Children of Men: Een wereld zonder kinderen

Marcia van der Zwan2 februari 2016100/1004
Titel
Children of Men
Regisseur
Alfonso Cuarón
Acteurs
Julianne Moore
Clive Owen
Michael Caine
Jaar
2006
Gebaseerd op
Children of Men door P.D. James
Beoordeling
★★★★★ 
Overall Score
Rating Summary

Wanneer de vrouwen op aarde zonder duidelijke reden onvruchtbaar zijn geworden, ziet het er naar uit dat het menselijk leven zal uitsterven. In deze hopeloze wereld moet Theo Faron zien te overleven en een keuze maken. Houdt hij zijn uitzichtloze leven in stand? Of helpt hij de rebellie?

Children of Men boekverfilming

De jongste persoon op aarde sterft

Afgelopen oktober las ik met veel plezier The Children of Men en ik was ontzettend benieuwd naar de verfilming. Toch kwam ik er steeds maar niet aan toe. Ik plaatste hem op mijn Blindspot Movie Challenge voor 2016 en besloot deze film als eerste te kijken. Ik heb genoten! Maar ik moet je vertellen, zelden was het verschil tussen boek en film zo groot.

Het is het jaar 2027 en de jongste persoon op aarde – Baby Diego, 18 jaar – sterft. In deze chaotische en sombere wereld zijn vrouwen niet langer vruchtbaar. Theo Faron, een voormalig activist die eigenlijk de hoop heeft opgegeven, stemt ermee in een vluchtelinge naar een veilige plaats te brengen.

The Children of Men - P.D. James

Spannend vanaf de eerste seconde

Children of Men begint meteen midden in de actie. Je krijgt geen ellenlange introductie van de wereld of haar personages. Nee, er gebeurt meteen van alles. Langzamerhand wordt het verhaal je steeds meer duidelijk. Ik vond dit een fantastisch begin, je zit meteen op het puntje van je stoel en je wilt weten hoe en wat er aan de hand is.

Hoewel ik het hoofdpersonage, Theo Faron, in het boek hier en daar wat onsympathiek vond, had ik in deze verfilming geen problemen met hem. Het personage Faron is gelaagd. Je begrijpt steeds beter waarom hij zo geworden is en Clive Owen weet deze rol enorm sterk neer te zetten. Mijn favoriete personage is echter Jasper; een overjarige hippie die zijn vrouw verzorgd in een verborgen huisje in het bos. Ook Kee en Marichka hebben een plekje in mijn hart veroverd.

Een realistische toekomstvisie

Children of Men speelt zich af in de nabije toekomst. Toch zien we geen robots, vliegende auto’s of andere nieuwe technologische snufjes. Juist het feit dat het zo dichtbij onze eigen realiteit ligt, maakt het verhaal realistisch en daardoor des te beangstigender. De toekomstvisie waarmee we in Children of Men geconfronteerd worden heeft niet enkel te maken met de onvruchtbaarheid van de mens. Andere belangrijke thema’s zijn terrorisme, milieuvervuiling en niet onbelangrijk: de vluchtelingenproblematiek. Het is zeer pijnlijk om te zien in welke omstandigheden de vluchtelingen moeten overleven. Je vraagt je al snel af of het er in de vluchtelingenkampen in real life beter aan toe zal gaan.

Children of Men is een feest om naar te kijken. Niet alleen vanwege het spannende verhaal, de toffe personages of de beangstigende toekomstvisie. Cinematografisch gezien is deze film ook gewoon een pareltje. De wondermooie shots, de bijzondere locaties, het fantastische kleurgebruik en de fantastische longtakes voegen absoluut een extra dimensie toe aan het verhaal.

The Children of Men - P.D. James

Boek versus Film

Wel moet ik zeggen dat er enorm veel verschillen zijn met het boek. Allereerst is het personage Kee speciaal voor de film bedacht. Ook de vluchtelingenproblematiek is aan het verhaal toegevoegd. Daarnaast heeft Julian in het boek een heel andere reden om Feron te contacteren – en ook hun onderlinge relatie zit heel anders in elkaar. Ook heeft Quietus een andere betekenis gekregen in de film. Dat vind ik erg jammer omdat dit voor mij één van de interessantste onderwerpen in het boek was.

Eigenlijk zijn maar een paar dingen ongewijzigd: we bevinden ons in een wereld zonder kinderen, de jongste persoon op aarde sterft en Faron wordt gevraagd zich in te zetten voor de rebellen. Waar het boek veel politieke overpeinzingen bevat – en hier en daar behoorlijk traag is – zit de film boordevol actie en spanning.

Ik zal het maar gewoon eerlijk toegeven: mijn voorkeur gaat uit naar de film. Hoewel ik het boek ontzettend mooi vond, mistte ik hier en daar toch iets. De verfilming van Children of Men daarentegen voelde compleet. Het verhaal zat goed in elkaar, was spannend vanaf de eerste minuut en zowel de personages als de thematiek wisten bij mij de juiste snaar te raken. Voorkennis is niet vereist: je kunt de film zeker kijken zonder eerst het boek te lezen. Wees echter wel voorbereid op een zeer duistere en sombere film.

Children of Men heeft een enorm beangstigende toekomstvisie – een wereld zonder kinderen is een wereld zonder hoop – en zeker de toevoeging van de vluchtelingenkwestie aan het verhaal maakt deze film pijnlijk actueel. De verschillen met het boek hebben mij persoonlijk niet gestoord. Een cinematografisch pareltje vol actie, dat je aan het denken zet. 

Children of Men boekverfilming

4 reacties

 • Ogma

  2 februari 2016 at 12:05

  Oh ik ben in tweestrijd nu!!! Als groot fan van het boek kreeg ik van medefans alleen maar te horen dat de film slecht was. Maar nu…. Ik ga toch maar kijken, de beste manier om er achter te komen 😉

  Reageer

  • Marcia

   3 februari 2016 at 10:33

   Wanneer je de film kijkt, probeer deze dan los te zien van het boek. Het verhaal klopt namelijk van geen kanten met het boek, maar dat betekent mijns inziens niet dat het een slechte film is..

   Reageer

 • Jessica

  2 februari 2016 at 21:54

  Deze film heb ik heel veel jaren geleden eens gezien, maar herinner mij nog erg goed dat ik onder de indruk was van de film en hem erg goed vond.

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan