7 series die zich afspelen in outer space

Het is geen geheim dat ik ervan droom om ooit door de ruimte te reizen. Ik kijk dan ook heel graag series die zich afspelen in outer space. Dit zijn mijn favorieten.

The 100 seizoen 1

The 100

In The 100 worden 100 jeugdgevangenen vanuit een ruimteschip (the Ark) naar de aarde gestuurd om te onderzoeken of de aarde inmiddels, 97 jaar na een nucleaire oorlog, weer bewoonbaar is voor de mensheid. Wat ik vooral tof vind aan deze serie is dat je zowel de mensen op de grond volgt, als de mensen die nog in de Ark wonen. Op deze manier leer je verschillende kanten van het verhaal kennen en begrijp je waarom bepaalde keuzes gemaakt worden. Het grootste deel van de reeks speelt zich af op aarde. Desalniettemin vind ik het ruimteschip erg tof en een belangrijke rol spelen – zeker in het eerste seizoen.

   series in outer space

Ascension

Ascension speelt zich af in een alternatieve realiteit, waarin de Verenigde Staten in 1963 ervoor koos om 600 vrijwilligers de ruimte in te sturen om een nieuwe wereld te koloniseren. Vrijwilligers van alle leeftijden gaan een honderd jaar durende reis maken naar de planeet Proxima Centauri.  Om op deze manier het voorbestaan van de mensheid te garanderen. De miniserie start wanneer de Ascension al 51 jaar onderweg is. De passagiers beginnen wantrouwig te worden als er een vrouw op mysterieuze wijze vermoord wordt. De tijd dringt, want binnenkort zijn ze te ver verwijderd om nog terug te kunnen keren naar aarde. Deze miniserie is absoluut geniaal en een hele grote aanrader!

Star Trek: Voyager

Ik kan me nog goed herinneren dat we vroeger thuis vaak Star Trek: Voyager keken met het hele gezin als het op televisie was. De avonturen van Captain Janeway, Seven of Nine en de rest van de Voyager crew in het verre Delta Quadrant zijn zo spannend. Het toffe is ook dat de serie een groot aantal sterke vrouwelijke personages heeft. Ik moet nodig alle zeven seizoen herbekijken (en overigens ook alle andere Star Trek series en films)!

The Expanse

The Expanse speelt zich tweehonderd jaar in de toekomst af. De serie gaat over ‘het grootste complot in de geschiedenis van de mensheid’. Als dat niet veelbelovend klinkt.. Het eerste seizoen van deze serie is gebaseerd op het boek van James S.A. Corey. Stiekem spreekt de synopsis van dit boek me niet zo erg aan. Bovendien telt het boek ook nog eens 557 pagina’s. Dat is geen makkelijke om aan te beginnen. Ik haalde The Expanse al eens uit de bibliotheek, maar bracht deze uiteindelijk ongelezen terug. Door de wondermooie trailer van de gelijknamige televisieserie ben ik echter nog steeds van plan ooit het boek te lezen en daarna direct de serie te bingewatchen.

series in outer space

Battlestar Galactica

Battlestar Galactica is een remake van de gelijknamige serie uit 1978. De serie uit 2004 wijkt ingrijpend af van de verhaallijn van het origineel. Het begint met een korte introductie waarin wordt uitgelegd dat de mensen de Cylons hebben gemaakt, en dat de Cylons in opstand zijn gekomen tegen hun vroegere meesters. Een bloedige oorlog volgt, maar uiteindelijk wordt er een wapenstilstand gesloten en de Cylons verdwijnen naar een andere planeet. Er wordt een ruimtestation gebouwd in neutraal gebied waar mensen en de Cylons elkaar een keer per jaar kunnen ontmoeten om diplomatieke betrekkingen te openen. De Cylons komen echter nooit opdagen. Op het moment dat de serie begint, is het veertig jaar geleden dat de mensheid een laatste teken van leven van de Cylons heeft vernomen.

Firefly

Firefly speelt zich af in het jaar 2517, op verschillende planeten en manen in een door de mens gekoloniseerd sterrenstelsel. Het verhaal volgt de belevenissen van de bemanning van de Serenity, een firefly-klasse ruimteschip. Veel van deze mensen hebben pas geleden gevochten in een burgeroorlog, en deze verloren. Ze proberen nu een bestaan op te bouwen als pioniers aan de rand van hun sterrenstelsel. Ze worden tegengewerkt door zowel criminelen als door de alliantie, die controle uitoefent op bijna het hele sterrenstelsel. Veel fans betreuren het feit dat er slechts één seizoen gemaakt is.

Missie aarde

We schrijven het jaar 2063. Door diverse natuurrampen en het smelten van de poolkap is heel de aarde, op Nederland na, overstroomd. Zeven Nederlandse astronauten reizen in Missie Aarde op het ruimteschip de Tasman door het heelal, op zoek naar een nieuwe thuisplaneet. Missie Aarde is geen hardcore Science Fiction serie, maar een komedie die zich afspeelt op een ruimteschip. De korte afleveringen van iets meer dan 20 minuten zijn heerlijk om tussendoor te kijken. Niet te diepgaand, maar gewoon gedachten op nul en kijken maar.

Heeft er iemand eigenlijk al naar Star Trek: Voyager gekeken?

9 reacties

 • jelsiverhalen

  18 februari 2018 at 09:24

  Ik heb startrek Voyager zeker gezien, ook de andere reeksen. Ook Startrek Discovery, weer een prequel die voor kapitein Kirk en Spock afspeelt.
  Maar ook Stargate is een zeer goede outer space reeks. En de Spinoffs Atlantis, Universe en de prequel Origins, die nu op het moment begonnen is. (Alleen vind ik een aflevering van 20 minuten nogal kort om het een reeks te noemen.

  Reageer

  • Marcia

   18 februari 2018 at 18:16

   Ik houd eigenlijk wel van series met korte afleveringen, dus ik ga het zeker eens opzoeken 🙂 merci voor de tip!

   Reageer

  • Annemieke

   18 februari 2018 at 18:26

   Stargate is mijn absolute favoriet (en ik word er erg blij van als andere mensen de serie ook noemen) maar Universe kon mij echt niet bekoren. Origins heb ik nog niet kunnen zien. 🙁

   Reageer

 • Karlijn

  18 februari 2018 at 13:09

  Ik ben nog niet aan Voyager begonnen, maar ben het wel van plan! Ik kijk nu Star Trek: Deep Space Nine maar het gaat wel even duren voordat ik er door heen ben, want wil het zo lang mogelijk van genieten :’)

  Reageer

 • Annemieke

  18 februari 2018 at 18:25

  Voyager! Ik keek daar altijd naar op de tv en heb de eerste 2 seizoenen op dvd (al moet ik zeggen dat ik bij het terug kijken het wat vont terug vallen en ik mij realiseerde dat ik voornamelijk de latere seizoenen leuk vond). Firefly! Dat is ook een van mijn favorieten. <3 Ik hou zo van Jayne hhaha.

  Reageer

  • Annemieke

   18 februari 2018 at 18:27

   Jeetje vont is dus vond. Terug is tegen. Dat krijg je als je typt met een mopperend dreumesje.

   Reageer

   • Marcia

    19 februari 2018 at 21:30

    Haha geen probleem 😉

    Reageer

 • zwartraafje

  22 februari 2018 at 09:51

  Nee, maar Firefly hebben we recent nog herbekeken toen manlief ziek thuis was en gisteren zijn we eindelijk naar The Last Jedi gaan kijken. Ik heb de afgelopen weken dus wel wat uurtjes in de ruimte doorgebracht.

  Reageer

 • Nancy

  23 februari 2018 at 18:05

  Voyager was mijn favoriete Star Trek serie! Alhoewel The Nex Generation een nipte tweede is. Heerlijk met al die sterke vrouwen. Ik had het wel voor B’Lanna Torres en Seven of Nine 🙂

  Ik heb enkel Missie Aarde nog niet gezien. Van de rest heb ik al een paar seizoenen of alles bekeken. Ik denk dat ik ook naar de ruimte wil… 😉

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan