The Lost World: de dino’s zijn terug en dodelijker dan ooit

Marcia van der Zwan18 november 201860/100
Titel
The Lost World: Jurassic Park
Regisseur
Steven Spielberg
Acteurs
Jeff Goldblum
Julianne Moore
Pete Postlethwaite
Jaar
1997
Gebaseerd op
The Lost World door Michael Crichton
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Nadat ik genoot van Jurassic Park, volgde al snel film twee in onze thuisbioscoop. Ik was opnieuw onder de indruk van de grootsheid en het realisme van de dinosaurussen. Maar ik vond de film toch net ietsje minder goed dan de eerste..

The Lost World: Jurassic Park

Expeditie naar Site B

In The Lost World onthult miljardair John Hammond dat er naast het eiland waar Jurassic Park werd gebouwd, nog een tweede eiland met dinosaurussen is. Op deze zogenoemde Site B werden de dieren gekweekt voordat ze naar het park verhuisden. Orkaan Clarissa zorgde er echter voor dat men genoodzaakt was de dino’s vrij te laten op het eiland. Aangezien Hammond niet langer de baas van InGen is, kan hij niet voorkomen dat er een expeditie naar Site B georganiseerd wordt. Het doel: de dino’s vangen en daarmee een nieuw park in San Diego bouwen.

Hammond zit echter niet bij de pakken neer en stuurt een eigen team van wetenschappers. Hij wil hen in kaart laten brengen hoe de dinosaurussen zelfstandig leven op het eiland. Algauw komen de twee teams, met heel verschillende doelstellingen, tegenover elkaar te staan.

Ian Malcolm in de hoofdrol

Toen The Lost World begon was ik heel blij om één van mijn favoriete personages uit de vorige film terug te zien: wiskundige Ian Malcolm. In deze vervolgfilm speelt hij de hoofdrol. Ook miljardair John Hammond zien we eventjes terug, maar aangezien hij niet langer de baas is van InGen, heeft hij maar weinig inbreng. Het enige wat hij doet is een nieuw team van wetenschappers samenstellen om op expeditie te gaan.

In eerste instantie was Ian helemaal niet van plan om opnieuw aan deze expeditie deel te nemen. Maar wanneer de miljardair de andere wetenschappers benoemd, heeft Ian geen keus. Zijn vriendin, paleontoloog Sarah Harding, maakt namelijk onderdeel uit van het team. En is in haar eentje vooruit gereisd naar het eiland. Samen met documentairemaker Nick en gadget-knutselaar Eddie gaat Ian Sarah zoeken. Over ieders favoriete wiskundige komen we echter steeds meer te weten, bijvoorbeeld dat hij een dochtertje heeft met de naam Kelly. Wanneer Kelly stiekem meereist naar het eiland, moet Ian dus niet alleen zijn vriendin Sarah beschermen.

De band tussen vader en dochter vond ik erg schattig. Er is duidelijk meer chemie tussen deze acteurs, dan tussen Ian en zijn vriendin Sarah. Als kijker heb ik geen moment in hun relatie geloofd. Ik zie ze eerlijk gezegd alleen maar ruziemaken.

The Lost World: Jurassic Park

Een dodelijke tocht

Tijdens het kijken vergeleek ik The Lost World hardop met The Final Destination, maar dan met dinosaurussen. Ik vind het verrassend, zeker in vergelijking met de eerste film, hoe veel doden er vallen. Wel blijven het enkel de slechteriken die het loodje leggen – opnieuw blijven de hoofdrolspelers ongedeerd. Dat is toch wel wat voorspelbaar.

Ook het plot is niet zo spannend als gehoopt. Bovendien doen de personages soms wat domme dingen, waardoor het vaak hun eigen schuld is dat ze oog in oog met de dino’s komen te staan. Het is wel tof om te zien hoe de twee vijandige teams gedwongen worden om samen te werken. Hoewel het verhaal van The Lost World tegenvalt, blijven de Special Effects een feestje om naar te kijken. Zeker wanneer de dinosaurussen het eiland verlaten en door een grote Amerikaanse stad banjeren.

Helaas kon The Lost World niet op tegen haar voorganger. Maar dat neemt niet weg dat ik niet genoten heb van film twee. Ik was blij om mathematicus Ian Malcolm terug te zien en beter te leren kennen. Hoewel ik zijn relatie met paleontoloog Sarah niet begreep, was de band met zijn dochter vertederend. De dinosaurussen zijn nog net zo mooi als in de eerste film en ik vond het fantastisch om ze eens buiten de natuur te zien. Helaas viel het plot wel wat tegen en kwam de echte spanning niet echt in het verhaal. 

The Lost World: Jurassic Park

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan