Hoe de eerste bemande missie naar Mars een realityserie wordt

Marcia van der Zwan23 januari 201880/1005
Titel
Enkele reis Mars
Auteur
Johan Bakker
Uitgeverij
Zilverbron
Jaar
2017
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Een tijdje geleden werd ik op Twitter opeens gevolgd door Jonah Berger, een astronaut geselecteerd voor de eerste bemande reis naar Mars volgens zijn Twitter bio. Een beetje googelen leerde me algauw dat het ging om het hoofdpersonage uit Enkele reis Mars van Johan Bakker. Niet lang na deze ontdekking benaderde de schrijver mij met de vraag of ik zijn boek wilde lezen en recenseren. Graag!

Enkele reis mars - Johan Bakker

Een nieuwe samenleving op Mars

Enkele reis Mars gaat over vier ruimtevaarders die in 2025 naar de rode planeet reizen. Daar willen de astronauten een samenleving beginnen die mooier, menselijker en eerlijker is dan die ze op de aarde achterlieten. Er is voor hen geen weg terug. Ze zullen de rest van hun leven op Mars doorbrengen. Al krijgen ze na twee jaar als het goed is wel versterking van een tweede lichting astronauten.

De thuisblijvers volgen de reis via televisie

De vlucht naar Mars wordt grotendeels gesponsord (bijvoorbeeld door een energiedrank-concern), wat betekent dat er ook iets tegenover moet staan. De reis, alsook de aankomst en het koloniseren van de onherbergzame planeet zijn te volgen via een reality programma op aarde. Miljarden ademloos meelevende thuisblijvers volgen de ruimtereizigers naar hun eindbestemming. De kijkers zijn vooral geïnteresseerd in de sociale verhoudingen tussen de astronauten. Twee mannen en twee vrouwen in zo’n kleine ruimte: dat moet wel liefde opleveren, toch?

Enkele reis Mars is een zeer goed boek over de eerste bemande missie naar Mars. Onlangs las ik nog een biografie over astronaut Scott Kelly – en veel van het ruimtejargon en de ervaringen van de astronauten kwamen overeen. Dit maakte het boek van Johan Bakker erg realistisch. Ook de personages kwamen heel natuurlijk en echt over.

Enkele reis mars - Johan Bakker

Een nuchtere Nederlander

Je leest het boek eigenlijk vanuit twee perspectieven, namelijk de astronaut Jonah Berger en de journaliste Alexandra Marino die de ruimtereis tot op de voet volgt. Aan de schrijfstijl merk je iedere keer direct wie er aan het woord is. Beide personages hebben namelijk een compleet eigen stem. Heel leuk vond ik bovendien het feit dat Jonah uit Nederland komt, zodat je zijn nuchtere kijk op de wereld alsook zijn referentiekader extra goed kunt begrijpen. Bovendien geeft dit het ietwat bekende verhaal – een bemande missie naar Mars – een heel origineel en eigen tintje. Zo vond ik bijvoorbeeld de scène met het wietplantje hilarisch. Daarnaast is er geen enkele Amerikaan aan boord van het schip, waardoor dit continent met een zeer kritische blik het avontuur in de gaten had. Dit geeft het verhaal net een extra dimensie.

Het aardse perspectief op de reis

Hoewel de reis een groter deel uitmaakte van het verhaal dan ik had gedacht, heb ik van begin tot eind genoten. Bovendien lees je ook het aardse perspectief op de reis en zo ontdek je dat de astronauten in de media tot een ware hype worden. Op deze manier merk je dat niet iedereen op aarde het belang van de ruimtemissie inziet en vooral bezig is met zijn/haar eigen vermaak. Want hoe zijn toch de verhoudingen tussen de ruimtereizigers onderling? Dat is de vraag die heel de wereld bezighoudt, terwijl ze ondertussen rustig verdergaan met het vernielen van de eigen planeet. De maatschappijkritiek van Johan Bakker is subtiel, maar venijnig. Toch was voor mij vooral het einde van het verhaal verrassend. Het doet me bovendien verlangen naar meer. Zou er in de toekomst een vervolg op dit boek verschijnen?

Enkele reis Mars is misschien wel het beste Science Fiction boek van een ‘onbekende Nederlandse auteur’ dat ik tot nu toe las. Johan Bakker kan nog net niet tippen aan de meer literaire werken van een Hanna Bervoets of een Auke Hulst, maar komt hier aardig bij in de buurt. Het verhaal is goed geschreven en spannend van begin tot eind. Bovendien lijkt de ruimtereis zeer realistisch (voor zover ik dat als niet-astronaut kan beoordelen). Een Science Fiction schrijver om in de gaten te houden!

Enkele reis mars - Johan Bakker

Johan Bakker was zo vriendelijk mij een recensie-exemplaar van Enkele reis Mars op te sturen!

5 reacties

  • Kelly

   23 januari 2018 at 19:23

   Haha, ik snap dat je het zegt, Vanessa! Dat was ook mijn eerste gedachte 😉 Maar het verhaal zelf lijkt verder helemaal niet op Phobos, en de toon is vooral volledig anders, met name omdat deze crew astronauten van boven de veertig zijn, en het hele aspect van de ruimtereis zelf heel nauwkeurig uitgewerkt is.

   Fijn dat je hem leuk vindt, Marcia!

   Reageer

  • Marcia

   23 januari 2018 at 21:00

   Zoals Kelly al zegt lijkt het verhaal helemaal niet op Phobos, omdat het niet daadwerkelijk een datingprogramma is – dat is enkel wat het publiek verwacht. En ook vanwege het feit dat de personages veel volwassener zijn en opgeleid als echte wetenschappers. Na het lezen van dit boek vraag ik me meer en meer af hoe tieners zoals in Phobos ooit een samenleving op mars kunnen stichten XD

   Reageer

 • Lalagè

  23 januari 2018 at 19:30

  Oh dit klinkt heel goed! Ik lees nu het boek van Joris van Casteren over verschillende organisaties die echt naar Mars willen en bij eentje is het idee ook om het te betalen via reclame-inkomsten van een reality show.

  Reageer

  • Marcia

   23 januari 2018 at 21:01

   Dat boek wil ik ook nog super graag lezen!!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan