September: twaalf nieuwe boeken en veertien gelezen

September was een fijne maand. Ik las veertien boeken en voegde er twaalf aan mijn collectie toe. Ik bezocht verschillende boekige evenementen en ging een dagje naar Amsterdam. Daarnaast kwamen er ook toffe films op tafel en was ik blij dat er een aantal nieuwe tv-programma’s startten. Kijk je mee naar mijn maand?

haul september 2019

Aanwinst: 12 nieuwe boeken

In september kreeg ik een behoorlijk aantal recensie-exemplaren opgestuurd. Van VBK Uitgevers kreeg ik namelijk Visser (Rob van Essen), Friday Black (Nana Kwame Adjei-Brenyah) en Dit is gomorrah (Tom Chatfield) in mijn brievenbus. Elkedag boeken verblijde mij dan weer met Hier is alles nog mogelijk (Gianna Molinari), De wereld is weer plat, ja (Guus Middag) en De wetten van water (Cynan Jones).

Na twee maanden (bijna) geen boeken kopen, kocht ik er deze maand zes. On Beauty van Zadie Smith kocht ik voor een leesclub in Antwerpen, maar mijn boek was zo lang onderweg dat ik hem pas de dag voor de leesclub ontving. Had ik maar naar de lokale boekhandel moeten gaan.. Eigen schuld, dikke bult! Verder kocht ik How to build a girl (Caitlin Moran), Spare and found parts (Sarah Maria Griffin) en Reading Lolita in Tehran (Azar Nafisi). Na een werkdag in Amsterdam bracht ik een bezoekje aan The American Bookcenter waar ik I will not be erased (gal-dem) kocht. Tijdens Margaret Atwood live from London kon ik natuurlijk niet naar huis vertrekken zonder haar nieuwste boek The Testaments.

gelezen september 2019

Gelezen: 14 boeken

In september las ik zeven recensie-exemplaren, zes bibliotheekboeken en slechts één eigen boek. Deze bibliotheekverslaving maakt het moeilijk om mijn TBR te doen dalen.

♥ The Mars Room – Rachel Kushner
Knap voor een dik meisje – Tamara Amuli (b)
De robot en het blauwe vogeltje – David Lucas*
Een wonderlijk gemis – Christophe Ono-dit-Biot* (b)
De heilige – Martin Michael Driessen* (b)
Hier is alles nog mogelijk – Gianna Molinari*
♥ Lang leve de lezer – Alex Boogers
Friday Black -Nana Kwame Adjei-Brenyah*
♥ De twijfelmoeder – Patricia de Ryck
Black-Out – Dalilla Hermans
♥ De kleine moskee op de prairie – Zarqa Nawaz
♥ Why I’m No Longer Talking to White People About Race – Reni Eddo-Lodge
♥ Visser – Rob van Essen*
♥ De wereld is weer plat, ja – Guus Middag*

* = recensie-exemplaar
(b) = recensie op boekvinder.be

De robot en het blauwe vogeltje - David Lucas

Christophe Vekeman, Margaret Atwood en een dagje Amsterdam

Op vrijdag 6 september ging ik naar de boekpresentatie van Cruise, het nieuwe boek van Christophe Vekeman. Ik ben nog nooit eerder bij een boekpresentatie geweest waar 1. zoveel mensen een cowboyhoed droegen en 2. het publiek zo uitzinnig applaudisseerde, schaterlachte en juichte. Trokken alle boekpresentaties maar volle zalen als deze!

Christophe Vekeman

Dinsdag 10 september genoot ik live op het grote scherm van Cinema Palace van een interview met niemand minder dan Margaret Atwood. Het was een prachtige avond. Later die week, donderdag 12 september om precies te zijn, ging ik in Vooruit naar de bijzondere live-documentaire Aardappelbloed van Emma Lesuis.

Vrijdag 20 september was ik een dagje in Amsterdam om te filmen.  Dat bracht meteen allemaal nostalgische gevoelens boven. Aangezien alles zeer vlot verliep had ik daarna nog genoeg tijd voor een rondje favoriete boekhandels. Ook speelde ik toerist in mijn vroegere woonplaats. Het was heel fijn om op deze manier een werkdag te kunnen combineren met een dagje uit. Al had ik de dag erna enorm veel spierpijn in mijn nek en schouders, omdat ik mijn bijna 20.000 stappen had afgelegd met een zwarte camera in mijn rugzak..

Ondertussen op het scherm

In de maand september keek ik slechts twee films, namelijk het prachtige Dear White People (2014) en de ietwat flauwe Spaanse komedie Los Amantes Pasajeros (2013).

Bovendien zat ik heel wat avondjes aan de televisie gekluisterd. Ik volg het nieuwe seizoen van Boer zoekt vrouw de wereld rond. Ook kijk ik Temptation Island Vips (dat nu eindelijk ook in België is begonnen). Verder kijk ik via VTM Go het veertiende seizoen van Project Runway en heb ik op NPO gemist het derde seizoen van Dream School gekeken.

The Hate U Give - Angie Thomas

Bordspellen van de maand

In september testten Jimi en ik het coöperatieve bordspel van de Thunderbirds. Niet alleen de thematiek en de vormgeving is cool, hetzelfde geldt voor het spel zelf.

Verder kwamen spellen als Are You A Robot?Pandemic en Hogwarts Battle – Defense Against the Dark Arts op tafel.

Games september 2019

Ondertussen op Boekvinder.be

In de maand september las ik een groot aantal literaire boeken, zoals je hierboven al kon zien. Er verschenen dan ook een hoop artikels op Boekvinder.be:

05/09: Met inkt uit de veren: vogeltekeningen en gedichten
07/09: De leesclub: vier vriendinnen, een literair landhuis
11/09: Deze 11 boeken las ik in augustus
15/09: Drie sterke vrouwen: gevecht om het behoud van waardigheid
18/09: De heilige: van struikrover tot matroos, moordenaar en heilige
20/09: Zonder liefde: vriendschap is ook houden van
22/09: Knap voor een dik meisje: een taboe-doorbrekend debuut
26/09: Friday Black: vlijmscherpe bundel over racisme, geweld en ons consumptiegedrag
29/09: Een wonderlijk gemis: “Worden gelezen is worden gestreeld.”
30/09: Black-Out: het verhaal achter een moord

Hoe was september voor jou?

Eén reactie

  • zwartraafje

    15 oktober 2019 at 17:59

    Ik stel me ondertussen voor dat er een soort God van de fysieke boekhandels bestaat die lezers straft die online iets durven te bestellen. In mijn geval gaat het om de geïllustreerde editie van Harry Potter and the Goblet of Fire. Ik bestelde dat boek in pre-order vermits ik het liefst zo snel mogelijk wilde kunnen lezen en ja hoor … blijkbaar gaat het nu nog een pak langer (minstens een maand) duren vooraleer het hier aankomt. Ondertussen de derde keer dat ik dit meemaak dus voor mij geen pre-orders meer. Het was gelukkig niet voor een leesclub en er liggen uiteraard nog voldoende ongelezen boeken op me te wachten maar desondanks ben ik teleurgesteld vermits ik zo naar die 8ste oktober had zitten aftellen.

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan