Are you a robot? Een tactisch spelletje voor 2-3 personen

Marcia van der Zwan24 september 201980/100
Titel
Are You A Robot?
Designer
Andrew Looney
Uitgever
Looney Labs
Jaar
2019
Spelers
2-3
Speelduur
ca. 2 minuten
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Een tijdje geleden gaf ik toe aan mijn verslaving wat betreft het kopen van bordspellen. Ik kocht twee prachtige grote (en dure) bordspellen. Tijdens het rondneuzen in de webshop viel mijn ook echter ook op een wel heel klein en goedkoop spelletje. Met bovendien een speelduur van slechts twee minuten, volgens de verpakking. Aangezien Are you a robot? ook nog eens de thematiek mee had (ik houd van robots!), mocht deze ook in mijn winkelmandje. En dat was een wijze beslissing.

spel: Are you a robot?

Robots nemen de aarde over

Het spel Are you a robot? speelt zich af in de nabije toekomst – of misschien wel in het heden. Planeet aarde is geïnfiltreerd door moorddadige robots. Ze lijken zo erg op mensen, dat we niet doorhebben dat er geleidelijk aan steeds meer mensen vervangen worden door robots. De enige manier om er zeker van te zijn of iemand een robot is, is door hem te raken met je laserpistool. De laatste hoop van de mensheid is om de robots één voor één te vernietigen.

spel: Are you a robot?

Een eenvoudige gameplay

Are you a robot? is een spel voor twee tot drie spelers en telt slechts vier kaarten. Eentje daarvan bevat de spelregels, de andere kaarten bepalen of de spelers robot dan wel mens zijn. Er is slechts een ‘you are a robot’-kaart. Er zijn twee kaarten met de tekst ‘you are a human’.

Het spel begint met het uitdelen van de kaarten. Iedere speler krijgt een willekeurige kaart waarop staat of hij/zij een mens is of een robot is geworden. Deze kaart mag je natuurlijk aan niemand laten zien. Vervolgens is het praten geblazen. Je moet met elkaar in gesprek gaan, vragen stellen, om erachter te komen wie een robot is geworden. Let op: liegen is toegestaan en maakt zelfs een belangrijk onderdeel uit van het spel.

Are you a robot? eindigt wanneer een mens besluit om te schieten of handen te schudden. Wanneer je zeker weet wie van je medespelers een robot is geworden, richt je je denkbeeldige pistool op hem/haar en roep je ZAP. Heb je de robot neergeschoten, dan winnen de mensen het spel. Schiet je de andere mens neer? Dan wint de robot. De robot zelf kan niet schieten.

Wanneer je met twee spelers speelt, zijn er altijd maar twee kaarten in het spel. Dan kan het dus heel goed zijn dat geen van beide spelers een robot is. In dit geval kun je, als je ervan overtuigd dat je medespeler een mens is, elkaar de hand schudden. Zijn jullie beiden mens? Dan heeft de mensheid gewonnen! Is de ander een robot? Dan laat hij je niet meer los uit zijn/haar ijzeren greep en verliest de mensheid. Oftewel:

  • Als de robot wordt neergeschoten, winnen de mensen
  • Wordt een mens neergeschoten, verliezen de mensen
  • Als twee mensen handen schudden, winnen de mensen
  • Wanneer een mens en een robot de hand schudden, verliezen de mensen

spel: Are you a robot?

Tactisch vragenvuur

Ik vind Are you a robot? echt een super leuk spel voor tussendoor. Het is even zoeken naar de juiste tactiek – mijn vriend probeerde mij er bijvoorbeeld steeds van te overtuigen dat hij een robot was, terwijl dat niet het geval was. Als ik hem vervolgens doodschoot verloren we natuurlijk allebei. Aangezien we beiden mens waren. Of je nu mens of robot bent, eigenlijk moet je de ander er altijd van overtuigen dat je een mens bent. De mensen winnen namelijk als beide mensen de hand schudden of als de robot wordt afgeknald. Als robot kun je ook enkel winnen door iemand te overtuigen van het feit dat je mens bent.

De twee minuten speelduur op de verpakking zijn natuurlijk relatief – tenzij je besluit een wekker te zetten kun je gerust een tiental minuten praten (en nog altijd niet weten wie de robot is). Soms besluit je direct op het eerste zicht iemand neer te schieten, bijvoorbeeld door iemands gezichtsuitdrukking of een andere vorm van lichaamstaal. Grappig is het sowieso om te ontdekken hoe goed iemand kan liegen. Het is ook mogelijk om meerdere exemplaren van het spel met elkaar te combineren, om met meerdere mensen te spelen. Zelf houd ik het voorlopig echter bij een exemplaar.

Even geen gespreksonderwerp of zin in een klein spelletje? Are you a robot? is perfect voor dergelijke momenten. Het kleine formaat van het spel zorgt ervoor dat je het altijd in je tas kunt meebrengen. Omdat het spelverloop bestaat uit het stellen van vragen is ieder potje anders – net als iedere tegenstander. Lukt het jou de robots uit te schakelen? Of is het einde van de mensheid nabij?

spel: Are you a robot?

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan