Deze 7 boeken spelen zich af op Mars

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik een fascinatie heb voor de ruimte. Ik ben gek op boeken die zich afspelen in outer space en lees ontzettend graag over ruimtereizen, het koloniseren van andere planeten en het gevecht met aliens. Vandaag verzamel ik een aantal boeken die zich afspelen op planeet mars (of de voorbereiding op een reis naar de rode planeet). Veel leesplezier!

Morgenster

De Mars Trilogie – Pierce Brown

Ik denk dat ik voor altijd een haat-liefde verhouding ga hebben met de Mars trilogie van Pierce Brown. Het eerste deel, Rood, wist niet aan mijn hoge verwachtingen te voldoen. Wat mij betreft was het niet Science Fiction genoeg – dit verhaal kon zich in eender welke fantasywereld afspelen. Daarnaast vond ik het hier en daar wat langdradig. Hoewel ik zowel Gouden Zoon als Morgenster met lichte tegenzin las, wisten beide boeken me te raken met hun einde. Nu ik achteraf terugkijk op het complete verhaal, vind ik het oprecht heel mooi en goed in elkaar zitten. Maar of ik de serie ooit nog eens opnieuw zal lezen? Dat weet ik niet. Het verhaal speelt zich in ieder geval grotendeels af op Mars en later in het bredere universum.

boeken die zich afspelen op Mars

The Martian – Andy Weir

Andy Weir wist met The Martian vanaf pagina één mijn aandacht te trekken en liet me daarna niet meer los. Dagen na het uitlezen van het boek, was ik er in mijn hoofd nog altijd mee bezig. Hoe zou het zijn om door de ruimte te reizen? Zal het landschap van Mars echt zo mooi zijn? En zou ik in mijn eentje kunnen overleven op een andere planeet? (Het antwoord hierop is: nee). Hoewel het hoofdpersonage Mark Watney gestrand is op Mars na een ongeval tijdens zijn missie, geeft hij nooit de moed op en kijkt hij met een enorm hoopvolle en vooral humoristische blik naar de wereld. Ook de verfilming vond ik overigens erg goed.

The Wanderers – Meg Howrey

The Wanderers van Meg Howrey wordt vaak omschreven als The Martian meets Station Eleven en alleen dat klinkt al fantastisch. In dit boek maak je kennis met Helen Kane, Yoshi Tanaka en Sergei Kuznetsov die alle drie willen bewijzen dat ze de geschikte kandidaat zijn om naar Mars te reizen. Hiervoor worden ze zeventien maanden lang in een zeer realistische simulatie geplaatst.

The Martian Chronicles – Ray Bradbury

Ook The Martian Chronicles gaat over de menselijke pogingen om Mars te koloniseren. Steeds opnieuw reizen er ruimteschepen naar de rode planeet, maar de meeste kolonisten overlijden aan The Great Loneliness. De overlevenden worden door de oorspronkelijke bewoners van Mars gevangen genomen. Is er een plaats voor de mensheid op Mars?

boeken die zich afspelen op Mars

Enkele reis Mars – Johan Bakker

Vier ruimtevaarders ondernemen in 2025 een lange reis naar de onherbergzame planeet Mars. De astronauten in Enkele reis Mars hopen daar een samenleving te beginnen die mooier, menselijker en eerlijker is dan die ze op de aarde achterlieten. Tijdens de reis alsook de kolonisatie van de planeet, is het viertal te volgen via een real-life soap. Hoewel de reis een groter deel uitmaakte van het verhaal dan ik had gedacht, heb ik van begin tot eind genoten. Ik vind het erg tof dat er aandacht wordt besteed aan een verhaallijn op aarde. Bovendien is het leuk om via de media een kijkje te krijgen in de hype die het realityprogramma rond de Marsreis is. 

Phobos – Victor Dixen

Zes jongens en zes meisjes bevinden zich in een ruimteschip op weg naar Mars. Overal aan boord hangen camera’s, elke stap die ze zetten wordt gefilmd. De reis is namelijk ook een datingshow, die in alle landen ter wereld wordt uitgezonden: project Genesis. Ik heb ontzettend genoten van Phobos; dit datingprogramma in de ruimte voelde aan als de ultieme guilty pleasure. De schrijfstijl is fantastisch, zeker in combinatie met de hoofdstukken die de televisiebeelden beschrijven en de toffe afbeeldingen. Het boek vormt op deze manier een goede combinatie van liefde en spanning.

Roodvonk – Sybold Deen

In 2037 steekt een coalitie van NASA, ESA en Roscocosmos de Chinezen de loef af door de eerste bemande ruimtemissie naar Mars te lanceren. Twee Amerikanen, twee Europeanen en twee Russen zetten als eerste mensen voet op de Rode planeet. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht als ze hun vlaggen op 4 april 2038 op de planeet planten, maar als er een storm de kop op steekt blijkt het leven op Mars toch niet zo gemakkelijk. Eén van de ruimtepakken verdwijnt en de astronauten hebben algauw dor dat er iets mis is. Maar wat is er aan de hand? En wie is hiervoor verantwoordelijk? Roodvonk is heel spannend en uniek, al had ik helaas iets te snel door wie de boosdoener aan boord van het ruimteschip was.

Ken jij nog boeken die zich afspelen op Mars?

Marsboeken

6 reacties

 • Annemieke

  27 januari 2018 at 08:21

  Ik haak echt af met Red Rising. The Martian was ook al niet mijn ding. Al ligt dat niet aan mars denk ik. 😉 Phobos heb ik nog hier staan om te lezen. The Wanderers and The Martian Chronicles klinken wel interessant.

  Reageer

  • Marcia

   27 januari 2018 at 12:52

   Dat je afhaakt bij Red Rising snap ik heel erg, ik heb ook bij elk boek in de serie op het punt gestaan om dat te doen.. maar uiteindelijk ben ik wel blij dat ik tot het einde ben geraakt XD

   Reageer

 • xchantaall

  29 januari 2018 at 16:29

  Leuk lijstje! Ik ben vooral heel erg benieuwd naar Phobos? Helaas ben ik daar nog steeds niet aan begonnen! Maar wie weet lukt dat me binnenkort wel?

  Reageer

 • Pingback: Dancing Out of January 2018 – A Dance With Books

 • Heidi

  29 november 2018 at 20:01

  Er is wat mij betreft maar één Mars-trilogie en dat is Red Mars, Green Mars, Blue Mars van Kim Stanley Robinson. Heb je die al gelezen? Knetterharde near-future SF die hoop geeft voor de toekomst. *ge*wel*dig*

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   30 november 2018 at 13:11

   Deze trilogie ken ik nog niet! Heel erg bedankt voor de tip, ik ga eens op goodreads kijken 🙂

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan