Nodig: Hoe social media kan aanzetten tot gruwelijke daden

Marcia van der Zwan31 januari 201880/100
Titel
Nodig
Auteur
Joelle Charbonneau
Uitgeverij
Karakter
Jaar
2016
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Via de Hebban Adventskalender kwam ik afgelopen december in het bezit van het ebook Nodig van Joelle Charbonneau. Een schrijfster die ik al kende van de spannende Test trilogie. Nodig stond al lange tijd op mijn verlanglijstje, dus mijn verwachtingen waren hooggespannen. Gelukkig stelde deze Young Adult thriller absoluut niet teleur. Het boek bleek het ideale vermaak tijdens de kerstvakantie en wist me helemaal op het verkeerde spoor te brengen. Een onvoorspelbaar spannend verhaal dus.

Nodig - Joelle Charbonneau

NODIG: een nieuw social media platform

In Nottowa, Wisconsin, wordt een nieuw social media platform gelanceerd: NODIG. Een voor een sluiten de leerlingen van Ottowa High School zich aan. Aanmelden lijkt simpel doordat je enkel de vraag  ‘wat heb je nodig?’ moet beantwoorden. Algauw dienen er zich verzoeken aan voor nieuwe iphones en concertkaartjes, maar Kaylee heeft andere prioriteiten. Ze heeft een nieuwe nier nodig voor haar zieke broer DJ.

De verzoeken worden ingewilligd in ruil voor eenvoudige taken, bijvoorbeeld door het uitnodigen van nieuwe leden op het platform. De eisen die NODIG aan de gebruikers stelt voor het in vervulling laten gaan van hun wensen worden echter steeds hoger, evenals het aantal slachtoffers. Lukt het Kaylee een nier voor haar broer te bemachtigen ondanks het feit dat ze het social media platform begint te wantrouwen? Of kan ze beter ten strijde trekken tegen NODIG in het algemeen?

Jongeren en social media

Nodig gaat over de manier waarop jongeren omgaan met social media. Joelle Charbonnaeu schetst een situatie waarin dit helemaal uit de hand loopt. Hoewel ik de moorden af en toe wat overdreven vond, denk ik oprecht wel dat een social media platform in staat is om jongeren op dergelijke wijze te manipuleren. De reden waarom dit gebeurt vond ik erg intrigerend. Al had deze informatie in de conclusie van het boek wat mij betreft iets uitgebreider mogen zijn.

Nodig is een verhaal wat zich voornamelijk op de personages focust – en dat zijn er veel. In het begin is het even wennen dat bijna ieder hoofdstuk vanuit een ander perspectief geschreven is, maar gelukkig leer je de namen en personen snel kennen. Wel vond ik het wat vreemd dat sommige personages slechts één hoofdstuk ‘vertelden’, terwijl anderen met enige regelmaat terugkeerden. Het nadeel aan zoveel verschillende personages is bovendien dat geen van hen echt een eigen stem krijgt. Ze zijn allemaal onderdeel van ‘de tieners in Nottowa’.

Een obsessieve zoektocht naar een nieuwe nier

Er springen echter een paar personages uit, die een iets betere uitwerking krijgen. Allereerst Kaylee, die op school gemeden wordt vanwege haar iets te obsessieve zoektocht naar een nier voor haar zieke broertje DJ. Ook DJ is een van de sleutelpersonages, al lezen we helaas nooit vanuit zijn perspectief. Hij is degene voor wie Kaylee alles op het spel zet en hun band is ontroerend. Over DJ zelf leren we buiten zijn ziekte en zijn voorliefde voor horrorfilms helaas weinig.

Nodig is zo’n boek waar je achteraf van alles op aan te merken hebt, maar dat tijdens het lezen één spannende trip was. Ik genoot van begin tot eind en wilde absoluut niet stoppen met lezen. Daarnaast had Joelle Charbonneau me flink in de luren gelegd, want ik had een heel andere dader op het oog. Pluspunten voor de onverwachte ontknoping dus!

Ondanks de vele personages die niet tot in de details worden uitgewerkt, heb ik ontzettend genoten van deze pageturner. Nodig was spannend van begin tot eind. Het boek wist me te verrassen met haar ontknoping – ik had een andere potentiële dader op het oog.

Nodig - Joelle Charbonneau

Met dank aan de #Hebbanadventskalender voor een leesexemplaar!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan