November: 8 nieuwe boeken en 8 gelezen boeken

In de maand november heb ik voor mijn doen zeer weinig gelezen. Ik had het druk met verschillende freelance opdrachten en in mijn vrije tijd stond mijn hoofd niet zo naar lezen. Ook mijn blog kreeg weinig aandacht, evenals mijn social media kanalen. Ik had even helemaal nergens zin in op dit vlak. Toch geef ik jullie graag een overzichtje van mijn leesmaand.

Nieuwe boeken november 2019

8 nieuwe boeken

In november voegde ik acht nieuwe boeken aan mijn collectie toe. Allereerst kreeg ik Riot Days (Maria Alyokhina) van mijn vriend, omdat we samen naar een performance van Pussy Riot gingen.

12 november had ik een bespreking in Brussel, maar omdat ik een trein eerder had genomen (je weet het nooit met die vertragingen) was ik te vroeg in Brussel. Een bezoekje aan de boekhandel leverde De odysee van Mohamed (Mohamed El Bachiri), Het moois dat we delen (Ish Ait Hamou) en Slay (Brittney Morris) op. Diezelfde dag bestelde ik in de boekhandel in Gent ook nog Een jihad van liefde (Mohamed El Bachiri) en Poëziejongens (Mustafa Kör).

In november ontving ik tot slot twee recensie-exemplaren. Van Elkedag boeken kreeg ik Grappen voor de schutters (Mazen Maarouf) en via De Club van Echte Lezers ontving ik Het boek van de maan (Maggie Aderin-Pocock).

gelezen november 2019

Ik las 8 boeken

In november las ik even veel boeken als ik er aan mijn kast toevoegde. Ik las 1 recensie-exemplaar, 5 bibliotheekboeken en 2 eigen boeken.

Het meisjesmanifest – Carlie van Tongeren (b)
Geestgrond – Sarah Moss* (b)
♥ Een jihad van liefde – Mohamed El Bachiri
♥ De odyssee van Mohamed – Mohamed El Bachiri
♥ Witte onschuld – Gloria Wekker
♥ Ontdooid – Mustafa Kör
♥ Frankenstein in Bagdad – Ahmed Saadawi
♥ Zwart – Vamba Sherif en Ebissé Rouw

* = recensie-exemplaar
(b) = recensie op boekvinder.be

Het meisjesmanifest

Een workshop boekvloggen & meer

In de eerste week van november gaf ik namens Jeugd en Poëzie vier workshops boekvloggen op een middelbare school in Antwerpen. Dat was een heel toffe ervaring. Ook ging ik in november twee keer naar een infoavond van Gent leest. Vanaf volgend jaar februari mag ik mezelf officieel ambassadeur voor Gent Leest noemen.

Mijn beste vriendinnen uit Nederland kwamen een lang weekend naar Gent. En op woensdag 27 november ging ik naar de performance van Pussy Riot, met Girls Go Boom in het voorprogramma. Het was fantastisch!

Tijdens het Festival van de Gelijkheid ging ik naar een lezing van professor Gloria Wekker over haar boek Witte Onschuld en naar een interview met Elif Shafak. Ik was van plan om zaterdag 30 november nog naar een panelgesprek rond het boek Why Women Have Better Sex Under Socialism te gaan, maar helaas moest ik dat laten vallen omdat ik de hele dag moest filmen in Antwerpen. Werk gaat voor natuurlijk. Ik zal het boek dan maar gewoon eens uit de bib plukken!

Dinotopia

Ondertussen op het scherm

In november keek ik naar de ontknoping van Boer zkt vrouw: de wereld rond en Temptation Island. Via VTM Go volg ik nog altijd het veertiende seizoen van Project RunwayIk zag bovendien een aantal afleveringen van De slimste mens ter wereld, maar die humor is absoluut niet aan mij besteed.

Qua films keek ik de eerste drie films van de Twilight Saga, die werden uitgezonden op tv. Helaas was er bij de vierde iets fout gegaan met opnemen – ik had te fanatiek gestofzuigd, waardoor het Proximus kastje was losgeschoten. Typisch. Verder zag ik met mijn Nederlandse vriendinnen To All The Boys I’ve Loved Before en samen met Jimi keek ik de miniserie Dinotopia.

Bordspel Triassic Terror

Bordspellen van de maand

In november heb ik een aantal verschillende bordspellen gespeeld, waaronder klassiekers als Uno en Cardcassonne. Mijn Harry Potter verslaving werd gevoed met Defence Against the Dark ArtsA Year at Hogwarts en Hogwarts Battle. Daarnaast speelde ik twee keer Thunderbirds in mijn eentje – en verloor ik beide keren hopeloos. Ook daagde ik Jimi uit voor een potje Triassic Terror.

Bordspellen november 2019

Ondertussen op Boekvinder.be

Achter de schermen ben ik nog altijd bezig aan de nieuwe lay-out van Boekvinder.be, alsook het toevoegen van nieuwe functionaliteiten. Toch zijn er in november een aantal artikels online verschenen.

01/11: De wetten van water: op het randje van de apocalyps
06/11: Het schaduwjaar: intrigerende Young Adult over onderdrukking van de vrouw
08/11: Deze 15 boeken las ik in oktober
10/11: Wat het betekent wanneer er een man uit de lucht valt: een wonderlijke leeservaring
13/11: Ik die nooit een man heb gekend: wie zijn wij zonder onze herinneringen?
15/11: Buurtsupermens: hokjesdenken in onze maatschappij
17/11: Daisy Jones & The Six: de vrouw in de muziekindustrie
19/11: Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat: een belangrijk betoog

Hoe was november voor jou?

6 reacties

 • Nancy

  20 december 2019 at 15:08

  Ik heb alle Twilight-films op dvd, dus je mag deze gerust eens lenen 🙂

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   21 december 2019 at 10:50

   Dat is heel lief van je, merci!

   Reageer

 • Annelies

  22 december 2019 at 19:35

  Gelukkig, ik ben niet de enige die die Slimste mens humor niet zo weet te waarderen.

  Reageer

 • Henri

  24 december 2019 at 09:47

  Leuke blog Marcia!
  Ik publiceerde enkele weken geleden de bundel ‘Liefdesbrief in tijden van Instagram’ op bol.
  Deze bundel bevat 55 ultrakorte flitsverhalen.

  Alvast een fijne kerst!

  Reageer

 • zwartraafje

  5 januari 2020 at 11:31

  Oei, ondertussen sta ik zo ver achter met mijn blogfeed dat ik al eens goed moet nadenken over wat er in november is gebeurd. Het was een maand waarin we een midweek naar Centerparcs gingen dus dat was leuk maar ik was toen ook ziek en we moesten afscheid nemen van iemand in onze familie dus november was niet zo’n heel fijne maand. Ik moest trouwens lachen toen je dat van die drie nieuwe boeken deelde op Twitter vermits je me ooit had gezegd dat één boek kopen nogal onnozel was. Blijkbaar hou je je aan je eigen principes. 🙂 Is één van die HP-gezelschapsspelen een beetje compact? Dan kan je het misschien meenemen wanneer we nog eens afspreken en kunnen we het samen spelen.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   8 januari 2020 at 11:03

   Ik ben een vrouw van principes ?

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan