7 films over robots

Gaan robots de wereld overnemen? Ik denk dat dat een reële kans is. In deze films wordt de relatie tussen mens en robot verder uitgediept.

Ex Machina

Ex Machina (Alex Garland, 2015)

In Ex Machina wint programmeur Caleb Smith een wedstrijd. Hij mag een week lang op bezoek bij de CEO van Blue Books – het zoekmachine bedrijf waarvoor hij werkt. Aangekomen in de bijzondere woning van CEO Nathan Bateman ontdekt Caleb dat hij is uitgekozen voor een bijzonder experiment. Hij mag een Turingtest uitvoeren met robot Ava. In deze test stel je vragen aan een AI. Wanneer je de AI niet van een mens kan onderscheiden slaagt de test. Zal Caleb Ava als menselijk of als een robot identificeren? Ik heb ontzettend genoten van Ex Machina, een kabbelend verhaal dat je al snel in een filosofische stroomversnelling doet belanden. Wanneer is een AI meer dan enkel een computer?

films over robots

I’m a cyborg but that’s ok (Chan-wook Park, 2006)

Young-Goon gelooft stellig dat ze een cyborg is. Daarom is ze geïnterneerd in een psychiatrische instelling. Young-Goon weigert alle voedsel, zuigt in plaats daarvan op batterijen en praat tegen drankautomaten. De andere patiënten uit de instellingen vinden haar maar vreemd. De enige die Young-Goon begrijpt is Il-Soon. Hij neemt de kenmerken over van de mensen die hij observeert. Wanneer hij verliefd wordt op Young-Goon probeert hij haar terug te brengen naar de realiteit. Maar dat is geen gemakkelijke opgave. I’m a cyborg but that’s ok is absoluut geen Hollywood film, maar wel een unieke kijkervaring. Als je voorbij de bizarre elementen kunt kijken, ontdek je een lief romantisch verhaal. Ik vind het een aanrader.

Wall E (Andrew Stanton, 2008)

Wanneer de mensheid wegens een overvloed aan vuilnis de aarde als woonplaats heeft ingeruild voor een ruimteschip, is het de taak aan robots om de aarde weer op te ruimen en leefbaar te maken. Jaren later is alleen WALL·E, Waste Allocation Load Lifter Earth-class, nog in leven. Hij neemt zijn taak serieus en probeert nog altijd de aarde weer mooi te maken. Maar dan ontmoet hij EVE – die duidelijk van een andere planeet komt – en is zijn leven niet meer zo als het altijd geweest is. Wall E is zo’n schattige film, die moet je gewoon gezien hebben!

Chappie (Neill Blomkamp, 2015)

In de nabije toekomst wordt de misdaad bestreden door robots. Wanneer een politierobot met de naam Chappie wordt gestolen en een geherprogrammeerd, wordt hij de eerste robot die voor zichzelf kan denken en zelfs voelen. Van de regisseur van Elysium en District 9.

films over robots

Automata (Gabe Ibáñez, 2014)

We schrijven het jaar 2044. Zonnestormen hebben 99.7% van de mensheid gedood. Wereldwijd hebben slechts 21 miljoen mensen het overleefd. De ROC Corporation, waar hoofdpersonage Jacq Vaucan als verzekeringsagent voor werkt, heeft de robot Automata Pilgrim 7000 ontworpen. Deze robots zijn gemaakt om te helpen bij het heropbouwen van de wereld. Elke robot heeft twee beveiligingsprotocollen, namelijk (1) ze kunnen mensen geen kwaad doen en (2) ze kunnen zichzelf of andere robots niet aanpassen. Wanneer politieagent Sean Wallace een robot neerschiet, waarvan hij beweert dat deze zichzelf aan het aanpassen was, raakt Jacq Vaucan ervan overtuigd dat er ergens een ‘clocksmith’ moet rondlopen die robots illegaal aanpast. Ondanks de acteerprestaties van Antonio Banderas en de mooie filmlocaties, was ik blij toen de film was afgelopen. Automata is prima voor tussendoor, maar verwacht er niet te veel van.

Metropolis (Fritz Lang, 1927)

Metropolis van Fritz Lang is misschien wel dé robotklassieker op het vlak van film. Het verhaal speelt zich af in het jaar 2026, wanneer de mensen zijn opgedeeld in ‘denkers’ (deze leve in luxe) en ‘werkers’ (zij werken in de mijnen). Wanneer Maria opkomt voor de rechten van de werkers laat de burgermeester haar veranderen in een robot – de mysterieuwe M-Machine. Tijdens filmgeschiedenis zag ik deze film voor het eerst en daarna nog vele malen. Het verhaal is interessant, de decors zijn prachtig en het is gewoon heel tof om een film uit 1927 te kijken.

I, Robot (Alex Proyas, 2004)

Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Isaac Asimov. We schrijven het jaar 2035. Robots wijn ingeburgerd in het dagelijks leven. Bijna iedereen heeft een robot als hulp in huis. In I, Robot moet Will Smith – in de rol van politieagent Del Spooner – het opnemen tegen een leger op hol geslagen robots.

2 reacties

 • Annemieke

  13 november 2018 at 11:13

  Wall-E. <3 Ik moet zeggen dat I, Robot de film me nooit heeft getrokken.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   14 november 2018 at 09:18

   Wall-E is toch zo’n schatje he!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan