I’m a cyborg but that’s ok: een zeer bizarre film

Marcia van der Zwan29 september 201860/1002
Titel
 I'm a cyborg but that's ok
Regisseur
Chan-wook Park
Acteurs
Soo-jung Lim
Rain
Seong-hun Cheon
Jaar
2006
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Onlangs bracht ik in de bibliotheek een bezoekje aan de dvd afdeling. Hier gaat het al net zo als met de boeken. Er staan nog super veel ongekeken films in huis, maar de titels in de bibliotheek trekken soms net iets meer aandacht. Toen ik I’m a cyborg but that’s ok ontdekte was mijn interesse meteen gewekt. Met zo’n titel heb je mij al snel overtuigd. Zou de film net zo sterk zijn als haar naam?

I’m a cyborg but that’s ok

Young-Goon is een robot

Young-Goon gelooft stellig dat ze een cyborg is. Daarom is ze geïnterneerd in een psychiatrische instelling. Young-Goon weigert alle voedsel, zuigt in plaats daarvan op batterijen en praat tegen drankautomaten. De andere patiënten uit de instellingen vinden haar maar vreemd. De enige die Young-Goon begrijpt is Il-Soon. Hij neemt de kenmerken over van de mensen die hij observeert. Wanneer hij verliefd wordt op Young-Goon probeert hij haar terug te brengen naar de realiteit. Maar dat is geen gemakkelijke opgave.

Bizar en hilarisch

I’m a cyborg but that’s ok is een bizarre, maar hilarische film. Het hoofdpersonage Young-Goon heeft enorm veel fantasie. Niet alleen praat ze tegen de TL-buizen en drankautomaten, ook is ze ervan overtuigd dat ze haar zieke grootmoeder moet bevrijden. Haar grootmoeder denkt namelijk dat ze een rat is, en werd in een ambulance afgevoerd. Young-Goon weet niet waarheen. Dus wil ze haar grootmoeder redden. Wanneer de verplegers in de instelling Young-Goon tegenwerken in haar missie, fantaseert ze dat ze hen – en de hele pyschiatrische instelling – overhoop schiet met de geweren in haar vingertoppen. Dit wordt zo goed in beeld gebracht dat je even twijfelt of Young-Goon nu echt een cyborg met kogelschietende vingertoppen is.

De patiënten in de instelling zijn allemaal wel wat stereotiep. Het is een beeld van een ‘gekkenhuis’ vol vooroordelen. Dit houdt de film luchtig, maar toch zou ik willen dat de andere geïnterneerden iets realistischer waren. Zo heb je bijvoorbeeld een vrouw die denkt dat ze kan vliegen door speciale sokken te dragen en een man die zich voortdurend verontschuldigt, omdat hij denkt dat alles zijn schuld is. Grappig zijn deze personages zeker, maar ze zijn behoorlijk karikatuur.

I’m a cyborg but that’s ok

Kleurrijk en romantisch

Een ander belangrijk personage is Il-Soon. Hij kan de andere mensen tijdelijk van hun stoornis redden, door die van hen over te nemen. Il-Soon wordt gezien als de dief van het gekkenhuis, maar kan zich op deze manier wel het beste inleven in de andere patiënten. Hij kan immers voelen wat er door hen heengaat. Als je voorbij de gekkigheid van de film kunt kijken, zie je algauw dat er een bijzondere romance ontstaat tussen Il-Soon en Young-Goon. Hij wil haar kostte wat het kost redden en doet dit op verschillende onroerende manieren.

Ondertussen brengt regisseur Chan-wook Park alles ontzettend prachtig in beeld. Het decor is kleurrijk en de gekozen shots zijn prachtig. Ook de soundtrack draagt bij aan een dromerige sfeer.

I’m a cyborg but that’s ok wordt in de synopsis omschreven als een visueel verbluffend surrealistisch cybersprookje. Daar kan ik me alleen maar bij aanspreken. Het verhaal is hilarisch en bizar, maar als je goed oplet ook ontroerend en lief. De shots zijn prachtig, alsook de kleurrijke decors. De film gaat van schattig tot bloederig in enkele seconden.  I’m a cyborg but that’s ok is absoluut geen Hollywood film, maar wel een unieke kijkervaring. Als je voorbij de bizarre elementen kunt kijken, ontdek je een lief romantisch verhaal. Ik vind het een aanrader. 

I’m a cyborg but that’s ok

2 reacties

 • Karlijn

  30 september 2018 at 20:08

  Klinkt inderdaad bizar, maar zo nu en dan ben ik daar wel in de stemming voor dus dit is een film voor mij om te onthouden!

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   3 oktober 2018 at 08:33

   Ik ben benieuwd wat he ervan gaat vinden 😀

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan