De wetten van water: apocalyptisch mozaïekverhaal

Marcia van der Zwan20 november 2019100/100
Titel
De wetten van water
Oorspronkelijk
Stillicide
Auteur
Cynan Jones
Vertaling
Jona Hoek
Uitgeverij
Koppernik
Jaar
2019
Pagina's
192
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

De wetten van water speelt zich af in de nabije toekomst. Water is schaars geworden. De Watertrein die de stad bedient, loopt steeds meer het risico gesaboteerd te worden. In twaalf prachtige korte verhalen maakt Cynan Jones de balans op van onze huidige maatschappij. Zijn schrijfstijl is poëtisch en zit bomvol quotes om in te lijsten. De onderliggende boodschap – dat we beter voor onze planeet moeten zorgen – is ook niet mis. Een steengoede en actuele verhalenbundel.

De wetten van water - Cynan Jones

Verontrustend toekomstbeeld

De wetten van water geeft ons een kijkje in de toekomst van Groot-Brittannië. Water is schaars. Er worden ijsbergen verscheept om de inwoners van de stad van water te voorzien. Maar dat is niet zonder gevolgen. Meer mensen dan aanvankelijk werd gedacht zullen hun huis moeten verlaten voor de doorgang van de Watertrein en de bouw van een IJsdok. Demonstranten gaan de straat op.

Wat een half miljoen demonstranten niet lukt, zal een klein insect misschien wel lukken.

? Stillicide - CYnan JonesCynan Jones schreef de verhalen uit De wetten van water oorspronkelijk voor een podcast van BBC Radio: Stillicide. Je kunt de complete reeks online beluisteren.

Het feit dat Cynan Jones deze verhalen schreef voor de radio, zorgt dat elk verhaal compleet los te lezen is. Bovendien duurt elke aflevering vijftien minuten, wat de bundel mooi in balans brengt. Ieder verhaal is ongeveer even lang en dat leest zeer prettig. Alle verhalen samen schetsen bovendien de krijtlijnen van een bijzonder universum.

De wetten van water - Cynan Jones

Een mozaïek van mensen

De twaalf verschillende verhalen vormen samen een mozaïek, waarin een verontrustend beeld van de toekomst wordt geschetst. Personages uit het ene verhaal blijken bijvoorbeeld familie te zijn van personages uit een ander verhaal. Op deze manier leer je de persoonlijke uitdagingen van de wereld van de toekomst van dichtbij kennen.

Ik word verscheurd tussen de vreugde van de wetenschap dat je door zult blijven leven, en de angst dat mijn sterven het allemaal voor je zal verpesten. De wereld.

Jones weet zeer herkenbare personages te scheppen, die te makken hebben met alledaagse problemen. In openingsverhaal ‘De Watertrein’ maken we bijvoorbeeld kennis met Branner. Het is zijn taak om aanslagen op de trein te voorkomen. Gewapend loopt hij langs de spoorlijn en maakt hij de sector vrij van mogelijke aanvallers. Het gebeurt meer dan eens dat hij hiervoor een onschuldig dier moet doden, maar de veiligheid van de Watertrein – en natuurlijk haar lading – gaat voor.

De wetten van water - Cynan Jones

Is er nog hoop voor de mensheid?

Ruth uit ‘Vlinders’ overdenkt hoe ze het vuur in haar relatie opnieuw kan aanwakkeren, terwijl David (‘Kust’) er vrede mee moet hebben dat hij ondertussen een oude man geworden is. Er sterven mensen en anderen denken na over de toekomst. Mensen zijn gelukkig, mensen hebben verdriet. Ondertussen lijkt de wereld op het randje van de apocalyps te balanceren. Kan de mensheid overleven?

‘Mensen gaan verder. Mensen zijn altijd verder gegaan. Dystopie is een even belachelijk concept als Utopie. Uiteindelijk zijn we dieren,’ zeg ik, denkend aan de natuurdiscs. ‘En dieren redden zich wel.’

De wetten van water is absoluut een boek van deze tijd. Niet alleen lijkt een klimaatapocalyps nabij, ook de protestmarsen waarmee de straten vollopen zijn herkenbaar. Op poëtische wijze laat Cynan Jones zien dat de mensheid naast al haar inventiviteit om de wereld te redden, vooral hoop houdt. En dat is prachtig. Slotverhaal ‘Brief’ weet de lezer gegarandeerd te ontroeren. Houd zakdoekjes in de aanslag.

De wetten van water - Cynan Jones

Met dank aan Elkedag Boeken voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan