Een bezoekje aan de Brusselse bibliotheek Muntpunt

Zaterdag gingen we met Team Krook, de jongerenambassadeurs van de Gentse bibliotheek, op uitstap naar Brussel. In de voormiddag bezochten we Muntpunt, de Nederlandstalige bibliotheek van Brussel. 

MuntpuntMuntpunt

De Brusselse bibliotheek

Muntpunt is een bibliotheek met meer dan 230.000 boeken en andere materialen om uit te lenen. Daarnaast wordt Muntpunt gezien als een informatiecentrum, voert ze promotie voor Brussel en stimuleert ze ontmoetingen. Je kan er bijvoorbeeld ook terecht voor boekvoorstellingen, leesclubs of debatten. Helaas niet op de foto’s, maar zeker ook de moeite waard: Muntpunt heeft een spelpunt. Waar je niet alleen spellen kunt uitlenen, maar waar ze ook iedere maand een spellenavond organiseren!

Muntpunt

Op de muziekafdeling van Muntpunt vind je 69551 cd’s en ook is er sprake van een geactualiseerd dvd aanbod (8921 stuks).

MuntpuntMuntpunt

Een interactieve rondleiding

We kregen een rondleiding waarbij onze gids op iedere verdieping een stuk uit de collectie nam om iets over te vertellen. Van een boekje over graffiti in Brussel tot een hiphop cd van Stikstof en het boekje “We Should All Be Feminists”; er was voor ieder wat wils.

MuntpuntMuntpunt

De Young Adult afdeling

Helemaal blij werden we natuurlijk toen we de Young Adult afdeling aangegeven zagen op de bordjes. Muntpunt heeft een aparte afdeling voor Young Adults, wat ik een ontzettend tof initiatief vindt. Achter een glazen deur bevinden zich twee muren vol YA boeken. Ik heb van horen zeggen dat het hier om 12 boekenkasten gaat, maar ik vond persoonlijk het aanbod wel wat klein. Ik zag vooral bekende titels – waarvan ik het overgrote deel al gelezen heb. Wel vond ik het zeer goed dat het aanbod zowel in het Nederlands als in het Engels was.

MuntpuntMuntpunt

Een bibliotheekshop

Bij de in- en uitgang van het gebouw heeft de bibliotheek ten slotte een heuse shop. Hoe cool is dat? Hier kun je t-shirts, tote bags, boeken en andere toffe dingen kopen. Ook zag ik hier in de buurt een ruilkast. Waar je dus zelf een boek kunt achterlaten en weer eentje meer naar huis kunt nemen.

Ik vond het heel leuk om Muntpunt te bezoeken en was onder de indruk van de strakke inrichting! Hopelijk wordt De Krook in Gent net zo mooi – of zelfs nog mooier!

Wat is jouw favoriete bibliotheek?

Muntpunt

14 reacties

 • Chantal

  5 september 2016 at 13:20

  Wat een mooie en moderne bibliotheek! Ik kom alleen maar in de bibliotheek van mijn stad en van mijn universiteit. Ze zijn beiden mooi, maar echt een favoriet heb ik niet.

  Reageer

 • quillscene

  5 september 2016 at 14:47

  Het grappige is, Muntpunt is pas onlangs heringericht en voor deze herinrichting werden de studenten interieur en design van het LUCA aangesproken. Een vriendin van mij volgt namelijk deze opleiding en enkele van haar ideeën werden geselecteerd voor het eindresultaat. Nu donderdag is er denk ik zelfs een projectavond over in de bib 🙂

  Reageer

  • Marcia

   5 september 2016 at 15:24

   Daar werd inderdaad over verteld tijdens de rondleiding! Super leuk dat je iemand kent die aan deze herinrichting van de bibliotheek mocht meewerken 😀

   Reageer

   • quillscene

    5 september 2016 at 15:34

    Ik denk dat ik tijdens onze Fnacuitstap iets heb verteld over een vriendin van mij die coole visitekaartjes voor me had ontworpen in de vorm van bladwijzers en dat de tekst was gelaserd? Wel, het is diezelfde vriendin 😉

    Reageer

    • Marcia

     6 september 2016 at 13:36

     Dat moet een coole vriendin zijn! 😀

     Reageer

     • quillscene

      6 september 2016 at 13:50

      Is ze ook ^^

 • Esmay

  5 september 2016 at 15:30

  Wat een mooie bibliotheek! De laatste jaren kom ik niet meer zo vaak bij de bibliotheek, omdat ik boeken steeds vaker koop. Misschien moet ik er toch wat vaker heen lopen, want misschien kom ik dan terecht bij bibliotheken als deze.

  Reageer

  • Marcia

   6 september 2016 at 13:36

   Ik ben ook jaren niet naar de bibliotheek gegaan, maar sinds ik naar België ben verhuisd heb ik de bib herontdekt. Het scheelt me maandelijks een hoop geld haha 😉

   Reageer

 • mariaharut

  5 september 2016 at 16:05

  Oeh ziet er zo leuk uit, heel kleurrijk! Mijn bieb is jammer genoeg gesloten wegens verbouwing 🙁 Het is tijdelijk (1 jaar!!!) verplaatst naar een andere locatie in de buurt. Vind het erg jammer dat er maar 4 boekenkasten zijn met young adults en dat er niet eens echt Engels young adults zijn (alleen maar de Nederlandse vertalingen)

  Reageer

  • Marcia

   6 september 2016 at 13:37

   Een bibliotheek die een jaar gesloten is lijkt me verschrikkelijk!!

   Reageer

 • Lalagè

  5 september 2016 at 19:41

  Voor jou is het aantal boeken natuurlijk nooit genoeg ;p
  Ik vind die winkel erg leuk! Dat heb ik nog nergens anders gezien.
  Hier in Amersfoort hebben we zeer mooie bibliotheek die je kunt bewonderen op mijn blog 🙂 Verder vind ik kleine bibliotheken vaak erg gezellig, daar proberen ze er echt iets van te maken.

  Reageer

  • Marcia

   6 september 2016 at 13:38

   Ik houd ook van kleine bibliotheken, hier in Gent ga ik graag naar de filialen in de verschillende wijken in plaats van de hoofdbibliotheek 🙂

   Reageer

 • Annelies

  6 september 2016 at 21:04

  Wauw, da’s nog eens een mooie, moderne bib!

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan