Ik keek eindelijk naar Jurassic Park!

Titel
Jurassic Park
Regisseur
Steven Spielberg
Acteurs
Sam Neill
Laura Dern
Jeff Goldblum
Jaar
1993
Gebaseerd op
Jurassic Park
door Michael Crichton
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Na lang zeuren wist vriendlief me eindelijk te overtuigen om Jurassic Park te kijken in onze ‘home cinema’. Ik had niet verwacht dat ik zo van deze film zou gaan houden, anders had ik hem al veel eerder gekeken. Wat een heerlijk verhaal en wat een fantastische dino’s. Ik kan niet wachten om het boek te lezen waar deze film van Steven Spielberg op gebaseerd is. 

 Jurassic Park

Een pretpark vol dinosaurussen

De miljardair John Hammond heeft op een afgelegen tropisch eiland zijn jongensdroom gerealiseerd. In het geheim bouwde hij een attractiepark. In dit pretpark vind je geen achtbanen of suikerspinnen, maar echte dinosaurussen. Het is zijn team van wetenschappers gelukt om diverse dinosaurussoorten, die al miljoenen jaren uitgestorven zijn, door middel van kloontechnieken terug leven in te blazen. En dat is niet zonder risico.

Na een paar ongelukjes beginnen een aantal investeerders nerveus te worden. Daarom nodigt Hammond enkele wetenschappers uit om het park te keuren: paleontoloog dr. Alan Grant, paleobotanist dr. Ellie Sattler en wiskundige dr. Ian Malcolm. Een rondrit door het park moet ervoor zorgen dat de experts het themapark veilig verklaren. Ook de kleinkinderen van Hammond gaan mee met het proefritje, evenals de jurist van het bedrijf. Door een tropische storm ontaardt de rondrit algauw in een regelrechte nachtmerrie. De dino’s ontsnappen uit hun groene territorium. Natuurlijk komen de elektronische jeeps precies tot stilstand voor het verblijf van de T-Rex.

Ik ben fan

Hoe vaak zie je op staat mensen lopen met t-shirts van Jurassic Park? Heel vaak. En het zou zomaar kunnen dat ik binnenkort een van hen ben, want Steven Spielberg had me van begin af aan te pakken met deze avontuurlijke film. De dinosaurussen zijn zo mooi gemaakt! Toen de gewonde Triceratops in beeld kwam, leefde ik direct met het arme dier mee. Ook de Brachiosaurussen zou ik graag eens over hun snuit aaien. Voor een film uit 1993 vind ik sowieso dat de Special Effects verbluffend zijn.

De balans tussen actie en humor zit erg goed. De film is nergens eng, omdat je aanvoelt hoe het verhaal zal verlopen. Toch is Jurassic Park wel spannend. Ook heb ik meerdere keren keihard gelachen. Vooral de toiletscène vond ik hilarisch.

Jurassic Park

Een ethisch vraagstuk

Hoewel Jurassic Park focust op spanning en actie, wordt de oplettende kijker wel aan het denken gezet. Is het wel ethisch verantwoord om de uitgestorven dinosaurussen terug leven in te blazen? Is dit niet veel te gevaarlijk? En hoeverre is het aan ons mensen om voor God te spelen? Ondanks het feit dat de wetenschappers enkel vrouwelijke dinosaurussen hebben gekweekt, ontdekt dr. Alan Grant algauw dat de dieren zich toch voortplanten. Zoals Ian Malcolm zegt “If there is one thing the history of evolution has taught us it’s that life will not be contained. Life breaks free, it expands to new territories and crashes through barriers, painfully, maybe even dangerously. Life finds a way.”

Stiekem had ik wel verwacht dat er wat meer van de hoofdpersonages dood zouden gaan. En dat had ik helemaal niet erg gevonden. De personages missen diepgang om echt een band met hen te krijgen. Van persoonlijke ontwikkeling is geen sprake. Personages die ik wel heel tof vond zijn Hammond en Ian Malcolm.

Ik ben ontzettend blij dat ik eindelijk naar Jurassic Park heb gekeken. Wat een heerlijke film! Ik heb uit enthousiasme direct het boek gekocht én de tweede film gekeken. Nog even en dan trek ik ook een bijbehorend t-shirt aan.. Voor een film uit 1993 zijn de Special Effects verbluffend. De dinosaurussen zien er levensecht uit en de balans tussen actie en humor zit precies goed. Dat het verhaal enigszins voorspelbaar is en de personages wat oppervlakkig blijven neem ik voor lief. Want de sfeer maakt alles goed.

Jurassic Park

10 reacties

 • Evelyne

  29 oktober 2018 at 15:02

  Ik zou stoppen na de tweede film. 😉 De derde is bijna het bekijken niet meer waard (echt!).
  Maar de nieuwe Jurassic World-films zijn dan weer wél de moeite.
  Je zal meteen verliefd worden op de leukste raptor ter wereld, Blue.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   31 oktober 2018 at 08:59

   Haha ik ben toch van plan om de derde film nog te kijken alvorens aan de nieuwe Jurassic World films te beginnen.. Al moet ik toegeven dat ik film twee ook al een stuk minder vond.

   Reageer

 • Annemieke

  29 oktober 2018 at 16:41

  Leuk dat je hem zo leuk vond. Ik heb het boek eerder dit jaar gelezen en het was wel leuk om te zien waar het origineel vandaan kwam maar het mist wel iets wat de film heeft. Spektakel.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   31 oktober 2018 at 09:00

   Ik ben zo benieuwd naar het boek!!

   Reageer

 • Luna

  29 oktober 2018 at 19:15

  Het boek van Michael Crichton is nog veel toffer dan de film 🙂 Het is een aardig dikke pil, maar veel meer aandacht voor het technische aspect en de scènes zijn allemaal net wat gruwelijker en gewaagder.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   31 oktober 2018 at 09:00

   Ik heb het boek ondertussen gekocht toen ik in Londen was, dus daar ga ik zeker binnenkort aan beginnen 😀

   Reageer

 • Nancy

  30 oktober 2018 at 10:46

  Ik was in de jaren 90 ook heel erg onder de indruk van deze film. Toen heb ik ook het boek gelezen en dat vond ik ook goed. De details zijn verdwenen, maar ik kan me inderdaad wel herinneren dat sommige scènes in het boek gruwelijker waren dan de film.
  En ik ben het eens met Annemieke. Blue uit de nieuwe Jurassic World film is ook mijn favoriet!

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   31 oktober 2018 at 09:00

   Ik ben nu al heel nieuwsgierig naar Blue, haha!

   Reageer

 • zwartraafje

  4 november 2018 at 17:02

  Ik heb het boek nooit gelezen maar heb we alle films gezien. Nu we onlangs de meeste recente Jurassic World films gezien kan ik dat weer zeggen. Net als Nancy vond ik Blue ook heel leuk.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   5 november 2018 at 10:19

   haha ik moet nog even een inhaalslag maken! Heb ondertussen ook de tweede film gezien, dus heb er nog drie te gaan 🙂

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan