Het overlevingsinstinct van de mens komt in al haar lelijkheid naar boven. De wonderlijke cinematografie maakt van het vreselijke verhaal een visueel pareltje en toont meer dan het boek aan hoe de post-apocalyptische setting de relatie tussen de dokter en zijn vrouw opbreekt. Een bijzonder inkijkje in de ziel van de mens: wie is er in staat het goede te blijven doen in een onmenselijke situatie?

The Road (John Hillcoat, 2009)

Een vader en zoon moeten overleven in een post-apocalyptische wereld. Samen trekken ze door het verwoeste Amerika. Kunnen ze een veilige plek vinden? En vinden ze überhaupt voldoende voedsel om de dagen door te komen? Een duistere film, met overtuigende acteerprestaties en hartverscheurende flashbacks. Net als het boek van Cormac McCarthy wist deze film mij tot tranen toe te roeren. Verwacht alleen geen actiefilm, maar een mooi verhaal – dat ervoor zorgt dat je het leven in het ‘nu’ nog extra zult waarderen.

Post-apocalyptische films

I Am Legend (Francis Lawrence, 2007)

Wanneer een medicijn tegen kanker een verschrikkelijke virusinfectie als bijwerking blijkt te hebben, wordt ongeveer 90% van de mensheid uitgeroeid. De overgebleven mensen sterven niet als gevolg van de infectie. Ze verliezen echter al snel alle kenmerken van menselijkheid en muteren in een soort van vampiers. Robert Neville is om de een of andere reden immuun voor het virus. Hij denkt de laatste man op aarde te zijn. Toch zendt hij via alle radiofrequenties elke dag een oproep uit en wacht hij elke dag op dezelfde pier op antwoord. In I Am Legend is Will Smith helemaal alleen. Hij is zo alleen dat hij zelfs tegen etalagepoppen begint te praten.

28 days later (Danny Boyle, 2002)

Dag 1: Blootstelling. Dag 3: Infectie. Dag 8: Epidemie. Dag 15: Evacuatie. Dag 20: Verwoesting. Na 28 dagen word je wakker in heen ziekenhuis en zijn er geen mensen meer. In een onderzoekslaboratorium is een dodelijk en alles verwoestend virus vrijgekomen. Het heeft maar enkele seconden nodig en kan door een druppel bloed worden overgedragen. De geïnfecteerden raken in een permanente staat van dodelijk haat. Het handjevol mensen dat nog niet met het virus in aanraking is gekomen, doet een poging te overleven. 28 Days Later is een spannende en af en toe lugubere film.

2012: Ice Age (Travis Fort, 2011)

In IJsland vind een enorme vulkaanuitbarsting plaats. Het gevolg daarvan is dat een gigantische gletsjer met grote snelheid richting het noorden van de Verenigde Staten drijft. New York verandert in korte tijd in een grote ijsvlakte. Bill en Teri Hart zetten alles op alles om samen met hun kinderen de stad te verlaten. 2012: Ice Age is een geweldige film om naar te kijken: de Special Effects, de acteerprestaties én de uitwerking van het plot zijn zo slecht dat je gegarandeerd zult lachen. Niet op zoek naar een komische noot? Laat deze film dat absoluut links liggen. Hoewel het achterliggende idee erg tof is, blijft de uitwerking niet overeind.

3 reacties

 • Annemieke

  23 november 2018 at 15:22

  Snowpiercer wil inderdaad ook graag nog eens zien. En ik moet eens kijken of Maarten 2012: Ice Age heeft.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   23 november 2018 at 18:16

   Ik ben benieuwd wat je van 2012: Ice Age gaat vinden hihi!

   Reageer

 • zwartraafje

  14 december 2018 at 14:22

  Van dit lijstje zag ik tot nu toe enkel Children of Men, Blindness, Snowpiercer en I am legend. Vooral de eerste drie vond ik goed.

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan