The Martian: een astronaut blijft achter op Mars

Marcia van der Zwan16 oktober 2015100/1005
Titel
The Martian
Auteur
Andy Weir
Uitgeverij
Del Rey
Jaar
2012
Pagina's
369
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Sinds The Martian in 2011  verscheen stond dit boek op mijn To Be Read lijstje. Nadat dit boek in 2014 ook nog eens de Goodreads Choice Award in de wacht wist te slepen was het voor mij helemaal duidelijk: ik MOEST dit boek lezen! Toch was ik er op de één of andere manier nog altijd niet aan toegekomen. Misschien werd ik stiekem toch enigszins afgeschrikt door het feit dat er slechts één enkel hoofdpersonage is dat in alle eenzaamheid op Mars is gestrand? Ik weet het niet, maar nu de verfilming deze maand in de bioscoopzalen verschijnt kon ik me hier in ieder geval niet langer door laten weerhouden.

   The Martian - Andy Weir

Alleen op planeet Mars

Een groep astronauten verlaat planeet Mars tijdens een heftige stofstorm. Mark Watney ziet zijn collega’s nergens meer. De overige bemanning is ervan overtuigd dat hij dood is en ziet zich gedwongen hem achter te laten. Geheel afgezonderd bevindt Watney zich miljoenen kilometers van de rest van de mensheid verwijderd. Hij heeft geen mogelijkheid om een signaal naar de aarde te sturen en zelfs als dat wel mogelijk zou zijn, duurt het jaren voordat een reddingsoperatie hem kan bereiken. Waarschijnlijk zal hij het opraken van zijn voedsel niet eens meemaken: de dreigingen van het defecte materieel en de vijandige omgeving op Mars zullen hem eerder fataal worden.

Mark Watney is echter geen opgever. Met zijn kennis van techniek en plantkunde weet hij obstakel na obstakel te overwinnen. Zal zijn vindingrijkheid genoeg zijn om tegen beter weten in te overleven?

The Martian - Andy Weir

Hoopvol en humoristisch

Ik ben heel erg blij dat ik nu dan eindelijk The Martian heb gelezen. Andy Weir wist vanaf pagina één mijn aandacht te trekken en liet me daarna nooit meer los. Zelfs nu, dagen na het uitlezen van dit boek, ben ik er in mijn hoofd nog altijd mee bezig.. Hoe zou het zijn om door de ruimte te reizen? Zal het landschap van Mars echt zo mooi zijn? En zou ik in mijn eentje kunnen overleven op een andere planeet? (het antwoord hierop is: nee)

Hoewel ons hoofdpersonage Mark Watney gestrand is op Mars na een ongeval tijdens zijn missie, geeft hij nooit de moed op en kijkt hij met een enorm hoopvolle en vooral humoristische blik naar de wereld. Hij is ontzettend slim en hoewel wetenschap een belangrijke rol speelt in dit verhaal, blijft The Martian tegelijkertijd luchtig en gemakkelijk leesbaar. Dit komt met name door de vele grapjes die Watney maakt – Ik vind zijn personage echt briljant! Ondanks de penibele situatie waarin hij zich bevindt, weet hij altijd positief te blijven.

The Martian - Andy Weir

Dagboek van een eenzame astronaut

In The Martian lezen we voornamelijk een soort van dagboekfragmenten – logs – die Watney bijhoudt terwijl hij probeert te overleven op Mars. Dit klinkt misschien een beetje saai, maar dat is allesbehalve het geval. Mark is niet alleen een zeer inventief persoon, maar hij heeft daarnaast ook een hoge mate van zelfspot. Hierdoor weet hij keer op keer een glimlach op je gezicht te toveren. Soms voelt het bijna alsof hij écht zijn levensverhaal met je deelt vanaf een andere planeet. En als je dan toch bang bent dat een boek vol persoonlijke logs van een eenzame man op Mars je gaat vervelen: op een gegeven moment komen er ook hoofdstukken die zich afspelen op aarde. Namelijk wanneer men zich bij de NASA beseft dat de door hun doodgewaande Mark Watney nog in leven is.

Dit boek verdient absoluut vijf sterren. Van begin tot eind leefde ik mee met Watney op Mars. Het verhaal komt heel geloofwaardig over en wist me niet alleen aan het lachen te maken, maar ook aan het nadenken te zetten over de zelfredzaamheid van de mens. Bovendien heb ik door de wetenschappelijke invalshoek ook een hoop kunnen leren – op een leuke manier. Ik kan echt niet wachten om de verfilming van The Martian te zien. Ik ben heel benieuwd wat ze er van gemaakt hebben. Kan de verfilming zich meten aan dit fantastische boek?

The Martian - Andy Weir

The Martian NLThe Martian verscheen in het Nederlands als Mars bij Karakter.

5 reacties

 • Daenelia

  16 oktober 2015 at 11:03

  Yay! Je hebt hem gelezen! Ik ben ook heel benieuwd naar de film. Ik moet mijn gozer nog zo ver krijgen dat hij het boek ook eerst leest. Het is fijn leesvoer én echte science fiction, eindelijk, weer eens.

  Reageer

  • Marcia

   16 oktober 2015 at 11:06

   Ik vond het echt een enorm goed boek! Hopelijk krijg je je vriend snel zo ver dat hij het boek ook gaat lezen, want samen naar de bioscoop is natuurlijk veel gezelliger dan alleen 😉

   Reageer

 • runawayisabella

  16 oktober 2015 at 19:22

  Jaa, ik ben het zo eens met je recensie! En de film is zeker ook een aanrader 🙂

  Reageer

 • Lalagè

  17 oktober 2015 at 09:25

  Deze moet ik ook echt lezen! Ik vind het al grappig dat de hoofdpersoon Mark heet 😉

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan