Jurassic World: The Boardgame: bouw je eigen dinopark

Marcia van der Zwan10 september 201980/1002
Titel
Jurassic World: The Boardgame
Designer
René Groen
Uitgever
Just Games
Jaar
2018
Spelers
2-6
Speelduur
ca. 60 minuten
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Sinds ik de eerste Jurassic Park film heb gezien, heb ik een (gezonde) verslaving voor dinosaurussen ontwikkeld. Toen ik ontdekte dat er een bordspel was gemaakt naar aanleiding van de Jurassic World films moest ik deze natuurlijk meteen aanschaffen.

Jurassic World: The Boardgame

Kies het spelniveau

Jurassic World: The Boardgame is een coöperatief spel waarin de spelers samen een park met dinosaurussen beheren. Je kunt het spel op drie verschillende niveau’s spelen en je wint als je de bijbehorende missie haalt. Voor je aan het spel begint kies je het niveau van deze missie: makkelijk, gemiddeld of moeilijk. Elke missie heeft een eigen kaartje en op dit kaartje staat precies hoeveel dinosaurussen het park moet bevatten en hoe hoog de entertainment meter moet zijn om het spel te winnen. De spelers verliezen het spel als de danger meter op twintig komt.

Jurassic World: The Boardgame

Kruip in de huid van een medewerker

Iedere speler kiest een werknemer om het park mee te besturen. Van directeur tot researcher en van ranger tot mascotte: er is voor ieder wat wils. Elk personage heeft unieke karaktereigenschappen die gedurende het spel van pas komen. De dobbelstenen naast de iconen van de vaardigheden geven aan met hoeveel dobbelstenen een speler mag gooien tijdens het gebruiken van die vaardigheid. Om een dinosaurus van de Fossil Dig Site naar het Research Lab te verplaatsen, heb je bijvoorbeeld Finance nodig. Als je acht of meer gooit, mag je een bronzen dinosaurus naar het research lab verplaatsen. Voor een zilveren dinosaurus is dat twaalf en voor een gouden vijftien.

Jurassic World: The Boardgame

Voorbereidingsfase

Jurassic World: The Boardgame wordt gespeeld in rondes die bestaan uit drie fases. Tijdens de voorbereidingsfase plaatsen alle spelers hun personage op het speelbord om daar in de volgende fase een actie uit te voeren. Overleg met elkaar op welke van de locaties jouw personage het best staat. Voordat je naar de actiefase gaat geef je de Hammond marker aan een speler naar keuze. Deze marker bepaalt wie er mag beginnen én wie er gooit tijdens de danger clock fase.

Jurassic World: The Boardgame

Actiefase

De actiefase begint dus bij de speler met de Hammond marker. Deze speler voert een actie uit en daarna is – met de wijzers van de klok mee – de volgende speler aan de beurt. Per locatie kun je de volgende acties uitvoeren:

 • Fossil Dig Site: Hier kun je fossielen opgraven, oftewel: de dinosaurusfiches klaarmaken voor het research lab. Het aantal dobbelstenen achter de Finance vaardigheid van jouw personage bepaalt met hoeveel stenen je mag gooien. Voor de verschillende categorieën (brons, zilver goud) heb je een verschillend aantal ogen nodig. Deze categorieën geven aan hoe gewild een dino is in het park. Hoe gewilder, hoe duurder.
 • Research Lab: Eens er fossielen in het lab liggen kun je de vaardigheid Research inzetten om de dino’s genetisch te ontwikkelen en klaar te zetten om in het park te plaatsen. De dinosaurussen zijn onderverdeeld in vier groepen: grote carnivoren (rood), kleine carnivoren (oranje), grote herbivoren (groen) en kleine herbivoren (blauw).
 • Dinosaurusverblijf: Wanneer een speler op een blauw vakje bij een dinosaurusverblijf staat, kan deze dino’s die in het Research Lab klaarstaan in een verblijf plaatsen (of uitgebroken dinosaurussen terugplaatsen). Let op: je mag carnivoren en herbivoren nooit bij elkaar plaatsen én je moet altijd het precieze aantal dino’s plaatsen als dat er verblijven zijn. Dus sta je op een blauw vakje dat drie verblijven verbindt dan moet je drie dino’s in het park plaatsen. Dit doe je door de vaardigheid Protection in te zetten.

Jurassic World: The Boardgame

 • Mainstreet: Een speler gepositioneerd op Mainstreet kan een gebouw bouwen of een upgrade aanschaffen. Gebouwen zorgen ervoor dat je de entertainment meter van je park kunt doen stijgen, terwijl de upgrade jouw persoonlijke vaardigheden een boost geeft.
 • Ruilplaats: Op de ruilplaats mag je een upgrade kaart van een andere speler ontvangen.
 • Gebouwen: Zodra er gebouwen in het park zijn, kunnen de spelers hier naartoe gaan. Wanneer je het aangegeven aantal ogen Entertainment dobbelt, stijgt de entertainment meter.
 • Tot slot kun je ook je actie gebruiken om een Continuous danger op te lossen. Je kunt het spel namelijk nooit winnen met een onopgeloste danger kaart op het bord.

Jurassic World: The Boardgame

Danger Clock fase

Als iedere speler een actie heeft uitgevoerd komen jullie in de laatste fase van deze ronde: de Danger Clock fase. Iedere rond verplaatst de marker één vakje met de klok mee. Het icoon waar de marker op eindigt, geeft aan welke vaardigheid er door de speler met de Hammond marker gegooid moet worden om te voorkomen dat er gevaar dreigt. Het getal dat gegooid moet worden is afhankelijk van het aantal spelers. Gooit de speler met de Hammond marker minder dan het aangegeven getal? Dan pakt de speler onmiddelijk een Danger kaart van de stapel én verplaatst me de danger meter marker een vakje naar rechts. Onthoud: als de danger meter op twintig staat, verliest iedereen het spel.

Jurassic World: The Boardgame

Een tof thema, maar weinig gevaar

De thematiek van het spel vind ik erg leuk, evenals de vormgeving. Het is tof om in Jurassic World: The Boardgame samen met je medespelers een pretpark vol dinosaurussen te beheren. Wel komt er enige strategie bij kijken: welk personage kan het snelst uitbrekende dino’s terug in de hokken plaatsen? Wie is de beste researcher en wie heeft het meeste geld? Door alle karaktereigenschappen slim te combineren kun je je missie halen. Naar mijn idee wordt het spel dan ook eenvoudiger als je met meer personages speelt. Je hebt dan immers meer verschillende eigenschappen – en minder kans op danger bij het gooien tijdens de danger clock fase.

Jurassic World: The Boardgame

Dobbelen voor je leven

Als je het boekje leest, lijkt Jurassic World: The Boardgame veel regels te bevatten. Spelenderwijs blijkt het spelmechanisme algauw erg eenvoudig. Het doet overigens denken aan andere coöperatieve spellen als Het verboden eiland en Pandemie. Omdat dobbelen een groot deel uitmaakt van het spel, is geluk een belangrijke factor. Je kunt een nog zo sterke strategie uitknobbelen, als je niet het benodigde aantal ogen gooit kun je niet verder. Dit dobbelen maakt voor mij dat ik het spel na één potje wel beu ben. Het spel absoluut leuk om te doen, maar op een gegeven moment mis ik diepgang door het vele dobbelen. Op deze manier vind ik het echter wel een prima spel om een bordspelavond mee te openen.

Jurassic World: The Boardgame is een leuk coöperatief bordspel, met name door het onderwerp en de vormgeving. Alle spelers werken samen om een bloeiend themapark met dinosaurussen te vullen. Het is een race tegen de klok: kun je het gevaar ontwijken en op tijd de benodigde dino’s én het entertainment level behalen? Aangezien het spelmechanisme vrij eenvoudig is, is dit een goed spel om kennis te maken met coöperatieve games. Het vele dobbelen gaat na een tijdje echter wel vervelen. Gelukkig zijn er dan altijd nog de fijne dino-illustraties om naar te kijken.

Jurassic World: The Boardgame

2 reacties

 • Annemieke

  12 september 2019 at 13:58

  Oh cool. Dit lijkt me wel een leuk spel voor mijn man eigenlijk. Hou houd wel van jurassic park haha.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   16 september 2019 at 10:31

   Het leuke vind ik bovendien dat je samen speelt, dus dat scheelt weer als er iemand niet tegen zijn/haar verlies kan 😉 haha! En het is weer eens iets anders!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan