The Girl with all the Gifts: spannende en mysterieuze thriller

Titel
The Girl with all the Gifts
Auteur
M.R. Carey
Uitgeverij
Orbit
Jaar
2014
Pagina's
461
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Voor mijn verjaardag kreeg ik een behoorlijk stapel boeken, en één daarvan was The Girl with all the Gifts. Dit boek wilde ik al super lang lezen, dus ik ben er zo snel mogelijk in begonnen. En, ik zal het meteen maar verklappen, ik heb er ontzettend van genoten!

The Girl with all the Gifts - M.R. Carey

Het meisje in de cel

Elke ochtend wacht Melanie in haar cel tot ze opgehaald wordt voor school. Als ze komen, houdt Sergeant zijn pistool op haar gericht terwijl twee van zijn mensen haar in de rolstoel vastbinden. Ze vinden haar niet aardig, denkt ze. Ze grapt dat ze niet zal bijten. Maar niemand lacht. Melanie is een heel bijzonder meisje.

The Girl with all the Gifts heeft met vlag en wimpel een plekje op mijn favorietenlijst weten te bemachtigen. Dit boek was alles wat ik ervan verwachtte en tegelijkertijd nog veel meer. De synopsis – zoals hierboven te lezen – had meteen mijn aandacht en datzelfde geldt voor het boek. Van pagina 1 tot en met pagina 460 was ik geboeid. Het liefst had ik het hele boek in één nacht uitgelezen, maar helaas ben ik nog druk bezig met afstuderen en moest ik mezelf af en toe dwingen het boek weg te leggen.

The Girl with all the Gifts - M.R. Carey

Origineel en onvoorspelbaar

Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik even aan de schrijfstijl moest wennen. Carey maakt gebruik van de derde persoon enkelvoud in tegenstelling tot veel andere auteurs die voor de ik-vorm kiezen. In het begin vond ik het verhaal hierdoor ietwat afstandelijk overkomen, maar na de eerste twee à drie hoofdstukken was ik er helemaal aan gewend.

Het verhaal kent eigenlijk vijf hoofdpersonages, waarvan Melanie mijn absolute favoriet is. Maar ook Gallagher, Justineau en Parks zijn fantastisch. Van begin af aan had ik al een hekel aan Dr. Cardwell, maar ik denk dat dat ook duidelijk de bedoeling is van Carey. Iemand moet de slechterik zijn, toch?

Het verhaal van The Girl with all the Gifts is ontzettend origineel en onvoorspelbaar. Iedere keer als ik dacht te weten hoe het verder zou gaan kwam de auteur weer met een onverwachte plotwending. En het einde – dat zag ik helemaal niet aankomen! Ik zou bijna nóg een extra ster willen geven voor een einde als dit. Het toffe aan dit boek is echter niet alleen het verhaal. Ook de wereld eromheen zit verrassend goed in elkaar. De world building is niet alleen heel visueel, maar wordt ook goed verklaard. Waar ik me in sommige boeken blijf afvragen hoe de dystopische of post-apocalyptische wereld precies is ontstaan, was het me in dit boek helemaal duidelijk.

Mijn conclusie: lees dit boek!

The Girl with all the Gifts - M.R. Carey

Het meisje met alle gaven - M.R. Carey

Dit boek verscheen in het Nederlands bij A.W. Bruna, onder de titel Het meisje met alle gaven.

5 reacties

 • runawayisabella

  28 juni 2015 at 10:22

  De synopsis klinkt zo geheimzinnig! Maar dat maakt me er wel heel erg benieuwd naar 🙂

  Reageer

  • Marcia

   28 juni 2015 at 11:34

   Die synopsis was voor mij ook echt de belangrijkste reden om dit boek te gaan lezen 😀

   Reageer

 • Sasha Elle

  25 januari 2016 at 19:08

  Ik heb het boek op één dag uitgelezen, ik KON het gewoon niet wegleggen! Ik probeerde ook steeds te raden hoe alles zou eindigen, maar wat er uiteindelijk gebeurd zou ik nooit hebben kunnen raden. Wat een pareltje!

  Reageer

 • Vivian van Leeuwen

  30 juli 2017 at 10:13

  Ik ben hier echt superbenieuwd naar als ik het zo lees! Ga ‘m meteen even opzoeken en op mijn to read-lijstje zetten op Goodreads 😀

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan