Oktober: ik las 15 boeken en ging op minivakantie

Oktober was een maand van ups en downs. Ik kwakkelde met mijn gezondheid en zat niet altijd even lekker in mijn vel. Wel las ik maar liefst vijftien boeken en voegde ik er veertien aan mijn collectie toe. Kijk je mee naar mijn maand?

BookSpot Lezersprijs

14 nieuwe boeken

In oktober voegde ik veertien nieuwe boeken aan mijn collectie toe. Als jurylid voor de BookSpot Lezersprijs ontving ik Terug naar Neerpelt (Lieve Joris), Otmars zonen (Peter Buwalda) en De Bourgondiërs (Bart Van Loo). Eerlijk gezegd stond alleen het boek van Lieve Joris op mijn verlanglijstje, dus dit was een flinke stap uit mijn comfortzone.

In november 2018 ging ik naar de Nexus lezing van Margaret Atwood in Amsterdam. Ondertussen is haar tekst ook verschenen in het boekje The World As It Is. Ik zal nooit vergeten dat ik deze fantastische auteur van dichtbij op een podium zag en ik ben heel gelukkig met dit boekje als fysieke herinnering. Ook Afhankelijkheisdverklaring van Rebekka de Wit kreeg een plaatsje in mijn boekenkast.

Zij zei

Van VBK België ontving ik Weigevoel (Cindy Pieterse) en Daisy Jones & The Six (Taylor Jenkins Reid). Uitgeverij Harper Collins verblijde mij met Na de vloed van Kassandra Montag. Van Elkedag boeken ontving ik Geestgrond van Sarah Moss. Tot slot stuurde Marcelle van der Kruk van uitgeverij Atlas Contact me het non-fictie boek Zij zei op.

Uit de bibliotheek leende ik Ondergeschikt van Angela Saini, maar ik vond het boek zo goed en hing het vol post-its. Dus besloot ik maar een eigen exemplaar aan te schaffen. En aangezien ik nooit slechts één boek tegelijk kan kopen, mochten ook Sorry dat ik te laat ben maar ik wilde niet komen (Jessica Pan), Not that kind of girl (Lena Dunham) en Echte vrouwen bestaan niet (Yasmine Schillebeeckx) mee naar huis.

Gelezen oktober 2019

Ik las 15 boeken!

Ik las 4 recensie-exemplaren, 6 eigen boeken en 5 bibliotheekboeken.

♥ Dit is Gomorrah – Tom Chatfield*
♥ I will not be erased – gal-dem
Hoger dan de bergen en dieper dan de zee – Laïla Kouba (b)
♥ The World As It Is – Nexus Institute
♥ Ze gaan er met je neus vandoor – Ted van Lieshout
De wetten van water – Cynan Jones*
♥ Severance – Ling Ma
Wat het betekent wanneer er een man uit de lucht valt –  Lesley Nneka Arimah
♥ Terug naar Neerpelt – Lieve Joris
♥ Weigevoel – Cindy Pieterse*
♥ Convenience Store Woman – Sayaka Murata
♥ Daisy Jones & The Six – Taylor Jenkins Reid*
♥ Ondergeschikt – Angela Saini
♥ Ik zal de wereld nooit meer zien – Ahmet Altan
Het schaduwjaar – Kim Liggett

* = recensie-exemplaar
(b) = recensie op boekvinder.be
Het schaduwjaar - Kim Liggett

BookSpot Lezersfestival, Het Betere Boek en Uitgelezen

Op zaterdag 5 oktober ging ik een dagje naar Amsterdam voor het BookSpot Lezersfestival. Alle kandidaten van de lezersjury kwamen hier samen voor een gezellige middag. De genomineerde auteurs – Lieve Joris, Peter Buwalda en Bart Van Loo werden geïnterviewd. Ik zat deze dag in totaal zeven uur in een flixbus, dus ik heb veel podcasts geluisterd. De zondag erna was ik gesloopt.

Zaterdag 12 oktober werd op literair festival Het Betere Boek de Bronzen Uil uitgereikt. Ik was erbij als videoreporter. Later die week, op vijftien oktober, ging ik naar Uitgelezen in Vooruit. Daar signeerde Stefan Brijs mijn exemplaar van Zonder liefde – en complimenteerde hij me met mijn recensie. Sowieso waren ook de boeken die besproken werden door het panel erg interessant. Zowel Hars (Ane Riel) als Wat ons overkomt (Bettina Wilpert) wil ik graag lezen.

Zaterdag 19 oktober gingen Jimi en ik een avondje naar Brussel voor Alle 18 goed! Hier stonden de schrijfresidenten uit de Parijsresidentie van deBuren centraal. Ik ben vooral nog nieuwsgieriger geworden naar Groetjes uit Vlaanderen, het boek van Mohamed Ouaamari dat binnenkort verschijnt.

Valkenburg foto

Een minivakantie in eigen land

Mijn ouders gingen in oktober een weekje op vakantie naar de Belgische Kempen. Ik voegde me enkele dagen bij hen. We bezochten onder andere Valkenburg en Maastricht, maar ook Genk en Brussel stonden op de agenda. Het was heel fijn om mijn ouders te zien en samen met hen wat uitstapjes te maken.

Aan het einde van de maand, zondag 27 oktober om precies te zijn, ging ik met vriendinnen een dagje naar Oostende. Heerlijk uitwaaien aan het strand!

Gezien oktober 2019

Ondertussen op het scherm

In oktober keek ik behoorlijk veel televisie. Zo volg ik Boer zoekt vrouw de wereld rondTemptation Island Vips en Celebs gaan daten. Via VTM Go kijk ik naar The Passage (de serie gebaseerd op De oversteek), De code van Coppens en Project runway. Ik heb ook een paar afleveringen van De Slimste Mens gekeken, maar die humor ligt mij totaal niet – en de vragen vind ik dan weer veel te makkelijk. Ik wacht tot Sofie Lemaire meedoet in november, want dan kijk ik natuurlijk zeker.

Deze maand zag ik twee films op Film Fest Gent: Vivarium (Lorcan Finnegan) en Share (Pippa Bianco). Twee aanraders, maar allebei op een compleet andere manier. Thuis keken we naar No (Pablo Larraín) – een film over de regering van Pinochet in Chili – en Moonlight (Barry Jenkins).

Mijn zusje de seriemoordenaar - Oyinkan Braithwaite

Deze maand op Boekvinder.be

Zoals ik al liet vallen was oktober geen gemakkelijke maand. Naast mijn werk had ik weinig zin om te bloggen – wat zowel op Oog op de Toekomst als op Boekvinder te merken was. Er verschenen maar weinig nieuwe artikelen online:

02/10: Hier is alles nog mogelijk: het verhaal van de wolf
06/10: Deze 14 boeken las ik in september
09/10: Mijn zusje, de seriemoordenaar: bizar grappig moordverhaal
18/10: De wereld is weer plat, ja: met liefde voor poëzie
20/10: Hoger dan de bergen en dieper dan de zee: kroniek van een migrant
23/10: 9 boeken die zich afspelen in de bergen

Hoe was oktober voor jou?

Eén reactie

  • zwartraafje

    20 november 2019 at 15:53

    Die festivalfoto is super! Hier was oktober ook een maand met een averechts lichaam. Ik had die maand evenveel leuke afspraakjes met vriendinnen als afspraken bij dokters. Gelukkig ziet dat evenwicht qua bezoekjes er deze maand wat gezonder uit. 🙂

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan