XVI: een walgelijk verhaal over oversekste sletten en preutse maagden

Marcia van der Zwan4 september 201610/10010
Titel
XVI
Auteur
Julia Karr
Serie
XVI #1
Uitgeverij
Speak
Jaar
2011
Beoordeling
Overall Score
Rating Summary

Twee jaar geleden las ik XVI en dit boek haalt nog altijd heftige gevoelens in mij naar boven. Een boek waarin vrouwen zo zwart-wit worden afgeschilderd en een verkrachting wordt afgedaan volgens het principe ‘eigen schuld dikke bult’. Nee, dat is een boek dat geen positieve recensie verdient. En daarom vandaag een rant waarom je dit boek absoluut niet moet lezen!

XVI

De tatoeage als vrijbrief voor seks

In de wereld van Nina krijg ieder meisje op haar zestiende verjaardag een tatoeage op haar pols met de Romeinse cijfers XVI. Veel meisjes kunnen niet wachten om zestien te worden en vanaf dan legaal te zijn – en seks te mogen hebben. Nina zit echter niet te wachten op haar tatoeage en doet er alles aan een zo normaal mogelijk (en seksloos) leven te leiden. Maar door één onverwachte gebeurtenis zal haar leven nooit meer normaal zijn.

Wees gewaarschuwd, ik heb weinig positiefs te melden over XVI. Oké, het boek is prima geschreven en leest gemakkelijk. Ik had XVI in een paar uurtjes uit. Maar, behalve het feit dat het een easy read is, heb ik verder enkel kritiek.

Slettebakken en preutse maagden

Julia Karr schetst een wereld die ontzettend zwart-wit is. Er zijn slechts twee soorten zestienjarige meisjes in XVI. Enorme slettebakken met korte rokjes die met iedereen het bed in duiken of preutse maagden die de andere kant op kijken als een jongen maar naar ze glimlacht. Ons hoofdpersonage Nina valt onder de tweede categorie. Maar – wat misschien nog het ergste is – ze voelt zich enorm veel beter dan haar beste vriendin omdat die er wel voor kiest seksuele contacten aan te gaan. Echt, hoe Nina over haar beste vriendin denkt, dat is gewoon schokkend om te lezen. Iemand achter haar rug helemaal afkraken noem ik geen vriendschap! Sowieso voelt Nina zich beter dan alle sex-teens omdat zij tenminste wel weet wat belangrijk is in het leven.

XVI

De perfecte jongen verschijnt ten tonele

De ontzettend arrogante Nina verandert echter als een blad aan een boom als er opeens een mysterieuze jongen ten tonele verschijnt. Ze gaat van ‘ik ga never nooit van mijn leven seks hebben’ naar ‘omg hij is zo cute en sexy’ in slechts een aantal pagina’s. Een heel ongeloofwaardig personage dus. En mag ik er even op wijze dat deze jongen echt een creepy stalker is? Bovendien verkleedt hij zich af en toe voor de lol als zwerver. Maar Nina blijft maar oordelen vellen over de andere tienermeisjes die zulke sex-teens zijn. Helaas is dit niet de enige domme beslissing die Nina maakt in het boek. Ze zou wat beter op de mensen in haar omgeving moeten letten in plaats van altijd maar zich zelf op te hemelen!

Helaas blijft ook de wereld waarin XVI zich afspeelt ontzettend vaag. Ik heb me groen en geel kunnen ergeren aan de personages, maar weet nog altijd niks van de toekomstige samenleving waarin dit boek zich afspeelt. Daarnaast is het verhaal behoorlijk voorspelbaar. Als ik op Goodreads de recensies lees, dan zag zo’n 90% van de lezers DE PLOTTWIST aankomen.

Voor mij is XVI een absolute no go. Een boek dat maagdelijkheid zo verheerlijkt schiet bij mij in het verkeerde keelgat. De arrogantie van ons hoofdpersonage Nina is om boos van te worden. Bovendien vind ik het heel belachelijk dat ze van de ene op de andere dag al haar principes overboord gooit. En laat ik het dan nog niet eens hebben over de verkrachting die in het boek voorkomt, die wordt goedgepraat om de eenvoudige reden dat het slachtoffer een oversekste puber is. Nee. Gewoon nee.

XVI

Welk boek wil jij iedereen afraden om te lezen?

10 reacties

 • Kiki @ De Bookgeek

  4 september 2016 at 09:07

  Ik zal XVI niet lezen, want het klinkt inderdaad slecht. Leuk dat je er toch een goede recensie over schrijft! Als is het natuurlijk niet zo ‘goed’ voor het boek…

  Reageer

  • Marcia

   4 september 2016 at 10:11

   Haha ja normaal blijf ik altijd heel netjes in mijn recensies, maar dit boek haalde echt het bloed onder mijn nagels vandaan XD dus ik moest het echt even van me af typen!

   Reageer

 • zwartraafje

  4 september 2016 at 15:52

  Eigenlijk ben ik altijd blij wanneer ik zo’n recensie lees. Ok, dat klinkt misschien een beetje gek – maar jouw openhartige recensie zorgt er wel voor dat ik geen tijd aan dat boek ga verspillen én vermits ik nog heel wat boeken wel wil lezen verleen je me daar echt een dienst mee. De puntjes die je aanhaalt zijn immers zaken waar ik mezelf aan zou dood ergeren.

  Reageer

  • Marcia

   4 september 2016 at 22:17

   Haha gelukkig heb je er toch iets aan gehad! Ik voelde me eigenlijk een beetje gemeen om dit te schrijven, maar ik moet het echt kwijt gewoon XD

   Reageer

 • Lisa

  4 september 2016 at 18:42

  Dit lijkt me een vreselijk boek. Echt super dat je je mening zo eerlijk deelt!

  Reageer

 • mariaharut

  4 september 2016 at 20:01

  ugh, door alleen het lezen al waar het boek overgaat… Wel fijn dat je er alsnog een eerlijke recensie over plaatst! Dan weet iedereen waarom het boek in een stoffig hoekje gelaten moet worden 😉 Het lijkt me echt een walgelijk boek.

  Reageer

  • Marcia

   4 september 2016 at 22:19

   De synopsis klonk zo leuk, maar het was een echte tegenvaller!

   Reageer

 • Annabel Rianne

  5 september 2016 at 14:53

  Bah, dit boek klinkt vreselijk! Fijn dat je er zo eerlijk over bent.
  Ik kan ook zeker een hoop boeken afraden, maar niet op hetzelfde vlak als dit. Dit boek zou je willen laten verbannen uit de boekenwinkel, als ik het zo hoor! :p
  xxx

  Reageer

 • Zondagmiddag

  24 oktober 2016 at 17:13

  Wij van Elvis Peeters. Elke keer als ik nog maar terug denk aan dat boek, roept het weerzin bij me op. Degoutant en misselijkmakend. Het ergste eraan is dat het super meeslepend was en ik er niet naast kon van het helemaal uit te lezen.

  Reageer

  • Marcia

   25 oktober 2016 at 21:27

   Hmm.. ik heb al meerdere mensen over dat boek gehoord. Nu begin ik er stiekem toch nieuwsgierig naar te worden XD maar dan wel met slechte verwachtingen haha

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan