7 boeken over tijdreizen

Stiekem droom ik er wel eens van een reisje door de tijd te maken. Hoewel mijn hoofd niet helemaal kan vatten hoe dat mogelijk zou zijn – het verleden is toch al geweest, hoe kan je daar dan nog rondlopen? – vind ik het heerlijk om mezelf in boeken over tijdreizen te verliezen. Vandaag heb ik zeven leestips voor je.

The First Fifteen Lives of Harry August

The First Fifteen Lives of Harry August – Claire North

Iedere keer als Harry August dood gaat, keert hij terug in hetzelfde leven, in hetzelfde jaar, op dezelfde plek. Slechts één ding is veranderd: hij heeft nog altijd de kennis uit zijn vorige levens. Elk leven probeert hij iets nieuws uit. Hij vecht in de oorlog aan het front, werkt als klusjesman op het landgoed van zijn biologische vader, volgt verschillende studies en komt in aanraking met vele soorten van religie. Aan het einde van zijn elfde leven staat er opeens een klein meisje aan zijn sterfbed. Het meisje vraagt zijn hulp om de wereld te redden. The First Fifteen Lives of Harry August heeft een ontzettend interessante premisse, maar de uitwerking was helaas niet altijd gemakkelijk te lezen.

boeken over tijdreizen

De man die de tijd meenam – Elan Mastai

De man die de tijd meenam gaat over Tom Barren, de mislukte zoon van een supergenie. In zijn 2016 is de wereld schoon, vredig en gelukkig dankzij de uitvinding van het Goettreider Werktuig. Grensconflicten en milieukwesties zijn verleden tijd. In die wereld verloor Tom echter ook zijn moeder en de collega waar hij verliefd op is. Wanneer Tom met een door zijn vader uitgevonden tijdmachine terug in de tijd reist naar 1965 – het moment waarop het Goettreider Werktuig voor het eerst werd aangezet – verandert hij iets in het verleden, waardoor hij in ons 2016 terecht komt. Deze bizarre en vervuilde wereld voelt voor hem aan als een dystopie. Het is echter wel een wereld waarin zijn familie én zijn geliefde nog in leven zijn. Wat nu? Bouwt hij hier zijn leven op, of gaat hij terug naar zijn utopische 2016?

All Our Yesterdays – Cristin Terrill

Dit boek, in het Nederlands verschenen als Ik besta niet, was mijn eerste kennismaking met het thema tijdreizen. Soms begreep ik niet helemaal precies hoe het tijdreizen in z’n werk ging, maar de technische details zijn gelukkig niet super belangrijk voor het complete plot. All Our Yesterdays gaat over de zestienjarige Marina, een populaire, sociale dame en haar beste vriend James, het wonderkind. Em daarentegen heeft niets, zij zit vast in een gevangenis met een keihard regime. Marina en Em hebben een belangrijk ding gemeen: ze zijn een en dezelfde persoon. Em leeft vier jaar in de toekomst, en als ze niets doet dan zal Marina een gruwelijk leven tegemoet gaan.

Tempest – Julie Cross

Het is 2009. De negentienjarige Jackson Meyer lijkt een doodnormale jongen, maar heeft een wel heel bijzondere eigenschap: hij kan reizen door de tijd. Het is echter totaal niet zoals in films die hij over tijdreizen heeft gezien, zijn uitstapjes naar het verleden veranderen niets aan het heden. Tot het moment dat er twee vreemde mannen verschijnen en zijn vriendin Holly doodschieten. Uit paniek reist Jackson terug naar 2007, maar deze keer is het anders dan de voorgaande keren. Hij zit vast in 2007. Hoewel Tempest een spannend en vlot geschreven boek is, heb ik nooit het vervolgboek gelezen. De verschillende personages maakten het verhaal soms onnodig complex en ik had eerlijk gezegd een hekel aan het hoofdpersonage Jackson.

boeken over tijdreizen

Slaughterhouse-five – Kurt Vonnegut

Een andere klassieker in dit rijtje is Slaughterhouse-Five. Het boek, gepubliceerd in 1969, gaat over tijdreizen, maar tegelijkertijd ook over aliens en oorlogvoeren. Een originele maar vooral ook goede combinatie.

Doomsday Book – Connie Willis

Dit boek staat al lange tijd op mijn verlanglijstje, maar voorlopig ben ik er nog niet aan toe gekomen. Doomsday Book is een combinatie van een historische roman met Science Fiction. Hoewel ik persoonlijk geen groot fan ben van historische romans, wil ik dit boek wegens de lovende recensie van Lalagè toch zeker graag een kansje geven. Het verhaal speelt zich af in het jaar 2054, wanneer wetenschappers gebruik maken van tijdreizen om te onderzoeken hoe mensen in vroegere eeuwen leefden. Een interessante premisse lijkt me!

De tijdmachine – H.G. Wells

De tijdreisklassieker bij uitstek is natuurlijk De tijdmachine van H.G. Wells. De Tijdreiziger, die niet bij naam wordt genoemd, vertelt het verhaal over zijn reis naar de toekomst. De ik-verteller komt voor het eerst in aanraking met het fenomeen tijdreizen als De Tijdreiziger een wetenschappelijk model demonstreert aan zijn collega’s, waarin hij het bestaan van een vierde dimensie rechtvaardigt, waarlangs je je door de tijd kan bewegen. Naar aanleiding van zijn eerste model bouwt hij een grotere machine en gaat hij op ontdekkingsreis naar de toekomst. De Tijdreiziger komt terecht in een wereld ruim achthonderdduizend jaar bij ons vandaan en ontdekt dat de mensheid onherkenbare veranderingen heeft ondergaan. Dit verhaal werd geschreven in 1895, maar is nog altijd actueel.

14 reacties

 • Angela

  20 september 2017 at 11:26

  Stiekem heb ik nog nooit een boek gelezen over tijdreizen.. Misschien toch wel tijd, want deze klinken echt heel leuk!

  Reageer

 • Annemieke

  20 september 2017 at 20:40

  The Last Magician heeft ook time travel maar die heb ik even aan de kant gelegd voor andere boeken. 😉

  Reageer

 • zwartraafje

  23 september 2017 at 23:03

  De reiziger-serie van Diana Gabaldon, maar dat is eerder een historische roman dan een SciFi-boek. De vrouw van de tijdreiziger van Audrey Niffenegger vond ik ook erg mooi maar ook dat boek valt eerder onder de romans.

  Reageer

  • Marcia

   24 september 2017 at 12:41

   De vrouw van de tijdreiziger wil ik graag nog eens lezen, maar de reiziger-serie laat ik aan me voorbij gaan. Om de één of andere reden spreken die boeken me totaal niet aan.

   Reageer

   • zwartraafje

    24 september 2017 at 14:36

    Het zijn inderdaad niet meteen boeken waarbij ik denk “Die gaat Marcia graag lezen!”.

    Reageer

 • seennothingyet

  10 oktober 2017 at 09:03

  Time and time again van Ben Elton. Dat gaat over een man die terug gaat in de tijd om de aanslag op Franz Ferdinand te voorkomen en daardoor een betere toekomst te creëren. Echt een super spannend verhaal dat mij echt aan het denken heeft gezet.

  Reageer

  • Marcia

   10 oktober 2017 at 21:17

   Dit boek kende ik nog niet, bedankt voor de tip! Het klinkt echt heel interessant 😀

   Reageer

 • Vivian (@VivianvLeeuwen)

  19 december 2017 at 15:37

  Ik heb nog niet veel van dit soort boeken gelezen, maar vind het wel heel interessant. Ik besta niet ga ik even opzoeken, die klinkt goed!

  Reageer

 • Martijn

  31 mei 2018 at 22:37

  11.22.63 van Stephen King is een prachtig boek over tijdreizen!

  Reageer

 • Koen

  7 juli 2019 at 20:00

  22.11.63 is ook een prachtig boek over tijdrijzen. Auteur is Stephen King. Historie verweven in een verhaal over een man die de moord op Kennedy probeert te voorkomen.
  Zeker een aanrader!
  Jammer dat ik deze post nu pas ontdek, ik was via google op zoek naar boeken over tijdreizen, naar aanleiding van de serie ‘Dark’ op netflix.
  Groetjes
  Koen

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   8 juli 2019 at 14:35

   Bedankt voor de tip!

   Reageer

 • Luuk

  30 augustus 2019 at 08:05

  Beste boek ooit: Replay. Hoofdpersoon komt telkens na zijn weer terug als 18 jarige als hij sterft rond zijn 40ste. HIj wordt rijker door de kennis uit het vorige leven (aandelen, gokken), maar rijkdom is vergankelijk. Schrijver Ken Grimwood

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   30 augustus 2019 at 16:47

   Bedankt voor de tip! Ik ga zeker eens kijken of Replay in de bibliotheek te vinden is 🙂

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan