7 leestips voor fans van Black Mirror

De Britse miniserie Black Mirror onderzoekt het thema mens en technologie. Elke aflevering vertelt een apart verhaal over de snelle technologische ontwikkelingen van de 21e eeuw. Dit is een onderwerp dat ook in vele boeken naar voren komt. Vandaag tip ik je daarom zeven boeken waarin het thema mens en technologie verder uitgewerkt wordt.

The Killables - Gemma Malley

The Killables – Gemma Malley

The Killables trilogie gaat over een samenleving waarin een computersysteem regeert en iedere inwoner een status toekent op basis van zijn/haar waarde voor de samenleving en de kans dat deze persoon beïnvloed wordt door het kwaad. De status van A is behoorlijk uniek en betekent dat je een modelburger bent. De status van B is gemiddeld en C is onder het gemiddelde. Maar voor de status van D moet je zeker uitkijken. Dan heeft het kwaad grote kans om jou te beïnvloeden tot slechte daden. En dan is er nog de mysterieuze status K. Deze trilogie kan gezien worden als kritiek op onze huidige samenleving. Er wordt veel aandacht gegeven aan watchers en likes. In de wereld van Frankie tel je pas mee als je een groot aantal watchers hebt weten te verzamelen. Maar ben je wel echt zo gelukkig als je zegt te zijn op social media? En telt je leven alleen als je voortdurend (online) met anderen deelt wat je doet?

 leestips voor fans van Black Mirror

This Perfect Day – Ira Levin

This Perfect Day schetst een bizarre toekomst waarin een computersysteem het leven van haar inwoners bepaalt. Zo beslist UniComp bijvoorbeeld over je baan en je partner. Er bestaan maar vier jongensnamen (Li, Bob, Jezus en Karl) en vier meisjesnamen (Yin, Peace, Mary en Anna). Iedereen ziet er hetzelfde uit – door genetische manipulatie via maandelijkse injecties – en er bestaan geen landen meer. Iedereen is onderdeel van De Familie en houdt zich braaf aan alle regeltjes. Een wonderlijke bespiegeling van de relatie tussen mens en technologie.

Zero (Marc Elsberg)

In ZERO komt journaliste Cynthia Bonasant tijdens haar onderzoek naar de dood van een tiener terecht op Freemee, een online platform met miljoenen gebruikers. Freemee analyseert de data van gebruikers en geeft ze adviezen voor een beter en succesvoller leven. Er is maar één iemand die wijst op de gevaren van Freemee: ZERO, de meestgezochte online activist ter wereld. Cynthia kiest de kant van ZERO, maar wordt op deze manier doelwit van Freemee. En in een wereld waarin camera’s, databrillen en smartphones exact vastleggen waar je bent, is ontsnappen onmogelijk.

Glitch (Heather Anastasiu)

In Glitch van Heather Anastasiu wordt de grens tussen mens en machine verder verkend, wanneer alle inwoners een geïmplanteerde chip krijgen. Op deze manier lijkt de mens een perfecte robot geworden. In de Community is er geen pijn of oorlog, omdat de menselijke emoties uitgeschakeld worden door de chip. Wanneer het systeem van Zoe hapert, begint ze opeens eigen gevoelens en emoties te ervaren. Een dergelijke afwijking van het normale moet direct gemeld en gerepareerd worden, maar Zoe heeft een geheim. Door de haperingen in haar systeem heeft ze telekinetische krachten ontwikkeld. Wanneer een geheim als deze uitkomt, dan zal Zoe zeker gedeactiveerd worden.

leestips voor fans van Black Mirror

Unplugged (Donna Freitas)

Unplugged vertelt een zeer origineel verhaal, waarin de grens tussen de virtuele wereld en de echte wereld duidelijker is dan ooit. In de Appwereld heb je geen lichaam nodig en staat je leven vol van de apps. In de realiteit zijn mensen nog altijd afhankelijk van hun armen, benen en andere ledematen. Wanneer de grenzen tussen beide werelden gesloten worden, zit Skye voorgoed gevangen in de Appwereld.  Een verhaal dat je aan het denken zet. Brengen we met z’n allen al niet veel te veel tijd online door? Speelt social media een te grote rol in ons dagelijks leven? En zijn we niet allemaal stiekem een beetje voyeurs?

BZRK (Michael Grant)

De BZRK trilogie vertelt een ontzettend origineel verhaal op het gebied van nanotechnologie. Door middel van nanobots kan het menselijk brein aangepast worden. Negatieve gedachten kunnen veranderd worden of het geheugen kan gewist worden (denk aan Slated, maar dan in een veel stoerdere uitvoering). Maar mag dit zomaar gebeuren? Of hebben mensen recht op hun eigen stukje ongeluk en hun eigen vrije wil? Deze serie verkent de grenzen tussen wetenschap en ethiek en dat maakt de boeken enorm interessant.

The Bar Code Tattoo (Suzanne Weyn)

The Bar Code Tattoo speelt zich af in de nabije toekomst, in het jaar 2025. De Amerikaanse regering verplicht iedereen vanaf 18 jaar een tatoeage in de vorm van een barcode op hun pols te zetten. Ze zeggen dat het je leven makkelijker maakt – maar wat als je geen barcode op je pols wilt? Wat als je geen nummertje wilt zijn, maar gewoon jezelf? Een verrassend fijn boek over een verplichte tatoeage die heel de samenleving overhoop gooit. Met aandacht voor actuele thema’s als individualiteit versus conformiteit, privacy versus surveillance en vrijheid.

4 reacties

 • Eline

  21 juli 2017 at 12:46

  Black Mirror vond ik geweldig, bedankt voor deze leestips! 🙂

  Reageer

 • readinge

  21 juli 2017 at 16:36

  Ik wil Black Mirror erg graag gaan kijken, want vind de combinatie van mens en technologie ontzettend interessant. Sterker nog, het is zelfs een huiswerkopdracht geweest dat we een aflevering van Black Mirror moesten kijken. Het lijkt me erg leuk boeken met dit onderwerp te lezen. Had Unplugged al wel gelezen, maar de rest nog niet, dus dit lijstje is erg handig ?

  Reageer

  • Marcia

   25 juli 2017 at 17:34

   haha wat een coole huiswerkopdracht 😀

   Reageer

 • Annemieke

  22 juli 2017 at 20:36

  Black Mirror heb ik eigenlijk nog weinig van gehoord, maar klinkt zeker interessant. Van dit lijste wil ik graag Unplugged nog wel eens proberen. Die klinkt wel heel leuk en anders.

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan