Slated: het gewiste geheugen van een crimineel

Titel
Slated
Auteur
Teri Terry
Serie
Slated #1
Uitgeverij
Orchard Books
Jaar
2012
Pagina's
439
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Slated stond al een lange tijd op mijn to be read lijstje. Toen ik dit boek voor slechts €3,67 vond bij Awesomebooks belandde hij meteen in mijn digitale winkelmandje. Het boek heeft een zeer interessante premisse. Kyla’s geheugen is gewist, omdat ze een crimineel was. Wat ze precies gedaan heeft? Kyla weet het niet – ze weet niets meer van de wereld, zelfs niet hoe je een autodeur opent. Ook als lezer heb je geen idee wat Kyla op haar kerfstok heeft.

Slated - Teri Terry

Het gewiste geheugen

Kyla’s geheugen is gewist. Haar herinneringen zijn voor altijd verloren. De regering beweert dat ze een terrorist was. Op deze manier krijgt ze een nieuwe kans. Zolang ze zich aan hun regels houdt. Maar echo’s van het verleden fluisteren in Kyla’s gedachten. Iemand liegt tegen haar en niets is wat het lijkt. Wie kan ze vertrouwen in haar zoektocht naar de waarheid?

De wereld van Slated vond ik heel interessant. Het idee dat men criminelen niet opsluit of doodt, maar een nieuwe kans geeft door hun geheugen te wissen heeft me zeer geïntrigeerd. Mag je dit mensen aandoen? En wie zijn we zonder onze herinneringen? Dit thema zet je bovendien aan het denken over een meer ethische kwestie: is de mens van nature goed of slecht? (Een gelijkaardig thema zagen we ook in The Killables van Gemma Malley, maar dan op een heel andere manier uitgewerkt.)


Slated - Fractured - Teri Terry

Controle door middel van emoties

De Slateds, mensen zoals Kyla waarvan het geheugen gewist is, dragen allemaal een Levo rond hun pols. Dit is een apparaatje dat de emoties van de personages meet.  Als je te boos/verdrietig /agressief bent dalen je ‘levels‘ en ga je knock-out. Een lage score op je Levo kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Ik vind dit een zeer originele insteek. In Slated worden personages dus gecontroleerd door middel van hun emoties. Dat ben ik nog nooit eerder tegengekomen in een boek!

Niet alleen de wereld van Slated en haar technische snufjes wisten me te intrigeren, ook de personages zijn erg interessant. Vooral de relatie tussen de ‘ouders’ van Kyla hield me van begin tot eind in de greep. Staan haar ouders 100% aan de kant van de regering? En hebben vader en moeder wel dezelfde visie op het leven? Helaas wordt dit mysterie niet opgelost in dit boek. Hopelijk krijgen we hier in de vervolgdelen meer informatie over! Op het vlak van de personages moet ik echter wel zeggen dat ik de romantiek niet zo goed uitgewerkt vond. De relatie tussen Kyla en haar love interest kwam niet echt over bij mij als lezer. Wat vinden ze nu eigenlijk zo leuk aan elkaar?

Slated is een goed geschreven verhaal. Je vliegt door de pagina’s heen. Toch heb ik dit boek ‘slechts’ drie sterren gegeven en dit heeft vooral te maken met het feit dat het verhaal me halverwege het boek toch een beetje ging tegenstaan. De vaart was eruit en ik vroeg me af wanneer er nu eindelijk eens iets ging gebeuren. Het complete boek voelt een beetje aan als een inleiding – aan het einde weten we nog steeds bijna niets over Kyla en haar afkomst. Ik ben dan ook heel nieuwsgierig naar de rest van de serie. Ik hoop alleen dat de vervolgdelen iets meer actie bevatten!

Slated - Fractured - Teri Terry

Gewist - Teri TerrryDe Slated trilogie verschijnt in het Nederlands bij Imagine.

4 reacties

 • Mijn Brein is een Boekenkast

  3 oktober 2015 at 08:09

  Vooral ook erg leuk dat het in Brits Engels geschreven is ipv Amerikaans 🙂 Deel 3 moet ik dringend eens lezen!

  Reageer

 • runawayisabella

  3 oktober 2015 at 19:45

  Ik vind het ook een interessante insteek, dat criminelen eigenlijk niet meer weten wat ze gedaan hebben. Dit boek gaat ook op mijn leeslijstje 🙂

  Reageer

 • RabbitBookz

  15 november 2015 at 17:18

  Lalalalala, weer een serie toegevoegd aan m’n TBR! *kijkt wanhopig naar de lijst die ze in Word heeft gemaakt en veel te lang is*

  Reageer

  • Marcia

   15 november 2015 at 22:12

   Haha TBR lijstjes groeien altijd veel sneller dat het aantal gelezen boeken.. 😉

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan