De tijdmachine: dé tijdreisklassieker bij uitstek

Titel
De tijdmachine
Oorspronkelijk
The Time Machine
Auteur
H.G. Wells
Uitgeverij
Boek de film
Jaar
1895
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Dit jaar probeer ik opnieuw een aantal Science Fiction klassiekers te lezen en te recenseren. De tijdmachine stond al een tijdje te wachten in mijn kast. Nadat dit boek veelvuldig vermeld werd in De man die de tijd meenam kon ik er echt niet langer onderuit. Hoog tijd dus om me te wagen aan deze klassieker van H.G. Wells uit 1895!

De Tijdmachine

Reis naar de toekomst

In De Tijdmachine vertelt De Tijdreiziger, die niet bij naam wordt genoemd, het verhaal over zijn reis naar de toekomst. De ik-verteller komt voor het eerst in aanraking met het fenomeen tijdreizen als De Tijdreiziger een wetenschappelijk model demonstreert aan zijn collega’s. In dit model rechtvaardigt hij het bestaan van een vierde dimensie, waarlangs je je door de tijd kan bewegen. Naar aanleiding van zijn eerste model bouwt hij een grotere machine en gaat hij op ontdekkingsreis naar de toekomst. De Tijdreiziger komt terecht in een wereld ruim achthonderdduizend jaar bij ons vandaan. Hij ontdekt dat de mensheid onherkenbare veranderingen heeft ondergaan.

Eerlijk gezegd duurde het wel even voor ik in het verhaal kwam. De ik-verteller gaat heel uitgebreid in op het wetenschappelijke model van De Tijdreiziger. Wat een beetje ingewikkeld is om over te lezen, zeker als je ook nog niet in de verhaalwereld zit. Pas vanaf de tweede ontmoeting met De Tijdreiziger, wanneer hij zijn verhaal doet over de reis naar het jaar 802 701 begint het verhaal wat vaart te krijgen. Maar ook hier duurde het opnieuw een tijdje voordat ik de wereld voor me zag en mee was in het avontuur van meneer De Tijdreiziger. Pas halverwege werd ik helemaal gegrepen door het verhaal en kon ik niet meer stoppen met lezen, terwijl ik over de eerste helft oneindig lang had gedaan.

De Tijdmachine

Een bizarre toekomst

De toekomst die H.G. Wells schetst lijkt op het eerste zicht erg bizar. De Eloi, een vredelievende evolutie van de huidige mensheid, leven in een über gelukkige samenleving. Ze hebben een roze huid, zijn ongeveer 1,22 meter groot en ontvangen De Tijdreiziger met veel nieuwsgierigheid. Ondanks het verschil in taal en intelligentie – wat de beste man heel erg duidelijk maakt door naar zichzelf te verwijzen als zeer slim – lukt het De Tijdreiziger te communiceren met het vredelievende volkje. Algauw blijkt zijn utopische visie van het jaar 802 701 niet helemaal juist. Dan komen de Morlocks om de hoek kijken. Deze toekomstvisie is wat mij betreft nog altijd relevant. En bevat sterke verwijzingen naar de huidige maatschappij, met name over de kloof tussen arm en rijk, de kloof tussen de arbeider en de elite. Laten we vooral ook niet vergeten hoe de intelligente mens zich in dit boek – en in de realiteit helaas ook al te vaak – boven andere groepen uit de samenleving plaatst.

Het duurt even voordat De tijdmachine op gang komt, maar volhouden loont de moeite. De Tijdreiziger neemt je mee naar een interessante toekomst, vol overpeinzingen en met sterke verwijzingen naar de huidige maatschappij. Met name over de kloof tussen de arbeider en de elite. Al met al een tof boek dat je aan het denken zet. Geschreven in 1895, maar nog altijd actueel. En dat is knap!

De Tijdmachine

6 reacties

 • Evelyne

  24 maart 2017 at 09:03

  Goeie tip want “All our wrong todays” staat ook op mijn verlanglijstje!

  Zal dan eerst “De tijdmachine” lezen (staat in dezelfde versie als die van jou in mijn kast), dan ben ik voorbereid 😉

  Reageer

  • Marcia

   26 maart 2017 at 19:17

   All our wrong todays is echt fantastisch <3 en leuk inderdaad om De Tijdmachine als voorbereiding te lezen!

   Reageer

 • Karlijn

  25 maart 2017 at 18:04

  Je moet inderdaad even inkomen, maar De tijdmachine is zeker een van mijn favoriete klassiekers!

  Reageer

  • Marcia

   26 maart 2017 at 19:18

   Ik weet niet of ik hem bij mijn favorieten zou rekenen, daarvoor zijn er gewoon te veel goede klassiekers (The Handmaid’s Tale, Brave New World, Fahrenheit 451, Animal Farm…). Maar ik heb De Tijdmachine wel graag gelezen 🙂

   Reageer

 • Annemieke

  26 maart 2017 at 20:28

  Ja bijzonder hoe actueel hij is. Ik vond het ook wat te uitgebreid in zijn interne monoloog in de tweede helft van het boek waardoor ik sowieso niet goed werd gegrepen door het verhaal. Toch vind ik het geen slecht boek en zeker de moeite waard om eens te lezen.

  Reageer

  • Marcia

   26 maart 2017 at 20:30

   Uiteindelijk was het voor mij inderdaad echt het laatste gedeelte van het boek dat ik echt heel tof vond – zowel de introductie als de interne monoloog voelden hier en daar wat traag. Maar zoals je zegt, het is wel de moeite om deze klassieker te lezen 🙂

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan