Evolutie: Een experiment tussen twee werelden (+Win!)

Titel
Evolutie
Auteur
Ursula Visser
Uitgeverij
PeruBo Publishing
Jaar
2018
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

De Nederlandse schrijfster Ursula Visser wist mij eerder te verrassen met Het Atria project, De vloek van Bedaron en Terra Nova. Dus toen ze me benaderde voor de blogtour van haar nieuwste boek Evolutie zei ik direct ja. In Evolutie brengt Visser genetica samen met buitenaardse praktijken. Een tof idee!

Evolutie - Ursula Visser

Een experiment tussen twee werelden

John Water is arrogant, kil en berekenend. Achter zijn gevoelloze masker verbergt hij eigenschappen die niet van deze planeet zijn. Wanneer iemand hem vertelt dat hij het resultaat is van een experiment tussen twee werelden, begint zijn altijd aanwezige zekerheid voor het eerst af te brokkelen. Hij vermoedt dat deze onthulling slechts een deel van de waarheid is. Vastberaden volgt John het spoor dat leidt naar zijn oorsprong. Maar is hij wel in staat om zichzelf te accepteren?

Een veelheid aan personages

Evolutie start met een enorm intrigerende scene: de geboorte van John Water die als baby al veel meer bewustzijn heeft dan eender welke baby. Kort wordt zijn kindertijd geschetst – waarin hij altijd al wist dat hij anders was en zelfs neerkeek op mensen – en dan wordt hij opeens gevangen genomen. Meteen begint de actie, maar hier raakte ik toch een beetje de draad kwijt. Opeens verschenen er zoveel personages op het podium. Ik kon Nathan, Drew en Alex maar moeilijk uit elkaar houden en dat bleef de rest van het boek het geval. Hoewel het hoofdpersonage John Water duidelijk wordt neergezet en ook personages als Kevin en Lena meer duiding krijgen, vond ik de rest van de personages erg vlak blijven. Tijdens het lezen moest ik mezelf voortdurend herinneren wie deze personages ook alweer waren.

Evolutie - Ursula Visser

Te veel van het goede

Gebrek aan fantasie heeft Ursula Visser absoluut niet. De wereld op Europa, alsook het feit dat John gemaakt is als experiment wordt goed beschreven. Als lezer wil je graag ontdekken waarom er met John geëxperimenteerd is – en waarom mannen als Kevin en Dr. Jefferson zoveel interesse in hem tonen. Daarnaast zit het boek boordevol actie, waardoor het leest als een trein.

Desalniettemin moet ik zeggen dat Visser soms misschien te veel wilde. Het verhaal speelt zich op zoveel verschillende locaties af, omvat zoveel verschillende personages en levensvisies alsook een erg groot plot, dat niet alle ideeën tot een gedegen uitwerking komen. Bovendien gaat de afwikkeling dan opeens zo snel, dat je als lezer details mist. Ik denk dat dit verhaal beter tot zijn recht zou komen als het over meerdere boeken – of simpelweg meer pagina’s – verspreid zou worden, om zo meer diepgang te geven.

Een intrigerend idee

Het idee is er absoluut, maar in de uitwerking mis ik een bepaalde spark. Zo leefde ik niet echt mee met de personages. Het voelde alsof ik vanaf een afstandje naar het verhaal keek. Ik werd er niet in meegezogen en het deed me weinig als de personages iets overkwam.

Wel vond ik het erg leuk dat het tweede deel van het boek opeens vanuit een ander gezichtspunt wordt beschreven. Zo blijf je in spanning hoe het verder zal gaan met John én zie je het verhaal vanuit een heel andere hoek.

Evolutie geeft een zeer origineel inkijkje in het experimenteren met genetica. Het achterliggende idee is erg interessant en als lezer wil je de puzzel van John Water ontrafelen. De schrijfstijl van Ursula Visser leest prettig en door de vele actiescènes heb je het boek zo uit. Toch had ik het gevoel dat de verschillende nevenpersonages wat vlak bleven, terwijl het verhaal tegelijkertijd een overvloed aan gebeurtenissen op de lezer losliet. De veelheid aan ideeën had wat mij betreft iets ingetoomd mogen worden óf het verhaal had meer pagina’s mogen tellen – zodat er dieper ingegaan kan worden op de verschillende gebeurtenissen. Desalniettemin een fijn boek, mede door de interessante thematiek.

Evolutie - Ursula Visser

 

Win Evolutie!

Wil jij een gesigneerd exemplaar van Evolutie winnen? Laat hieronder dan in een reactie weten waarom jij dit boek absoluut niet wilt missen.

Uit alle inzendingen selecteer ik op 29 april een winnaar. Hij of zij ontvangt een persoonlijk bericht. Let op: deze wedstrijd is voorbehouden voor mensen met een adres in België of Nederland.

Deze winactie is gesloten. Je kunt niet langer meedoen. Het boek is gewonnen door Chantal.

Evolutie - Ursula Visser

Met dank aan Ursula Visser voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

10 reacties

 • ansstier

  22 april 2018 at 09:56

  Ik loot graag mee. Hij ziet er super gaaf uit en het lijkt me een mooi verhaal.

  Reageer

 • Liana

  22 april 2018 at 12:45

  Ik zou dit boek graag willen winnen. Het zou een boek zijn uit mijn comfortzone, maar ik zou het wel graag een kans willen geven.

  Reageer

 • Marilyn coene

  22 april 2018 at 16:37

  Ik heb een mailtje gekregen dat ik dit boek zou gewonnen hebben en dat die morgen zou opgestuurd worden dus ik ga deze kans laten aan alle anderen die meedoen . Veel succes aan iedereen en aan Ursula Visser bedankt voor het ter beschikking stellen van de boeken.

  Reageer

 • Chantal

  22 april 2018 at 20:27

  Ik doe graag mee. Dit lijkt me een heel interessant boek. Ik ben heel benieuwd hoe Usula Visser dit thema in een verhaal heeft verwerkt.

  Reageer

 • Sander

  25 april 2018 at 08:42

  Interessant,ik ben erg benieuwd naar dit boek en wil het graag lezen

  Reageer

 • Chantal

  28 april 2018 at 19:55

  Ik heb Terra Nova gelezen en dat smaakte naar meer. Ik doe dan ook graag mee. Ik ben heel benieuwd naar dit boek.

  Reageer

 • Tessa Toebaert

  28 april 2018 at 21:28

  Nadat ik het boek ‘Terra Nova’ heb gelezen wil ik nog, nog, nog van dat!! Ideale boeken om even aan onze realiteit te ontsnappen!! Ik duim met vingers en tenen!! 😉

  Reageer

 • Mireille Muls

  28 april 2018 at 21:36

  wil ik graag lezen, de eerste twee boeken waren fantastisch, benieuwd naar deze

  Reageer

 • Patricia koster

  30 april 2018 at 09:12

  Ik zou dit boek ook graag winnen. Het is zo anders als wat ik normaal zou lezen, maar ben erg nieuwsgierig geworden Door de beschrijving.

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan