De Oversteek: adembenemend mooi post-apocalyptisch verhaal

Marcia van der Zwan8 december 2016100/10011
Titel
De oversteek
Oorspronkelijk
The Passage
Auteur
Justin Cronin
Serie
De Oversteek #1
Uitgeverij
Cargo
Jaar
2010
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Eerder dit jaar haalde ik vol goede moed De oversteek uit de bibliotheek, maar toen ik plotseling een nieuwe job kreeg bracht ik de 994 pagina’s tellende pil ongelezen terug. Toen ik echter de #justincroninchallenge voorbij zag komen op Hebban besloot ik me toch in te schrijven voor de leesclub, want dit prachtige post-apocalypstische boek stond al veel te lang ongelezen op mijn TBR. Ik werd ingeloot en zo geschiedde. De afgelopen weken dook ik onder in de post-apocalyptische toekomstvisie van Cronin. Een duistere wereld vol vampieren. Ik vond het adembenemend mooi.

De oversteek

De Amerikaanse bevolking is in grote getale uitgestorven

De oversteek vertelt het verhaal van de gevolgen van een uit de hand gelopen experiment met virussen, uitgevoerd door het Amerikaanse leger en de Amerikaanse overheid. De FBI ronselde 12 ter dood veroordeelde gevangenen én een zesjarig meisje als proefpersonen. Wanneer de twaalf proefpersonen, de viralen, uitbreken loopt het helemaal mis.

100 jaar later. De Amerikaanse bevolking is in grote getale uitgestorven. Slechts enkelen weten zichzelf in koloniën in leven te houden. Zonder ook maar enig idee hoe het er in de rest van de wereld aan toe gaat. Zijn er nog meerdere koloniën met mensen? En heeft het virus Europa bereikt? De personages hebben geen idee en hetzelfde geldt voor jou als lezer. Dan ontmoeten ze Het Meisje Uit Het Niets. Vanaf dat moment zal niemands leven ooit nog hetzelfde zijn. Er ontstaat een tweedeling in de kolonie en sommigen besluiten te vertrekken.

Een boek als een puzzel

Op voorhand werd ik toch een beetje afgeschrikt door het enorme aantal pagina’s van dit boek. Toch wordt het verhaal nergens saai of traag. Cronin schrijft met ontzettend veel details, maar weet het zo te brengen dat alle dingen die hij vertelt ertoe doen en ergens toe dienen. Het plot zit ijzersterk in elkaar en gaandeweg begrijp je de verbanden tussen verschillende personages en verhaallijnen. Langzaam vallen de puzzelstukjes in elkaar.

De oversteek

Gebroken personages

Justin Cronin neemt de tijd om zijn personages te introduceren en ze van een degelijk achtergrondverhaal te voorzien. Dit maakt dat de personages in De oversteek levensecht aanvoelen. Niemand is perfect en veel personages hebben een duistere kant. Toch durft Cronin het aan om ook de gebroken personages hoop te geven. Vanaf begin af aan was ik geïntrigeerd door Amy, maar ook Wolgast en Carter wisten mijn hart te stelen. Beide op hun eigen manier. Van het Peter-groepje later in het boek vind ik Michael, Sara, Hollis en Alissa het tofst – maar stiekem zijn deze personages gewoon allemaal erg leuk.

Een klassieke western en een road novel

De oversteek is een boek dat moeilijk binnen één genre te vangen is. Cronin noemt het zelf een western en een road novel. Als je De oversteek als een western wilt analyseren, dan zie ik Amy als ‘De eenzame cowboy’ die haar intrede doet in een wereld geteisterd door viralen (ipv bandieten). Ze probeer de gemeenschap waar ze als buitenstaander toekomt te verlossen van het kwaad. Oftewel, je kunt de grote lijnen van het klassieke western plot zeker in dit boek ontdekken. Ook de kenmerken van een road novel zie ik zeker terug in De oversteek en niet alleen doordat Peter en co op reis gaan naar Colorado. Vooral de tegenstelling tussen grote lege vlakten en de beklemmendheid van de bunkers waarin ze overnachten en de manier waarop de mensen in de kolonie in angst samengepakt leven, schept voor mij de sfeer van de road novel.

Een post-apocalyptische vertelling

Toch neig ik zelf meer naar het Science Fiction en het fantasy genre om dit boek te beschrijven. Voor mij is De oversteek een post-apocalyptisch verhaal met paranormale tinten. Het verhaal toont de wereld na een crisis van apocalyptisch formaat, waar de wetenschap ten grondslag aan lag.

De oversteek

Brengt Het Meisje Uit Het Niets verlossing?

De Oversteek is een adembenemend mooi verhaal dat je van pagina 1 tot 994 zal meeslepen in een angstaanjagende toekomstvisie. Wetenschappelijk onderzoek heeft de wereld letterlijk ten val gebracht en de overgebleven mensen leven opeengepakt samen uit angst voor viralen. Maar dan is daar onverwacht Het Meisje Uit Het Niets. Kan zij de kolonie verlossen van de viralen? Of is ze juist de bron van al het kwaad?

Het fantastische plot vol spanning, de levensechte personages en de oneindige originaliteit zorgen ervoor dat ik echt niet meer kan wachten om in het vervolg te beginnen (dat ik gelukkig van de Goede Sint mocht ontvangen!). Ik weet niet precies wanneer de leesclub van De twaalf op Hebban begint, maar ik weet niet of ik het wachten zolang volhoud. Zeker door de mysterieuze woorden op het einde van De oversteek, zou ik graag zo snel mogelijk verder lezen in deze trilogie.

De Oversteek

11 reacties

 • Karlijn

  8 december 2016 at 09:23

  Het klinkt als een leuk boek, maar 600 pagina’s schrikt me al af, laat staan bijna 1000. En vampieren, mwah, is ook niet zo mijn ding. Maar als ik in een vakantie tijd heb, misschien durf ik me er dan wel aan te wagen 😉

  Reageer

  • Marcia

   8 december 2016 at 16:50

   Ik kan je bijna beloven dat je het, ondanks dat je niet van vampieren houdt, boek waarschijnlijke echt wel zult smaken. Het is meer een post-apocalyptisch verhaal waarin een wetenschappelijk experiment is fout gelopen, dan dat het een Twilight achtig vampierverhaal is.

   Reageer

 • Nancy

  8 december 2016 at 15:46

  Dit boek staat nu al zolang op mijn TBR-lijst en blijft er maar opstaan.
  En nu maak je me nieuwsgierig met je goede recensie…
  Misschien toch voor mezelf de uitdaging aangaan om de trilogie in 2017 te lezen 🙂

  Reageer

  • Marcia

   8 december 2016 at 16:51

   Jaaaaaaa Nancy! Je moet echt aan deze trilogie beginnen: boek 1 is alvast geweldig!!!!!

   Reageer

 • Samenlezenisleuker

  8 december 2016 at 21:18

  (Karin) Begin is ge-wel-dig. Als dit zo blijft dan kan een boek me niet dik genoeg zijn!

  Reageer

  • Marcia

   8 december 2016 at 22:22

   Heel veel leesplezier! Ik was echt serieus teleurgesteld toen ik boek twee in handen kreeg en zag dat die ‘maar’ 600 pagina’s telt..

   Reageer

 • Yv

  9 december 2016 at 12:40

  Ik hou van vampieren, alleen niet van de standaard (kwijl, kwijl) liefdes-vampierverhalen. Deze trekt me wel heel erg, maar… Nadat ik me met gemengd gevoel door 1200 pagina’s van Stephen King’s It heb geworsteld, durf ik niet zo goed aan een nieuw boek met zoveel pagina’s te beginnen… Toch klinkt het plot echt heel erg gaaf! Twijfel dus nog haha..

  Reageer

  • Marcia

   11 december 2016 at 10:33

   Ik hoop dat ik je twijfel kan wegnemen door te zeggen dat dit boek echt fantastisch goed is <3 ik was ook wel geïntrigeerd door het grote aantal pagina's, maar tijdens het lezen had ik er geen moment spijt van!

   Reageer

 • Anneleen

  19 juni 2018 at 15:23

  Ik ben nu in dit boek bezig, bijna op het einde. Maar ik moet zeggen dat sommige dingen echt wel over the top zijn en het verhaal ontzettend vertragen. Het hele Vluchthaven-stuk bijvoorbeeld: ook al is het paranormaal/fantasy/weet ik veel, ik vind dit zo ongeloofwaardig. En ja, ik wil verder ook geen spoilers zetten, maar dit stuk vond ik toch echt wel een bummer. De rest is wel heel goed. Daarnaast zit ik nu bij een stuk dat opnieuw erg vertraagt, het verhaal gaat nu echt gewoon niet vooruit. Is dit bij de andere boeken ook zo? Soms lijkt het me alsof dit boek door meerdere schrijvers is geschreven en er geen goede editing is gebeurd.

  Reageer

  • Marcia

   21 juni 2018 at 21:20

   Ik denk dat de schrijfstijl doorheen de trilogie wel ongeveer hetzelfde blijft. Soms leest het inderdaad wat trager, naar mijn gevoel was dit om de achtergrondverhalen van de personages te schetsen en ik heb me hier totaal niet aan gestoord. Maar het zijn geen gemakkelijke boeken om doorheen te komen – maar wel absoluut de moeite waard!!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan