Vlaamse stoemp eten met Krystal Sutherland

Vlaamse Stoemp eten met Krystal Sutherland

Een tijdje geleden kreeg ik onverwacht een pakketje van de nieuwste YA-imprint in de Nederlandstalige boekenwereld: Young & Awesome. Niet alleen zaten er twee boeken in: Sterrenstof en The Jewel, ook kreeg ik een uitnodiging voor een diner met Krystal Sutherland. Woensdag 2 november was het zover! We aten heerlijke Vlaamse kost en kletsten gezellig met Krystal.

Krystal Sutherland

Een stapje uit mijn comfortzone met ‘Sterrenstof’

Hoewel Audrey en vele andere dames van de leesclub me al maanden ‘lastigvielen’ met gefangirl over Our Chemical Hearts of het visjesboek, had ik dit boek waarschijnlijk niet opgepakt als ik hem niet van Young & Awesome had ontvangen. Daar wil ik heel eerlijk in zijn: contemporary is niet een genre dat ik vaak oppak. Maar omdat ik graag naar het diner wilde gaan, begon ik bijna meteen na ontvangst in Sterrenstof. Ik was aangenaam verrast.

Sterrenstof gaat over Henry, een jongen die nog nooit verliefd geweest is. Totdat hij Grace ontmoet. Grace is vreemd; ze draagt jongenskleren en loopt met een kruk. Het is vanaf de eerste seconde duidelijk dat ze een groot verdriet met zich meedraagt. Toch kan Henry niet anders dan als een blok voor haar vallen. Als je geen risico durft te nemen voor de liefde van je leven… wanneer dan wel?

Sterrenstof was niet alleen heel grappig door de vele verwijzingen naar Twilight en Harry Potter, maar wist me ook diep te raken. Het is een puur en eerlijk verhaal over hoe liefde niet altijd bestaansrecht heeft. Ik kon me goed identificeren met het hoofdpersonage Henry. Tegen het einde zat ik huilend in de trein – dus de emoties kwamen goed binnen. Geen boek dat tot mijn favorieten zal gaan horen of dat ik over een half jaar nog in detail zal kunnen navertellen, maar wel een boek dat me met haar puurheid enorm wist te raken.

Sterrenstof

Lang leve het OV

Het diner was eigenlijk bedoeld voor de winnaressen van de YA Boekenzoektocht die Y&Â organiseerde in Antwerpen, maar er werden ook een aantal bloggers uitgenodigd. Helaas kon Vanessa er niet bij zijn, maar ik was wel in het gezelschap van Liesbet en Audrey. We mochten alle drie voorafgaand aan het diner een interview afnemen met Sutherland. Helaas moest ik gewoon werken woensdag, dus werd het een hoop gehaast om op tijd in Antwerpen te geraken.

Ik vertrok een half uurtje eerder van mijn werk in Brussel, maar natuurlijk besloten juist op dat moment de metro’s, trams en treinen vervelend te doen. Oftewel: ik kwam te laat en er was geen tijd meer voor mijn interview. Helaas! Gelukkig had ik niet enorm veel voorbereiding in de vragen gestoken, maar ik denk wel dat mijn Science Fiction themed interview behoorlijk origineel geweest was.. Wie weet welke auteur ik een volgende keer kan strikken hiervoor 😉

sutherland-2

Gehaktballen en stoemp

Het diner ging door in het Felix Pakhuis in Antwerpen, bij Balls & Glory. De oervlaamse kost van gehaktballen met stoemp was echt super lekker en ook de sfeer aan de tafel zat er goed in. Allemaal leuke YA fans bij elkaar leidt altijd tot veel gespreksstof – de gespreksstarters die Riens had voorbereid waren dan ook nergens voor nodig 😉

Ik moet wel zeggen dat ik persoonlijk maar weinig met Krystal Sutherland gepraat heb. Ik zat er eerlijk gezegd een beetje als een zombie bij, omdat ik een behoorlijk zware week had op mijn werk. Maar ik kan je wel vertellen dat Krystal Sutherland enorm lief en enthousiast is en net als ik bij Slytherin hoort. Voor meer inside information over Krystal Sutherland verwijs ik je met veel liefde door naar de blogs van Liesbet en Audrey.

sutherland-3
Foto door Riens Van Nuffelen

Een toffe groep Young Adult fans

Wat me trouwens wel erg opviel is dat ik iedereen aan tafel, op Sigrid na, al kende. Er zijn zo weinig YA evenementen in België en dan nog kom je iedere keer dezelfde mensen tegen. Hoe kan dat? Zijn er dan echt niet meer Young Adult fans in Vlaanderen? Of zijn deze fanatiekelingen gewoon dag en nacht op zoek gegaan naar de pakketten van Young & Awesome?

Na een gezellige treintocht met Audrey en Laure was ik enorm blij om terug in Gent in mijn bedje te kruipen. Ondanks mijn zombiestatus heb ik erg genoten van de avond met allemaal leuke boekenfans en de super sympathieke Krystal Sutherland. Het eten is overigens ook echt een super grote aanrader. Bedankt Young & Awesome en WPG voor de uitnodiging – en volgende keer hoop ik op tijd te komen voor mijn interview 😉

Met welke auteur wil jij wel eens gaan dineren?

sutherland-4
Foto door Riens Van Nuffelen

4 reacties

 • zwartraafje

  5 november 2016 at 11:19

  Zombie-modus of niet, ik vond het toch super leuk om die avond naast je te kunnen zitten hoor. Een droid en een zombie wandelen binnen bij Balls & Glory … Het kan een ideetje zijn voor een nieuwe dystopian of het begin van een rampzalig slechte mop. 😉 Dankjewel voor de vermelding én verwijzing!

  Reageer

  • Marcia

   5 november 2016 at 23:21

   Ik vind het een goed begin van een slechte mop XD maar wie weet zijn we ooit de sterren van ons eigen dystopische verhaal!

   Reageer

 • Annemieke

  5 november 2016 at 12:04

  Jammer van je interview. Ik Ben benieuwd naar de vragen van je sci-fi interview dus hopelijk kan je ze snel eens los laten op een auteur. 😀

  Reageer

  • Marcia

   5 november 2016 at 23:21

   haha ja wie weet lukt het me een andere keer 😉

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan