The Ask and the Answer: heeft Todd een veilige haven gevonden?

Marcia van der Zwan6 november 201660/100
Titel
The Ask and the Answer
Auteur
Patrick Ness
Serie
Chaos Walking #2
Uitgeverij
Walker Books
Jaar
2009
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

In oktober besloot ik voor mijn persoonlijke herlees uitdaging de Chaos Walking trilogie uit de kast te halen. Helaas was The Knife of Never Letting Go bij het herlezen een kleine tegenvaller. Desondanks ging ik stug door in boek twee. Wist The Ask and the Answer me wel opnieuw te raken?

Let op! The Ask and the Answer is het tweede deel in de Chaos Walking trilogie. Als je The Knife of Never Letting Go nog niet gelezen hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over The Ask and the Answer zelf spoiler ik natuurlijk niet!

The Ask and the Answer

Geen gedachte is veilig

Todd Hewitt is de laatste jongen in Prentisstown. Over een maand is het zijn dertiende verjaardag, de dag die van hem een man zal maken. In Prentisstown hoor je voortdurend Noise, de gedachtes van alle mannen die er wonen klinken namelijk luidop. Todd hoort de gedachten van alle anderen en zij ook die van hem. Aan de Noise valt niet te ontsnappen. Toch doet Todd in The Knife of Never Letting Go een poging om aan de leugens van de mannen van Prentisstown te ontsnappen. In The Ask and the Answer is hij aanbeland in Haven, maar of dat nu zijn veilige haven zal zijn?

Waar The Knife of Never Letting Go bij het herlezen helaas niet aan mijn hoge verwachtingen kon voldoen en behoorlijk tegenviel, had ik eigenlijk nauwelijks herinneringen aan boek twee. Toch wist ook The Ask and the Answer me niet helemaal te raken. Sowieso vind ik het jammer dat het horen van elkaars gedachtes een minder belangrijke rol speelt in dit tweede boek. Dit komt door het feit dat de mannen in Haven een medicijn hebben tegen de Noise.

The Ask and the Answer

Todd en Viola komen tegenover elkaar te staan

Ik vond het fijn dat dit vervolgboek niet langer focust op vluchten, maar beide personages de kans geeft om zichzelf te ontwikkelen. Todd en Viola verliezen elkaar opnieuw uit het oog, waardoor ze ongewild tegenover elkaar komen te staan in een tijd van oorlog. Viola maakt onderdeel uit van The Answer, terwijl Todd al zijn gevoelens probeert te negeren en zich aansluit bij The Ask.

Ik vind het lastig om mijn mening te verwoorden. Ik vond dit boek allesbehalve slecht, maar het wist me ook niet echt te raken. Het enige personage dat ik echt enorm tof vind is Spackle 1017. Ik hoop dat hij in boek drie een grotere rol gaat spelen! Over boek drie gesproken: door de enorme cliffhanger aan het einde ben ik nu toch wel benieuwd naar het vervolg..

The Ask and the Answer is een vlot lezend vervolg op The Knife of Never Letting Go, waarin de personages eindelijk het heft in eigen hand nemen in plaats van voortdurend op de vlucht te slaan. Hoewel het boek vol actie zit, blijft het achteraf niet echt hangen. Emoties komen nauwelijks binnen en ik mis een zekere verbondenheid met de personages. Ook mis ik de Noise – iets wat het eerste boek voor mij haar unieke invalshoek gaf. Al met al is The Ask and the Answer zeker geen slecht boek, maar bij het herlezen viel het me eigenlijk toch een beetje tegen.

The Ask and the Answer

het-mes-dat-niet-wijkthet-donkere-paradijsLees je liever in het Nederlands? Het mes dat niet wijkt en Het donkere paradijs verschenen bij Moon Young Adult.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan