Ik ging naar de Dag van het Fantastische boek

Zaterdag 14 april reisde ik af naar Amsterdam voor De Dag van het Fantastische Boek, een dag in het teken van fantasy, science fiction, magisch realisme en horror. Op mijn programma stond meedoen aan de opname van een podcast rond Fahrenheit 451 en een korte bespreking van mijn favoriete sci-fi klassieker in de ijzaal. 

Helaas verliep de treinreis allesbehalve soepel. Ik vertrok om 6 uur van huis, maar was niet op tijd voor de opnames van de podcast in Amsterdam. Door de vele vertragingen was ik bijna zes uur onderweg naar de locatie, de Tolhuistuin. Ik was hierdoor eigenlijk al bekaf was toen het festival begon.

Dag van het Fantastische Boek: Ronald Giphart over Ik RobotDag van het Fantastische Boek: Ronald Giphart over Ik Robot

Ronald Giphart over Ik, robot

Allereerst ging ik naar een gesprek tussen Martijn Lindeboom en Ronald Giphart, over het verhaal dat Giphart met een robot schreef. Het was al meer dan tien jaar geleden dat ik Giphart live hoorde spreken, maar hij was nog net zo enthousiast als ik me herinnerde. Er werd uitleg gegeven over het schrijfproces met Asibot, wat ik erg tof vond omdat ik me hier eerder niet echt een voorstelling van kon maken.

Dag van het Fantastische Boek: Jerry GoossensDag van het Fantastische Boek: Auke Hulst

True Fiction

Vervolgens was het in de gezellige ijzaal tijd voor het blok True Fiction in samenwerking met uitgeverij Lebowski. Jerry Goossens vertelde over zijn Tot bloed op het droge en over de verbazing een boek te hebben geschreven dat binnen het fantastische genre valt. Ook las hij een stukje voor uit deze omgekeerde migratieroman.

Vervolgens brak Auke Hulst een lans voor Het ijs van Anna Kavan, een klassieker uitgegeven door L.J. Veen. Dit boek staat al een tijdje op mijn verlanglijstje en nu ben ik hier extra nieuwsgierig naar geworden.

Toen mocht ik het podium betreden. Presentator Frank Rieter leidde me in met een combinatie van de biografieën die op mijn sociale media staan. Hij zei hij onder andere “ze houdt van vogels, mannen met baarden en science fiction.” Met een grote glimlach betrad ik dan ook het podium, waar ik een (ietwat onsamenhangend) verhaal deed over de ultieme dystopie: een wereld zonder boeken – naar aanleiding van Fahrenheit 451.

Tot slot gaf Eddie van Dijk het publiek een inkijkje in zijn liefde voor Zenumagiër. Onze pitches werden afgewisseld door fragmenten uit de podcasts uit het magazine Grounded SF: 2.3.74, waaronder die van Hanna Bervoets en Joost Vandecasteele. Liever had ik beide natuurlijk in levende lijve op het event gezien, maar dit was ook tof.

#dagvanhetfantastischeboek #dystopia www.oogopdetoekomst.com #fahrenheit451

Een bericht gedeeld door Frank Norbert Rieter (@frankrieter) op


Dag van het Fantastische Boek: Panelgesprek Harland Awards Boekprijs

Panelgesprek Harland Awards boekprijs

Vervolgens ging ik naar een panel over de Harland Awards boekprijs, waarin uitgelegd werd waarom deze prijs dit jaar niet uitgereikt werd. Op het podium blogger Tom Kruijsen, Auke Hulst representeert de eindjury, de bezieler van de prijs Thomas Olde Heuvelt en recensente Sarah de Waard.

Hoewel ik op voorhand wel gehoord had dat de prijs niet uitgereikt zou worden, had ik verder alle commotie gemist. Ik ging dus met een open blik het gesprek in en vond het erg interessant. Ik begrijp beide kanten van het verhaal en ga me hier dan ook niet verder over uitspreken.

Pas op de terugweg in de trein ontdekte ik alle blogposts en facebook berichten over deze beslissing – en begreep ik meteen waarom sommige auteurs niet al te enthousiast reageerden als ze hoorden dat ik een blogger ben. Dat is wat mij persoonlijk het meeste teleurstelt aan deze situatie: hoe er op internet met modder gesmeten wordt. Hoe er op de man gespeeld wordt en hoe mensen van achter hun toetsenbord naar elkaar uithalen. Van mij mag iedereen vinden van de jurybeslissing wat hij/zij wil, maar daarom hoef je niet publiekelijk met rotte tomaten beginnen te gooien. Dat is alles wat ik er over kwijt wil. Het gesprek in de zaal was in ieder geval constructief, er werd naar elkaar geluisterd en ik had respect voor het feit dat voor- en tegenstanders naast elkaar plaats namen.

Dag van het Fantastische Boek: Thomas Olde HeuveltDag van het Fantastische Boek: Thomas Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuevelt over Hex

Op naar voor mij het laatste programmaonderdeel van de Dag van het Fantastische Boek: Thomas Olde Heuvelt over Hex en het leven na Hex. Niet alle schrijvers zijn gezegend met een goede podium présence, maar Thomas Olde Heuevelt blinkt uit. Met toffe anekdotes geeft hij inzicht in het schrijfproces van Hex. Daarnaast vertelt hij over de manier waarop hij zichzelf als schrijver in de markt zet.

Hij vertelt over zijn tour door Amerika – waar hij oa. George R. R. Martin en Neil Gaiman ontmoete – en over de wereldtournee die binnenkort zal plaatsvinden. Tot slot licht hij een tipje van de sluier wat betreft zijn nieuwe boek: wat zal gaan over een bezetenheid. Door bergen! (Ik houd zoveel van bergen!) Dit boek kunnen we begin 2019 in de boekhandel verwachten als het goed is.

Een fijne dag

Hierna besloot ik de Tolhuistuin te verlaten, omdat ik nog een treinreis van 3 uur moest maken naar Middelburg. Het was leuk om op de Dag van het Fantastische Boek auteurs, uitgevers en organisatoren van het evenement te ontmoeten. Veel mensen kende ik al online, dus dan is een offline ontmoeting erg tof. Wel hakte de treinreis er enorm in, zeker in combinatie met de drukke werkweek die ik al achter de rug had. Hierdoor was ik behoorlijk moe en minder sociaal en enthousiast dan gewoonlijk.

Ga ik volgend jaar nog eens? Dat is voor mij afhankelijk van het programma. Ik moet er namelijk heel lang voor reizen (en een fortuin neertellen voor een treinkaartje). Als er toffe namen op het programma staan, maak ik er volgend jaar misschien beter een weekendje Amsterdam van!

11 reacties

 • ursulavisser

  17 april 2018 at 07:48

  Oh ik was er ook Marcia! Ik heb je niet gezien, jammer!

  Leuk verslag weer. Het was heel gezellig en er was zoveel te doen!

  Reageer

  • Marcia

   19 april 2018 at 20:54

   Jammer dat we elkaar zijn misgelopen! Maar fijn om te horen dat je een leuke dag hebt gehad 🙂

   Reageer

 • Annemieke

  19 april 2018 at 08:49

  Oh bah wat balen van die lange trein reis.

  Reageer

  • Marcia

   19 april 2018 at 20:54

   Haha ja dat viel toch een beetje tegen!

   Reageer

 • Nancy

  19 april 2018 at 14:19

  Wat jammer dat de treinrit zolang duurde en spijtig van die gemiste podcast!

  Reageer

 • Karlijn

  21 april 2018 at 10:29

  Ik had nog even gekeken om hier ook heen te gaan, maar helaas moest ik die dag werken. Maar goed, volgend jaar een nieuwe kans om er heen te gaan! 🙂

  Reageer

  • Marcia

   21 april 2018 at 15:55

   Hopelijk kan je er een volgende keer wel bij zijn! Het was leuk geweest om je eens in het echt te zien 🙂

   Reageer

  • Marcia

   25 april 2018 at 21:08

   Bedankt om dit te laten weten! Ik ga er naar luisteren 🙂

   Reageer

 • zwartraafje

  1 mei 2018 at 22:10

  Wat jammer van die ernstige vertragingen waardoor je net dat ene moest missen waar je het meeste naar uitkeek. Jouw introductie vind ik wel geweldig. Sorry Jimi, blijkbaar kom ik eerst. 😉

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan