The First Fifteen Lives of Harry August: wat als je na ieder overlijden opnieuw in hetzelfde leven geboren wordt?

Titel
The First Fifteen Lives of Harry August
Auteur
Claire North
Uitgeverij
Orbit
Jaar
2014
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Met een titel als The First Fifteen Lives of Harry August maak je mij meteen nieuwsgierig. Hoezo heeft iemand vijftien levens? En hoezo zijn dit pas zijn eerste levens? Vol verwachting begon ik aan dit debuut van Claire North, maar  helaas was ik niet helemaal overtuigd.

The First Fifteen Lives of Harry August

Na iedere dood keert Harry August terug

Iedere keer als Harry August dood gaat, keert hij terug in hetzelfde leven, in hetzelfde jaar op dezelfde plek. Slechts één ding is veranderd: hij heeft nog altijd de kennis uit zijn vorige levens. Elk leven probeert hij iets nieuws uit; het vecht in de oorlog aan het front, werkt als klusjesman op het landgoed van zijn biologische vader, volgt verschillende studies en komt in aanraking met vele soorten van religie. Aan het einde van zijn elfde leven staat er opeens een klein meisje aan zijn sterfbed. Het meisje vraagt zijn hulp om de wereld te redden.

Harry is overigens niet de enige die na ieder leven opnieuw geboren wordt. De Ouroboranen, Kalachakra’s en de Mnemonicus (degenen die alles uit hun vorige levens onthouden) hebben zich verenigd in de super geheimzinnige Cronus Club, met vestigingen over de hele wereld. De leden gebruiken hun kennis om een fijn leven te leiden en helpen elkaar door de moeilijke kinderjaren heen. De Cronus Club heeft slechts één regel: het is verboden om de loop van de geschiedenis te veranderen. Toch is er iemand die duidelijk lak heeft aan deze regel, waardoor de wereld zich steeds sneller begint te vernieuwen. Aan Harry de taak om hem tegen te houden.

Een trage start

The First Fifteen Lives of Harry August komt traag op gang. Ik ben zelfs twee keer opnieuw in het boek begonnen, omdat ik maar niet door de eerste hoofdstukken heen kwam. Zeker het begin van het boek bestaat uit pure vertellingen over de levens van Harry August, zonder dat je weet welke richting het verhaal op zal gaan. Het duurt lang voordat het echte plot in gang schiet. Ik moest mezelf echt dwingen om verder te lezen, terwijl het verhaal zelf me eigenlijk wel aanspreekt. Toch heb ik getwijfeld om het boek weg te leggen, maar vanaf pagina 300 kwam er dan toch een beetje actie en werd ik erg nieuwsgierig naar de afloop.
The First Fifteen Lives of Harry August

Een overvloed aan informatie

Helaas leest de schrijfstijl niet zo lekker en worden er vaak grote brokken informatie in één keer gedumpt. Hierdoor moet je als lezer echt goed opletten en elke regel aandachtig lezen. Ook de veelheid aan personages werd af en toe wat ingewikkeld, vele namen onthouden is normaal gezien al niet gemakkelijk, maar nu moet je ook nog mensen uit verschillende levens onthouden (die kunnen immers elk moment weer terugkeren). Ook zijn er een hoop andere Kalachakra’s, die geregeld van naam veranderen om het makkelijk te houden.

Gedurende het verhaal stelde ik mezelf heel de tijd vragen: hoe kan het dat het leven van Harry August keer op keer opnieuw start? Wat gebeurt er dan met de andere mensen? Bestaan zij enkel als figuranten in het leven van Harry? En hoe zit het dan met zijn soortgenoten, de andere Kalachakra’s, hoe kunnen die voor en na hem bestaan als na zijn dood de wereld weer opnieuw begint?

Logica en duiding ontbreekt

Hier en daar mist het boek wat logica en verduidelijking. Harry August leidt iedere keer een ander leven en doet andere ervaringen op, wat ook van invloed is op de rest van de wereld. Uiteindelijk beïnvloedt hij in ieder leven de geschiedenis lijkt me, al gaat het maar om de persoon met wie hij trouwt of dat hij kinderen krijgt of niet. Dit heeft misschien geen invloed op de grote lijn der geschiedenis, maar het bleef me in verwarring brengen. Wanneer is de geschiedenis of juist de toekomst te ver veranderd door zijn acties? En is één van zijn levens het ‘echte’ leven, of draait de wereld helemaal rond zijn leven en dood? Helaas waren ook tegen het einde mijn vele vragen niet beantwoord.

Een interessant personage

In The First Fifteen Lives of Harry August leer je het personage Harry August heel goed kennen, dat vond ik dan wel weer heel tof. Zeker omdat hij vele van zijn levens beschrijft, de ene in detail, de andere vernoemt hij vluchtig. Hierdoor krijg je echt een beeld van deze persoon en zijn innerlijke strijd rond het keer op keer opnieuw geboren worden. Heel interessant is ook het feit dat het verhaal heen en weer springt in de tijd. De ene keer ben je in het derde leven van Harry, om vervolgens weer in leven elf te belanden (bijvoorbeeld). Toch vond ik dit nergens verwarrend.

The First Fifteen Lives of Harry August heeft een ontzettend interessante premisse. Harry August is een Kalachakra die keer op keer opnieuw geboren wordt. Aan het einde van zijn elfde leven bereikt hem de boodschap dat de wereld ten onder zal gaan. Dit klinkt super spannend, maar helaas was de uitwerking niet altijd gemakkelijk te lezen. De schrijfstijl leest niet aangenaam, de grote brokken informatie en de vele personages zorgen ervoor dat je met veel aandacht moet lezen. Pas vanaf pagina 300 kwam er een beetje actie in het verhaal, maar ook in de conclusie bleven veel van mijn vragen onbeantwoord. Een goede poging die je aan het denken zet, maar helaas beneden mijn verwachting bleef.

The First Fifteen Lives of Harry August

de-eerste-vijftien-levens-van-harry-augustLees je liever in het Nederlands? In het Nederlands verscheen De eerste vijftien levens van Harry August bij Nieuw Amsterdam.

6 reacties

 • zwartraafje

  11 juni 2017 at 09:54

  Oh wat jammer. Die titel heeft lange tijd op mijn TBR gestaan. De ‘ik heb hem zelf niet maar wil hem ooit wel eens een keertje lezen’-TBR. Het concept en de cover spraken me aan toen ik het boek de eerste keer in handen kreeg maar het is natuurlijk steeds afwachten of de inhoud ook mooi is.

  Reageer

  • Marcia

   13 juni 2017 at 20:45

   Wie weet vind jij het verhaal wel helemaal fantastisch, maar mij viel het persoonlijk een beetje tegen 😉

   Reageer

 • BySilke

  11 juni 2017 at 20:33

  Oh, zo spijtig dat het tegenviel, ik had nochtans direct op deze blogpost geklikt omdat het verhaal me zo boeiend leek! Maar gelukkig bestaan er dan reviews die je meteen de juiste informatie geven 😉 Spijtig! Enne, hopelijk tot binnenkort!! xx

  Reageer

  • Marcia

   13 juni 2017 at 20:46

   De titel belooft een hoop, maar helaas maakt het boek het niet waar..

   Reageer

 • Charlotte

  22 juni 2017 at 09:38

  Mij kon het boek ook helemaal niet bekoren (mijn recensie hier, moest je willen 🙂 )
  Het concept is echt een heel intrigerend idee, maar de uitvoering liet voor mij te wensen over, helaas

  Reageer

  • Marcia

   25 juni 2017 at 21:10

   Jammer om te horen dat ook jij teleurgesteld was in het verhaal..

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan