Unplugged: innovatief en actueel verhaal over onze digitale maatschappij

Titel
Unplugged
Auteur
Donna Freitas
Serie
Unplugged #1
Uitgeverij
Blossom Books
Jaar
2016
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Sinds ik de cover van Unplugged voorbij zag komen op Goodreads was mijn interesse gewekt. Ik maakte dan ook een sprongetje van blijdschap toen bleek dat ik dit boek gewonnen had via Hebban – waarvoor dank! Donna Freitas wist me vanaf pagina één in de wondere Appwereld te zuigen en zette me aan het denken over mijn eigen internetgedrag. Helaas heb ik ook wat kritische kanttekeningen bij haar verhaal.

Unplugged-1 Unplugged-6

De Appwereld versus de echte wereld

Skye werd jaren geleden door haar familie naar de Appwereld gestuurd in de hoop op een beter leven. Deze extravagante, online versie van de echte wereld staat in het teken van exclusieve apps en dure downloads. Skye is echter een zestienjarige zonder geld, waardoor ze weinig bijzonders kan maken van haar virtuele personage. Ze spendeert haar dagen met dagdromen over het moment dat ze mag uitpluggen en haar familie in de echte wereld kan ontmoeten. Maar dan worden de grenzen tussen de twee werelden gesloten.

Unplugged vertelt een zeer origineel verhaal, waarin de grens tussen de virtuele wereld en de echte wereld duidelijker is dan ooit. In de Appwereld heb je geen lichaam nodig en staat je leven vol van de apps. In de realiteit zijn mensen nog altijd afhankelijk van hun armen, benen en andere ledematen. Deze twee werelden staan lijnrecht tegenover elkaar en hebben beide zowel voor- als tegenstanders. Donna Freitas kiest niet voor één duidelijke slechterik, maar zorgt dat je van iedere partij wel een argument begrijpt. Hoewel hoofdpersonage Skye altijd heeft uitgekeken naar haar Dienst – het moment dat je als zeventienjarige kunt unpluggen om een kijkje te nemen in de echte wereld – kiest ze niet meteen partij, waardoor het verhaal van begin tot eind interessant blijft.

Apps voor alle mogelijke doeleinden

Donna Freitas weet in Unplugged een heel toffe wereld te scheppen met enorm veel details. Al die verschillende apps zou ik echt weleens uit willen proberen. Hoe cool is het dat je door middel van een app je uiterlijk kunt veranderen, kunt vliegen, kunt gamen en zelfs heel verschillende maaltijden kunt eten? Tegelijkertijd zet het verhaal je aan het denken. Brengen we met z’n allen niet veel te veel tijd online door? Speelt social media een te grote rol in ons dagelijks leven? En zijn we niet allemaal stiekem een beetje voyeurs? Social media, privacy en de (digitale) kloof tussen arm en rijk zijn slechts een greep uit de thema’s die in dit boek aan bod komen.

Unplugged-3Unplugged-5

Een inleidend verhaal

Ik moet echter ook een kritische kanttekening maken bij dit boek. Unplugged voelt aan als een inleiding op een groter geheel. Het boek ontbreekt hierdoor iets. Natuurlijk lees ik graag series, maar ik vind het wel fijn als je in het eerste boek al iets te weten komt en dat er een (klein) subplot wordt afgerond. In Unplugged is dit echte totaal niet het geval. Aan het eind van het verhaal blijf je met een hoop vragen achter. Je weet niet eens zo heel veel meer dan aan het begin. Hoewel ik uitkijk naar een vervolg – ik wil meer lezen over Skye! – was ik toch een beetje teleurgesteld in het einde. In plaats van een tipje van de sluier op te lichten blijft Donna Freitas iets te vaag naar mijn mening.

Daarnaast kent het verhaal een hoop sleutelfiguren, die mijns inziens iets verder uitgediept hadden mogen worden. Graag zou ik meer informatie krijgen over Inara – wat zijn haar beweegredenen?  – maar ook Lacy Mills en Rain Holt blijven een mysterie voor mij. Dit maakt me natuurlijk extra nieuwsgierig naar het vervolg, maar stiekem had ik ook in het eerste boek de personages graag wat beter leren kennen.

Unplugged is met recht een origineel verhaal met een filosofische ondertoon. De diepere laag onderscheidt dit boek van veel andere Young Adult boeken. Naast je meeslepen in een spannend en avontuurlijk verhaal, doet Unplugged je ook nadenken over je eigen leven en de rol die het internet en social media hierin spelen. De schrijfstijl leest enorm fijn, maar de personages blijven hier en daar iets te mysterieus naar mijn zin. Ook het feit dat het complete boek aanvoelt als een inleiding, zonder een eigen subplot, was voor mij een puntje van kritiek. Toch ben ik zeker benieuwd naar het vervolg, want de potentie is er zeker. Unplugged is een spannende opmaat naar, wat ik hoop, een originele en innovatieve trilogie. Ik kan niet wachten op boek twee!

Unplugged-2

13 reacties

 • Jantine

  2 augustus 2016 at 10:29

  Ik zet in ieder geval dit boek op mijn verlanglijstje. Het klinkt zeker leuk 🙂

  Reageer

 • mariaharut

  2 augustus 2016 at 11:51

  Ik had nog nooit over zo een bijzondere verhaallijn gehoord! Ik zou dit boek graag lezen

  Reageer

 • BySilke

  2 augustus 2016 at 19:08

  Die verhaallijn is echt zo origineel! Ik was gelijk aan het lachen toen ik die foto met die draad op je Instagram zag haha. Typisch Marcia 😀 Dit boek ga ik ook ooit eens lezen!

  Reageer

  • Marcia

   3 augustus 2016 at 09:23

   Je mag hem lenen als je wilt! 😀

   Reageer

 • daenelia

  3 augustus 2016 at 09:02

  Ah. Een ya versie van het magistrale Otherworld van Tad Williams. Ik denk dat je dat boek, of serie eigenlijk, dan ook wel leuk vind. Ik moet Otherworld ookecht weer eens herlezen. … je begrijpt dar ik deze in mijn ogen light-versie dus ook oversla, en liever The Circle van Eggers lees als ik aan iets nieuws rond hedendaagse technologie ga beginnen.

  Reageer

  • Marcia

   3 augustus 2016 at 09:26

   Persoonlijk vond ik The Circle van Dave Eggers een beetje tegenvallen en zou ik eerder Unplugged aanraden. Waar Unplugged voor een meer originele invalshoek kiest – mensen wonen daadwerkelijk in de virtuele wereld en hebben niet langer een lichaam nodig – is The Circle voor mij iets te veel een boek dat de nieuwe Brave New World wil zijn, maar dan zonder de voorspellende kracht en met een behoorlijk slap einde. Maar dat is mijn mening 😛
   Otherworld klinkt heel interessant en ga ik zeker eens lezen!

   Reageer

   • Mersija

    5 januari 2017 at 18:37

    Ik vond het boek ook echt heel interessant om te lezen. Maar zoals hier boven al gezegd werd, was het einde wat minder. Alles eindigde zo onverwachts… ik had gedacht dat ze meer zou vertellen over wat er eventueel zou gebeuren. Ik weet natuurlijk dat er een vervolg gaat komen, maar het voelt niet compleet. Het is zeker wel een aanrader!

    Reageer

 • Vivian

  3 augustus 2016 at 19:17

  Ik denk dat ik deze binnenkort maar eens ga kopen, ben er toch wel erg benieuwd naar inmiddels!

  Reageer

 • estherliefting

  6 januari 2017 at 17:27

  Ik heb unplugged al heel lang op mijn to-read lijst staan. Toch wel jammer dat de karakters mysterieus blijven, ik vind goed uitgewerkte karakters altijd belangrijk! Maar het is misschien ook zo dat de karakters niet heel menselijk meer overkomen omdat ze half cyborg zijn geworden en dat ze daardoor een beetje mysterieus blijven. Maar ik heb geen idee! Misschien moet ik toch eerst het boek gaan lezen voordat ik nog meer potentiële onzin ga vertellen :’)

  Reageer

  • Marcia

   7 januari 2017 at 12:22

   Je kunt anders ook gewoon je eigen boek schrijven over personages die half cyborg zijn geworden? Ik zou het lezen 😉

   Reageer

   • estherliefting

    7 januari 2017 at 19:01

    Haha! Ja dat zou idd wel gaaf zijn! Ik ben nu ook iets aan het schrijven waar het misschien wel in zou passen…… Eigenlijk zou het perfect passen!!!! Thnxxx!!!! Ik denk dat ik na een maandje wachten wel weer van mijn writersblock af ben, zo veel nieuwe ideeën!! 🙂

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan