Waarom Rebel in de Woestijn geen boek voor mij is

Titel
Rebel in de woestijn
Oorspronkelijke titel
Rebel of the Sands
Auteur
Alwyn Hamilton
Vertaling
Carolien Metaal
Serie
Rebel in de Woestijn #1
Uitgeverij
Luitingh Sijthoff
Jaar
2016
Pagina's
287
Beoordeling
★★
Overall Score
Rating Summary

Rebel in de woestijn wordt aangekondigd als een boek voor liefhebbers van onder andere De Selectie en De Hongerspelen. Dit maakte mij enorm nieuwsgierig naar dit stoere en romantische verhaal dat zich afspeelt in de woestijn. Helaas was dit boek niet wat ik ervan verwachtte..

Rebel in de woestijn - Alwyn Hamilton

Op de vlucht uit Doodorp

In Rebel in de woestijn maken we kennis met de stoere Amani, die verkleed als jongen meedoet aan een schietwedstrijd. Op deze manier hoopt ze genoeg geld te winnen om Doodorp voorgoed achter zich te laten. Helaas loopt het niet helemaal volgens plan en moet Amani halsoverkop op de vlucht slaan. Gelukkig schiet een knappe, mysterieuze jongen haar maar al te graag te hulp. Samen slaan ze op de vlucht voor djinns en gewelddadige bandieten.

Rebel in de woestijn is spannend vanaf de eerste pagina. Hetzelfde geld voor de rest van het plot. Ondanks het feit dat Amani voornamelijk op de vlucht is, wordt het verhaal nergens saai. Toch wist Alwyn Hamilton mij persoonlijk niet mee te nemen in haar verhaal. Hoewel de schrijfstijl enorm meeslepend is, kon ik de wereld met al haar bijzondere wezens maar moeilijk voor me zien. Ook het Oosterse tintje had op mij geen sprookjesachtig effect, maar schepte eerder vooral een gevoel van afstand. Rebel in de woestijn speelt zich af in een wereld waar ik niets van af weet. De schrijfstijl is voor mij niet beeldend genoeg om mee te gaan in het verhaal. Of ik heb gewoon niet genoeg fantasie om deze wereld voor me te zien.

Rebel in de woestijn - Alwyn Hamilton

Op weg naar een betere toekomst

Het hoofdpersonage Amani verdient mijn respect door haar handigheid met wapens en de manier waarop ze streeft naar een beter leven, maar tegelijkertijd vind ik haar echt enorm egoïstisch. Op weg naar een betere toekomst is ze bereid om over lijken te gaan.

Rebel in de woestijn kent naast Amani een veelheid aan personages, waarvan sommige slechts één of twee regels tekst hebben. Hierdoor was het soms moeilijk om alle namen te onthouden en te bedenken in welke relatie de personages tot elkaar staan. Door het grote aantal aan personages blijven deze ook allemaal zeer op de vlakte. Iets minder personages, maar meer diepgang had dit boek voor mij naar een hoger niveau kunnen tillen.

Ik denk dat het uiteindelijk gewoon een kwestie van persoonlijke smaak is – ik zie overal lovende recensies verschijnen – maar Rebel in de woestijn was echt geen boek voor mij. Als Science Fiction fan besloot ik dit boek een kans te geven – overtuigd door marketingpraatjes als ‘voor fans van De Selectie en De Hongerspelen‘, maar het fantasy gehalte was me te veel. Ik kon de wereld met geen mogelijkheid voor me zien, waardoor ik me algauw begon te ergeren aan al de verschillende wezens. Wie weet dat ik dit boek fantastisch had gevonden als het zich bijvoorbeeld had afgespeeld in een post-apocalyptische wereld, maar dat is helaas niet het geval. Punten voor originaliteit, maar desondanks een tegenvaller voor mij.

Rebel in de woestijn - Alwyn Hamilton

Met dank aan VBK België voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

22 reacties

 • Annemieke

  27 mei 2016 at 10:11

  Dat het wordt vergeleken met de selectie en the hunger games is ook wel erg slecht, want dat zie ik er ook niet echt in terug. Dat vind Ik altijd jammer want het schept zulke verwachtingen. Ik vond het wel een leuk boek, maar Ik hou dan ook heel erg van fantasie. Maar Ik snap je punten wel. The world building kan ook zeker nog wel beter.

  Reageer

  • Annemieke

   27 mei 2016 at 10:12

   Ik heb overigens internationaal wel al meerdere negatieve reviews gezien, dus je bent zeker niet de enige. ?

   Reageer

 • readinge

  27 mei 2016 at 10:35

  Hmm ik stond er van de week nog mee in mijn handen. Twijfelend of ik hem wel of niet zou gaan kopen. Uiteindelijk niet gedaan en voor wat anders gekozen, maar als ik jouw recensie zo lees, zal dat ook niet gebeuren. Ik heb vaak moeite met fantasy door de mythische wezens, en ik denk dat ik door zoveel personages ook in de war zal raken… Ik blijf wel gewoon bij contemporary hihi

  Reageer

  • Marcia

   27 mei 2016 at 21:15

   Als je niet van mythische wezens houd, dan kun je dit boek inderdaad maar beter overslaan!

   Reageer

 • daenelia

  27 mei 2016 at 13:59

  Wat was dan exact het fantasy gedeelte? Want als ik het zo lees is het een romannetje met actiescenes?
  Komt er dan magie in voor, of magische krachten? Draken? … Wormen??

  Reageer

  • Marcia

   27 mei 2016 at 21:16

   Er komen allemaal bijzondere fantasy wezens voor in het verhaal.

   Reageer

 • Annabel Rianne

  27 mei 2016 at 14:36

  Jammer dat het boek niet aan je verwachtingen kon voldoen! Ik heb er wel eens mee in mijn handen gestaan maar kocht hem toch niet omdat het verhaal me niet zo aansprak. En als ik dit hoor had ik gelijk! Ook te veel fantasy voor mij :p geef mij inderdaad ook maar dystopian!
  Liefs xxx

  Reageer

 • Audrey

  27 mei 2016 at 16:33

  Had ik het niet voorspeld? 😉

  Reageer

 • Mijn Brein is een Boekenkast

  27 mei 2016 at 21:07

  Ik heb het boek net een kwartiertje uit (ja, ik had je recensie gesaved om daarna te lezen :-p) en kan nu alvast zeggen dat ik het met alles eens ben wat je zegt maar ondanks al die dingetjes heb ik er gelukkig wel meer van genoten dan jou :-p Voor mij: te veel personages, slecht vertaald, beetje chaotisch, maar wel origineel en veelbelovend naar deel 2 toe denk ik!

  Reageer

  • Marcia

   27 mei 2016 at 21:17

   Fijn dat je er toch van hebt kunnen genieten! Hopelijk weet deel twee je beter te vermaken. Zelf ga ik deze serie niet verder lezen.. 😉

   Reageer

 • Rowan

  27 mei 2016 at 21:19

  Jammer dat hij tegenviel voor jou! Ik ben heel benieuwd naar dit boek, al voel ik me veel minder aangetrokken tot de Nederlandse cover, terwijl ik de Engelse echt prachtig vind!

  Reageer

 • Kiki @ De Bookgeek

  27 mei 2016 at 22:04

  Zo’n oosterse wereld zie ik eigenlijk ook niet helemaal voor me, dus doe ik alsof het een fantasy-wereld is. 😉 Maar inderdaad, als je van fantasy houdt is dit boek wel leuk. Voor fans van andere genres is dit boek waarschijnlijk net ietsje te veel.

  P.S: het is Amani en niet Amina 😉

  Reageer

  • Marcia

   30 mei 2016 at 09:29

   Haha oeps.. bedankt om het te zeggen 😀

   Reageer

 • Nancy

  28 mei 2016 at 12:59

  Ik heb sowieso al mijn twijfels over dit boek omdat ik al gemerkt heb dat ik niet zo dol ben op Oosterse settings.
  Na je recensie gelezen te hebben, denk ik dat dit boek me ook niet zal liggen. Als ik het eens tegenkom in een bibliotheek zal ik het misschien eens meenemen, maar het staat niet hoog op mijn nog te lezen lijst 🙂

  Reageer

 • Céline

  29 mei 2016 at 11:14

  Ik heb de Engelse versie gekocht op Bookdepo! Hij staat nu in de kast te wachten tot ie gelezen wordt 😉 Toen ik de beschrijving las deed het me wat denken aan Vuur en As van Sabaa Tahir? Ik weet niet waarom maar dat was eigenlijk de aanleiding tot het kopen van het boek haha. De originele cover is alvast geweldig.

  Reageer

  • Marcia

   30 mei 2016 at 09:30

   Vuur en As heb ik nog altijd niet gelezen, maar ik denk dat ik die dan ook maar oversla.. 😉

   Reageer

   • Céline

    30 mei 2016 at 09:40

    Vuur en as was echt geweldig! Echt proberen!!

    Reageer

    • Marcia

     30 mei 2016 at 10:39

     Haha dat zegt Audrey ook steeds tegen mij 😛

     Reageer

     • Céline

      30 mei 2016 at 15:23

      Echt de moeite waard vuur en as!

 • Vivian

  12 juni 2016 at 13:13

  Ik geloof dat dit ook gewoon geen boek voor mij is, dat wereldje spreekt me totaal niet aan.

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan